Aktywne Wpisy

Zmorka +314

czerwony_kmer +485
Cały przystanek został osłupkowany. Jeśli zdjęcie mogłoby mówić, to krzyczałoby "nie wolno tu parkować". Na moich oczach kierujący zaparkował na samym środku czynnej zatoki autobusowej. Wysiadł i poszedł do pawilonów usługowo handlowych które znajdują się na lewo. Mi nie pozostało nic innego jak tylko go zgłosić. Na szczęście tym razem sprawiedliwości stało się zadość.
Mandat w komentarzu
#konfitura #uprzejmiedonosze #samochodoza
Mandat w komentarzu
#konfitura #uprzejmiedonosze #samochodoza
źródło: wykroczenie
Pobierz

- mam 1 port LAN
- nie mam switcha
- mój router nie ma konfigurowalnych VLANów.
Na razie zrobiłem po prostu na poziomie firewalla OUT DROP 192.168.0.0/16 i działa. Próbowałem tworzyć VLANy ale z tego co rozumiem muszę mieć zarządzanego switcha albo lepszy router? Nie ma jakiegoś innego prostego rozwiązania?
#proxmox #siecikomputerowe #sieci #linux #wirtualizacja
@lukasilestam: zobacz czy tam openwrt nie możesz wrzucić to wtedy będziesz miał vlany.
Druga opcja to jak napisałeś (mam nadzieję, że to zrobiłeś) - firewall na poziomie hosta albo w ogóle dwie osobne podsieci na tym porcie i firewall na poziomie hosta.
Właśnie chyba najprościej będzie mi poszukać nowego routera z obsługą openwrt, z tego co wiem to mogę ten oryginalny od Netii wymienić na inny :)
źródło: image
Pobierz@lukasilestam: czyli z poziomu kontenera LXC też da się go sciągnąć. Jak nie chcesz by dało się ściągnąć to musisz ogarnąć sieć na poziomie hosta.
Ale po co Ci router jak masz Proxmoxa? Postaw tam obok jakiegoś pfSense, zrób w nim maskaradę i wskaż jako bramę w "chronionej" VMce.
Pytanie też czy sam prox nie ma możliwości ustawienia VM'ki w trybie routingu z maskaradą? Inne wirtualizatory zazwyczaj to potrafią.
@lukasilestam:
@Aramil Dobry pomysł. Sprawdzę pfSense
Kolega @Aramil pisał o pfsense, ze swojej strony polecę Sophia fw. Fajnie działa (mam go u siebie na brzegu w domu).
https://docs.sophos.com/nsg/sophos-firewall/21.0/help/en-us/webhelp/onlinehelp/VirtualAndSoftwareAppliancesHelp/KVM/ProxmoxInstall/index.html
Nie pamiętam ograniczeń w wersji demo (na pewno 4vcpu i 6gb ram), ale obstawiam, że w większości domowych zastosowań jest aż nadto. U siebie to mam na mini pc z Intelem n100