Aktywne Wpisy

vieniasn +22
jaka jest wasza ulubiona gra wideo? (oprócz tfu gothica dziadki)

PierdekAlonso +186
Nigdy w życiu nie używałem petard, ale w tym roku na sylwestra nakupie ze 100 achtungów i bede przez cały dzień puszczał na pohybel kundlom i ich właścicielom (。◕‿‿◕。) Dość dyktatury psiarzy w tym kraju
#psiarze #patologiazmiasta #psy #smiesznypiesek #polska #pieseczkizprzypadku #sylwester #petardy
#psiarze #patologiazmiasta #psy #smiesznypiesek #polska #pieseczkizprzypadku #sylwester #petardy
źródło: image
Pobierz

Nowe pokolenie programistów nie umie... programować?
https://nmn.gl/blog/ai-and-learning
Polecam ciekawą lekturę. Trend, który sam zauważam w kodzie, który widuję u klientów oraz współpracując z niektórymi młodymi ludźmi. Teza jest taka, że juniorzy potrafią szybko dostarczać kod dzięki AI (Copilot, ChatGPT), ale nie rozumieją jak on działa.
Główne zarzuty wg. autora:
Brak głębszego zrozumienia kodu, który piszą
Nie potrafią wytłumaczyć dlaczego wybrali dane rozwiązanie
Nie myślą o przypadkach brzegowych
Zero samodzielnego debugowania - wszystko leci przez AI
Autor twierdzi, że kiedyś programiści musieli czytać dyskusje na StackOverflow, analizować różne podejścia i ROZUMIEĆ problem. Dziś wystarczy wkleić błąd do ChatGPT. Może AI tworzy pokolenie "analfabetów programistycznych"? Może niedługo wrócimy do assemblera, żeby naprawić wszystko i zapłacić za swoje błędy? Jeszcze raz polecam poczytać.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzZresztą dzieje się to, co ja myślałem, że nastąpi. Po prostu programowanie z AI będzie takim przeskokiem jak z kart perforowanych na Assemblera, z Assemblera na języki wysokiego poziomu, z języków wysokiego poziomu na sklejanie frameworków, jakim jest obecnie programowanie biznesowe. Ciekawe czy jakbyśmy postawili takiego programistę z lat '60 czy '70
AI nie będzie kolejnym poziomem abstrakcji. Przykro mi. Będzie w części przypadków, w innej będzie kod z llmow, a w jeszcze innej dobry kod wspomagany ai. A to na co trafisz, będzie loterią.
@JamesJoyce: 10 lat temu też tak było, ino zamiast kopiować z czata to kopiowało się z SO albo z podobnych projektów z githuba i jak działało to nie było sensu rozkminiać co to dokładnie robi. Jestem pewien że nietylko ja tak robiłem.
@mch0588: jedno nie wyklucza drugiego, do obsługi clouda będziesz potrzebował jednak mniej ludzi niż do obsługi własnego data center
a devopsów to masz i w cloudzie i w onpremie
Pytanie do seniora: jak znalazł się junior na tym stanowisku skoro nie rozumie co robi?
Oczywiście że tak jest i tak będzie i to nie tylko z programowaniem, bo cała masa ludzi nie myśli tylko czeka na odpowiedź od AI, tu się rozbija całe utopijne myślenie o AGI.
https://www.microsoft.com/en-us/research/uploads/prod/2025/01/lee_2025_ai_critical_thinking_survey.pdf
To też całkiem ciekawa publikacja
@JamesJoyce: nie no, tyle to nie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Nowe pokolenia programistów będą uczyć się myślenia a nie składni.
odkad istnieje internet stare pokolenie p------i na nowe pokolenie