Wpis z mikrobloga

Ciężko się przestawiać z #windows na #macos? Od zawsze pracuje na lapku z windowsem ale serio ten system mnie denerwuje (programy źle się skalują przy 16:10, problem z ostrością tekstu, ciagle problemy z mikrofonem na callach). Planuję kupić pierwszego maca ale obawiam się ze nie bede potrafił się przestawić.
#macbook #macbookpro
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wfd przez pierwsze parę tygodni intensywnej eksploatacji możesz spodziewać się mniejszej wydajności pracy ze swojej strony.
Im więcej czasu spędziłeś z Windows tym bardziej będziesz musiał się skupić ;) Wiele rzeczy, które umiesz zlokalizować w Windows dzięki latom korzystania z niego, to pod macos może ich nie być w ogóle, mogą inaczej działać, a na 99% będą inaczej się nazywać (pulpit=biurko, ekran=wyświetlacz itp.).
Mi najtrudniejsze było zrozumienie findera, czyli eksploratora plików.
  • Odpowiedz
@wfd: zalezy co kto robi, na pewno skroty klawiaturowe wkurzaja na początku, zarzadzanie oknami jest dziwne czy szukanie czegos w ustawieniach ktore mimo ze sa znacznie łatwiejsze, to jednak to nowość i wszystko inaczej się nazywa. trzeba się też do nowych programów przyzwyczaić, bo wiele windowsowych nie działa na mac, do tego na mac każda pierdoła to kupa kasy. kupiłem macbooka m1 na premierę i jest świetny, przymierzam się powoli
  • Odpowiedz
@wfd: Ja się przesiadłem z Windowsa z którego korzystałem całe życie na maca, pierwsze dni to myślałem, że mnie szlag trafi. Nie ma normalnego paska zdań do wyszukania cokolwiek, Finder którego w dupę można sobie wsadzić, jakaś zwalona klawiatura, no po prostu szkoda gadać. Do niektórych rzeczy nadal się nie przyzwyczaiłem, windows > mac
  • Odpowiedz
@wfd: ogarniesz, jest całkiem intuicyjny. A obecnie laptopy od Apple (głównie Air w bazowej wersji 16/256) mają doskonałe ratio ceny do tego co otrzymujesz. Możesz mieć laptopa za kilka tysięcy, który będzie trzymać na baterii 18 godzin lekkiej pracy i nie doświadczysz czegoś takiego jak zawieszenie się jakiegoś programu.
  • Odpowiedz
@wfd: tak samo trudno jak przestawienie się z manuala na automat. Pojawią się na pewno inne problemy, pytanie czy będziesz w stanie je tolerować albo naprawić. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ogólnie polecam Maca, podoba się on dla mnie.
  • Odpowiedz
Panie, bierz w ciemno Maca, mac po prostu działa !!! Zawsze !!

Tylko na start poświęć 3h swojego życia na obejrzenie YT jak efektywnie używać MacOS, naucz się skrótów i przejrzyj ustawienia co gdzie jest i po dwóch dniach nie będziesz chciał słyszeć o Windows

Ps. Polecam zamienić w ustawieniach cmd z option żeby nie łamać palców przy cmd+c, cmd+v
  • Odpowiedz
@wfd: Dość cieżko moim zdaniem.
Korzystam z Windowsa (w pracy), Linuxa (w pracy i przez lata w domu) i z Maca (w domu). Z tych trzech systemów MacOS jest dla mnie najmniej intuicyjny (być może przez to, że najmniej z niego korzystam). Do tej pory nie umiem dobrze nawigować w Finderze (Macowym Exploratorze), ma też nieco inny układ klawiatury.

Świetny jest za to touchpad, wyszukiwarka (spotlight search) i integracja z
  • Odpowiedz
@wfd: Dasz radę, nie jest to idealny system, ale większość problemów da się ogarnąć od ręki jak opiszesz problem w google
  • Odpowiedz
@wfd: zalezy jak dlugo i w jakim stopniu korzystales z windowsa.

Ja mimo najszczerszych checi, mino iz sprzetowo uwielbiam macbooki to po 3.5 roku odpuszczam.

Do prostego korzystania typu przegladarka czy jakis specjalistyczny program sa genialne ale jak przyjdzie jakies zarzadzanie plikami, office, praca zdalna na maszynach z windowsem to laptop z windowsem nie ma sobie rownych. Do tego duzo korzystam z klawiatury numerycznej. Zamowilem juz wypasionego thinkpada 16” z
  • Odpowiedz