Wpis z mikrobloga

Czy mogę jakoś w proxmox utworzyć LXC/VM z dostępem do internetu ale bez dostępu do sieci lokalnej? Chciałbym to całkowicie odseparować. Zakładając, że:
- mam 1 port LAN
- nie mam switcha
- mój router nie ma konfigurowalnych VLANów.

Na razie zrobiłem po prostu na poziomie firewalla OUT DROP 192.168.0.0/16 i działa. Próbowałem tworzyć VLANy ale z tego co rozumiem muszę mieć zarządzanego switcha albo lepszy router? Nie ma jakiegoś innego prostego rozwiązania?

#proxmox #siecikomputerowe #sieci #linux #wirtualizacja
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

- mój router nie ma konfigurowalnych VLANów.

@lukasilestam: zobacz czy tam openwrt nie możesz wrzucić to wtedy będziesz miał vlany.

Druga opcja to jak napisałeś (mam nadzieję, że to zrobiłeś) - firewall na poziomie hosta albo w ogóle dwie osobne podsieci na tym porcie i firewall na poziomie hosta.
  • Odpowiedz
Właśnie chyba najprościej będzie mi poszukać nowego routera z obsługą openwrt

Ale po co Ci router jak masz Proxmoxa? Postaw tam obok jakiegoś pfSense, zrób w nim maskaradę i wskaż jako bramę w "chronionej" VMce.
Pytanie też czy sam prox nie ma możliwości ustawienia VM'ki w trybie routingu z maskaradą? Inne wirtualizatory zazwyczaj to potrafią.
@lukasilestam:
  • Odpowiedz
  • 1
@lukasilestam możesz też spróbować zrobić bridge plus nat w proxmoxie.

Kolega @Aramil pisał o pfsense, ze swojej strony polecę Sophia fw. Fajnie działa (mam go u siebie na brzegu w domu).
https://docs.sophos.com/nsg/sophos-firewall/21.0/help/en-us/webhelp/onlinehelp/VirtualAndSoftwareAppliancesHelp/KVM/ProxmoxInstall/index.html

Nie pamiętam ograniczeń w wersji demo (na pewno 4vcpu i 6gb ram), ale obstawiam, że w większości domowych zastosowań jest aż nadto. U siebie to mam na mini pc z Intelem n100
  • Odpowiedz
  • 0
@krzywy_kanister: po czasie odkryłem o co mi chodziło. ustawiając OUT DROP 192.168.0.0/16 odcinam sieć lokalną ale też dostęp do sieci publicznej (bo mój router jest na 192.168.100.1) - czyli trzeba zrobić bardziej skomplikowane reguły firewall. pewnie VLAN byłby prostszy
  • Odpowiedz
  • 0
@krzywy_kanister: maska 16 bo chciałem zablokować 192.168.0.x - 192.168.255.x, żebym później nie rozkminiał czy nie zmieniłem podsieci. vlany to taki skrót myślowy, chciałem zrobić podsieć i oddzielić całkowicie wybrane maszyny wirtualne od sieci lokalnej, ale z dostępem do sieci publicznej.
  • Odpowiedz