Aktywne Wpisy
Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.
Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.
Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433
Pobierz
fan_Kazika +31

źródło: temp_file6960868448982367867
Pobierz
#macbook #macbookpro
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Im więcej czasu spędziłeś z Windows tym bardziej będziesz musiał się skupić ;) Wiele rzeczy, które umiesz zlokalizować w Windows dzięki latom korzystania z niego, to pod macos może ich nie być w ogóle, mogą inaczej działać, a na 99% będą inaczej się nazywać (pulpit=biurko, ekran=wyświetlacz itp.).
Mi najtrudniejsze było zrozumienie findera, czyli eksploratora plików.
Ogólnie polecam Maca, podoba się on dla mnie.
Tylko na start poświęć 3h swojego życia na obejrzenie YT jak efektywnie używać MacOS, naucz się skrótów i przejrzyj ustawienia co gdzie jest i po dwóch dniach nie będziesz chciał słyszeć o Windows
Ps. Polecam zamienić w ustawieniach cmd z option żeby nie łamać palców przy cmd+c, cmd+v
Korzystam z Windowsa (w pracy), Linuxa (w pracy i przez lata w domu) i z Maca (w domu). Z tych trzech systemów MacOS jest dla mnie najmniej intuicyjny (być może przez to, że najmniej z niego korzystam). Do tej pory nie umiem dobrze nawigować w Finderze (Macowym Exploratorze), ma też nieco inny układ klawiatury.
Świetny jest za to touchpad, wyszukiwarka (spotlight search) i integracja z
Ja mimo najszczerszych checi, mino iz sprzetowo uwielbiam macbooki to po 3.5 roku odpuszczam.
Do prostego korzystania typu przegladarka czy jakis specjalistyczny program sa genialne ale jak przyjdzie jakies zarzadzanie plikami, office, praca zdalna na maszynach z windowsem to laptop z windowsem nie ma sobie rownych. Do tego duzo korzystam z klawiatury numerycznej. Zamowilem juz wypasionego thinkpada 16” z