Wpis z mikrobloga

Kiedy ostatni raz widzieliście u kogoś karton na chłodnicy? Ja jakoś parę dni temu, ale wcześniej to chyba już spokojnie z kilkanaście lat nic. Chyba ten patent odszedł w zapomnienie.
#motoryzacja #samochody
Krupier - Kiedy ostatni raz widzieliście u kogoś karton na chłodnicy? Ja jakoś parę d...

źródło: obraz

Pobierz
  • 91
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chyba ten patent odszedł w zapomnienie.

@Krupier: teraz w autach są automatyczne żaluzje ( ͡° ͜ʖ ͡°)

w sprawnym aucie (termostacie) takie kartony niewiele zmieniają. GOrzej jak masz otwarty non stop termostat i plyn ciagle lata przez chlodnicę.
  • Odpowiedz
@ENDRIU444: 90, a co? u ciebie jest inaczej? xD

SPrawny termostat nawet na autostradzie ci się powinien przymknąć po spadku temperatury i tak on właśnie działa. jak masz problem ze stabilnością temp. to się nim zainteresuj, a nie wkładaj dyktę pod maskę
  • Odpowiedz
Przypomniało mi się, jak w latach '90 mój tata dojeżdzał do pracy dużym Fiatem. Miał problem bo przy dużych mrozach silnik nie mógł się dogrzać, więc zrobił taką automatyczną żaluzję z materiału na jakimś wałku. Zrobił jaki przełącznik i w czasie jazdy mógł sobie zwijać i rozwijać tą roletę w zależności od temperatury silnika :D
  • Odpowiedz
@Menel-san: Żaluzje pełnią dwie role. Po pierwsze i najważniejsze, utrzymanie stabilnej temperatury silnika, tu też wliczam lepsze dogrzanie silnika przy starcie. Po drugie, poprawa aerodynamiki auta, szczególnie przy większych prędkościach. Polega to na zamknięciu żaluzji przy stabilnej jeździe z większą prędkością np na autostradzie co zmniejsza opór powietrza i spalanie.
Jesli masz wątpliwości, która z funkcji jest nadrzędna to zobacz co się stanie jeśli przy jeździe na autostradzie silnik zacznie
  • Odpowiedz