Aktywne Wpisy

MiszczJoda +768
Mirabelki i Mireczki, wypijmy za tych, którzy już z nami nie śmieszkują (╯︵╰,)
Dzisiaj mija 10 lat od pamiętnej akcji gdy leżący w izolatce na oddziale transplantologii @gnida84 poprosił na Mirko o kartę SIM z dostawą do szpitala.
Na pomoc ruszyli @QBA__ i @KredaFreda, którzy jechali na wykop party do Poznania i akurat mieli przesiadkę w #katowice i jednonogi ja na półrocznej
Dzisiaj mija 10 lat od pamiętnej akcji gdy leżący w izolatce na oddziale transplantologii @gnida84 poprosił na Mirko o kartę SIM z dostawą do szpitala.
Na pomoc ruszyli @QBA__ i @KredaFreda, którzy jechali na wykop party do Poznania i akurat mieli przesiadkę w #katowice i jednonogi ja na półrocznej
źródło: 1000085604
Pobierz
konradpra +26

Czy jest ktoś kto pomoże tutaj, zajmuje sie mentoringiem dla zmienić firmę jako programista? Chciałbym zmienić robotę, stać się prawdziwym midem, ale nie wiem czego dokładnie powinienem się uczyć by dobrze wypadać na rekrutacjach. Tej wiedzy jest teraz tak dużo, że nie chciałbym stracić kilku miesięcy na naukę czegoś o co mnie nie zapytają. Potrzebuje kogoś kto by mi doradził o co dokładnie pytają i czego dokładnie się nauczyć, żeby np nie stracić 3 miechy na leetcode którego potem nie będzie.
Ze względu na problemy osobiste rodzinne zachorowałem na #depresja i totalnie zaniedbałem swój rozwój po pracy. Niby mam 5 lat doświadczenia i jestem na papierze "midem" ale realnie jestem juniorem jeśli chodzi o mój poziom koderski. Co prawda nawet dobra kasa biorąc na to jak proste rzeczy robimy, pracy mam dużo, ale zadania które wykonuje są bardzo proste: modyfikacje, dopisywanie nowych endpointów albo obsługa nowych eventów w kafce itd. Nie widziałem np: w ogóle gdziekolwiek w kodzie jakiejś wielowątkowości czy algorytmów, nie miałem tez żadnych zadań związanych z asynciem, optymalizacją, profilingiem, memory leaks its. Nie mamy ani jednego wzorca w projekcie xD Jedynym wymogiem jest 50% pokrycia testami jednostkowymi i integracyjnymi i tyle, dopóki pull request sie buduje to jest ok i zatwierdzone. Większość bugów to np obsługa brakującego enuma, switch case czy flaga zwracająca null zamiast true/false. Jak nieraz czytam na forach z jakimi inni mierzą się problemami w Javie i Springu to łapie się za głowę bo nawet nie wiedziałem że takie coś istnieje. Z takiego GPT czy stack overflow korzystam raz na dwa miesiące, a cała trudność w zadaniu to wiedza domenowa (gdzie co się znajduje, w którym projekcie) i praktycznie copy-paste z jednego miejsca w drugie. Mój obecny stack to Java, Spring, Kafka, MongoDB, Elasticsearch, Redis, AWS i tyle. Niestety nie mam w projekcie od 3 lat baz SQL i boje się, że to się na mnie zemści.
Moja wiedza i skill jest niezbyt imponujący, ale jako że poprawił się mój stan zdrowia i depresja odeszła, mam teraz siłę do nauki i okazje do zmiany, chciałbym w końcu zmienić na coś rozwojowego bo tutaj utknę jako wieczny junior i im dłużej zwlekam tym gorzej dla mnie.
Podpowie ktoś czego konkretnie trzeba się nauczyć pod te trudne rekrutacje obecnie tak by nie stracić czasu na naukę czegoś co sie nie przyda?
#programowanie #programista15k #pracait #programista25k
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
To jest taki red alert dla potencjalnych osob ktore by Ci mogly pomyc, ze daj spokoj. Postaraj sie isc do psychologa i psychiatry, zacznij pracowac nas swoimi problemami.
Nie znasz innych ludzi i nie wiesz tez przez co czasem sami przeszli
Ale nawet
Ogolnie jesli masz dobrze zaprojektowany projekt to rozwiazujesz takie problemy jak wlasnie w swojej pracy masz, jesli projekt kupa to problemy sie nawarstawiaja i są
Zagadnienia techniczne są zupełnie proste i może ci to podpowiedzieć chatgpt. Trudne są