Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #it #naukaprogramowania #sztucznainteligencja #chatgpt #kryzysit

Nowe pokolenie programistów nie umie... programować?

https://nmn.gl/blog/ai-and-learning

Polecam ciekawą lekturę. Trend, który sam zauważam w kodzie, który widuję u klientów oraz współpracując z niektórymi młodymi ludźmi. Teza jest taka, że juniorzy potrafią szybko dostarczać kod dzięki AI (Copilot, ChatGPT), ale nie rozumieją jak on działa.

Główne zarzuty wg. autora:

Brak głębszego zrozumienia kodu, który piszą
Nie potrafią wytłumaczyć dlaczego wybrali dane rozwiązanie
Nie myślą o przypadkach brzegowych
Zero samodzielnego debugowania - wszystko leci przez AI

Autor twierdzi, że kiedyś programiści musieli czytać dyskusje na StackOverflow, analizować różne podejścia i ROZUMIEĆ problem. Dziś wystarczy wkleić błąd do ChatGPT. Może AI tworzy pokolenie "analfabetów programistycznych"? Może niedługo wrócimy do assemblera, żeby naprawić wszystko i zapłacić za swoje błędy? Jeszcze raz polecam poczytać.
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: ale czy to Ty pisałeś, że AI zastąpi programistów? To właśnie widzimy, jak to w praktyce wygląda.
Zresztą dzieje się to, co ja myślałem, że nastąpi. Po prostu programowanie z AI będzie takim przeskokiem jak z kart perforowanych na Assemblera, z Assemblera na języki wysokiego poziomu, z języków wysokiego poziomu na sklejanie frameworków, jakim jest obecnie programowanie biznesowe. Ciekawe czy jakbyśmy postawili takiego programistę z lat '60 czy '70
  • Odpowiedz
@b0ria ostatnio pisałem o BI. Ale AI zastąpi/drastycznie zredukuje liczbę juniorów/stażystów i słabych midów. Dalej tak twierdzę. Ba, widzę to codziennie. I widzę jak jakość kodu idzie do piachu.

AI nie będzie kolejnym poziomem abstrakcji. Przykro mi. Będzie w części przypadków, w innej będzie kod z llmow, a w jeszcze innej dobry kod wspomagany ai. A to na co trafisz, będzie loterią.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: dzięki cloudowi firmy miały zaoszczędzić na adminach. W tym momencie bez cloud enginnerów i devopsów nie ruszysz z niczym. To samo będzie z AI, teraz obiecywanie, że nie będzie trzeba ludzi a za 2 lata okaże się, że trzeba armię ludzi do ogarniania tych "promptów" xD
  • Odpowiedz
juniorzy generują slaby kod, którego nie rozumieją

@JamesJoyce: 10 lat temu też tak było, ino zamiast kopiować z czata to kopiowało się z SO albo z podobnych projektów z githuba i jak działało to nie było sensu rozkminiać co to dokładnie robi. Jestem pewien że nietylko ja tak robiłem.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: powstaje nowy zawód - operator Ai i już nie będą potrzebni wspomniani juniorzy. Nikt nie będzie oczekiwał znajomości kodu - bo po co. Natomiast ci co będą go znali znajdą zatrudnienie high level jako eksperci ostateczni.
  • Odpowiedz
@TrujZWykopem no właśnie ten prompt engineer czy operator ai nie jest tym, czym mówisz. Chodzi o stanowisko AI Engineera. To jednak stanowisko wyłącznie seniorskie dla ludźmi z wcześniejszym expem w ai. Nie robi się tam researchu ani nie poprawia modeli. Tylko używa ich. By jednak używać trzeba rozumieć. Wciąż brak miejsca dla młodzieży.
  • Odpowiedz
dzięki cloudowi firmy miały zaoszczędzić na adminach. W tym momencie bez cloud enginnerów i devopsów nie ruszysz z niczym

@mch0588: jedno nie wyklucza drugiego, do obsługi clouda będziesz potrzebował jednak mniej ludzi niż do obsługi własnego data center

a devopsów to masz i w cloudzie i w onpremie
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Odkąd śledzę fora, to zawsze seniorzy narzekali, że "juniorzy nie rozumieją kodu", dlatego mówi się, że najważniejszy skrót programisty to ctrl+c ctrl+v.

Pytanie do seniora: jak znalazł się junior na tym stanowisku skoro nie rozumie co robi?
  • Odpowiedz
@JamesJoyce a bo ja wiem. LLMy ciągle jeszcze nie myślą. Mały program można bezmyślnie wygenerować, ale z większym to nie przejdzie. Trzeba trochę myśleć, a że nie trzeba tracić czasu na wertowanie dokumentacji, to chyba dobrze.
Nowe pokolenia programistów będą uczyć się myślenia a nie składni.
  • Odpowiedz
@kartofel ależ ci juniorzy małe rzeczy generują. Dam ci przykład: dałem ziomkowi prepricessing danych tabelarycznych 10k rekordów. Głownie czyszczenie. Że był trochę zdenerwowany powiedziałem postaraj się to ogarnąć w tydzień (chociaż roboty na godzinę). Dostarczył, po 3 dniach rozwiązanie na 300 linii kodu. Miał jednak pytania. I teraz kod był na poziomie powiedzmy słabego mida, działał ale żadne cuda. Jednak pytania, które miał były na poziomie stażysty z 3 tygodniami expa.
  • Odpowiedz