Wpis z mikrobloga

Cześć Mireczki, 3 miesiące temu pytałem się o wybór lampy do produktu którego tworzę. Znowu przychodzę z prośbą o opinie (wypełnienie ankiety, link na dole) i mały update przy okazji.

Produkt to lampa z inteligentną żarówką i autorską aplikacją mobilną, która posiada funkcje budzenia świetlnego (jak budzik świetlny), funkcję budzenia dźwiękowego (narastający alarm dobiegający z telefonu) oraz jak to inteligentna lampa - można sterować jej kolorem, barwą, jasnością, włączać i wyłączać z poziomu aplikacji itp. (co jest dobre na noc, gdyż ciepła/czerwona barwa emituje śladowe/zerowe ilości światła niebieskiego, które jak już pewnie każdy dobrze wie, zaburza wytwarzanie melatoniny i zaburza zasypianie). Jeśli chodzi o budzik świetlny to jak ktoś siedzi w temacie produktów do snu to na pewno kojarzy, trendy produkt, badania popierające lepsze wybudzenie, złagodzenie objawów SAD etc. etc. Więc upraszczając, produkt 2 w 1.

Praca nad aplikacją i firmą idzie bardzo intensywnie od tego czasu, odsyłam linka do google forms niżej, bo chcemy lepiej poznać oczekiwania ludzi, szczególnie że jest masa pomysłów co do samego produktu/aplikacji, a czas i finanse ograniczone. Akurat dzisiaj natknąłem się na post na #smarthome którzy pytali czy jest dostępny jakiś sensowny budzik świetlny na rynku, więc timing idealny ( ͡° ͜ʖ ͡°) Z góry dziękuję za odpowiedź.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeT8GiNGEvxOLS3mf4PTH9YaRiRjG_sw4riVHoNQ0VlVsjVbQ/viewform

#sen #bezsennosc #zdrowie #biohacking #mikrokoksy #mirkokoksy #psychologia #wellness #lampa #budzik #budzikswietlny
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@dran2: Będzie oferować dodatkowe funkcje w aplikacji, ze szczególnym naciskiem na rozbudowanie funkcjonalności budzenia światłem. Na tym etapie jest narastający alarm dźwiękowy, w niedalekiej przyszłości (prawdopodobnie przed launchem sprzedaży jeszcze) chcemy dać większe możliwości personalizacji budzenia świetlnego, np. na pierwszym planie jest wprowadzenie opcji budzenia konkretnym kolorem. Sama aplikacja jest też nakreślona jako taka która "poprawi spanie" (bardzo ogólnie), obok tego że steruje lampą.
  • Odpowiedz
  • 0
sterowanie za pomocą aplikacji mobilnej, w porównaniu do opcji alternatywnej - sterowania ręcznego?

Opcją alternatywną jest jeszcze integracja z już posiadanym systemem, koniecznie bez posrednictwa zewnętrznego serwera "w Chinach". Jeżeli tworzysz urządzenie nie wspólpracujące z niczym to każdy je odradzi. Jeżeli będzie współpracować to wracamy do kwestii co właściwie daje nowego.
  • Odpowiedz
oraz jak to inteligentna lampa - można sterować jej kolorem, barwą, jasnością, włączać i wyłączać z poziomu aplikacji itp.

@adamszu: napisz gdzie tu cokolwiek nowatorskiego, bo zwykła "smart" żarówka led ma podobne funkcjonalności. A właściwie chyba większość popularnych aplikacji.
Np jeśli można ją obsługiwać przez tuya, to można sobie tworzyć sceny, profile świetlne, odpalać timer, włączanie/wyłączanie o określonej poorze ze zdefiniowanymi scenami (czyli ten Twój budzik) i inne cuda.

A na Ali
  • Odpowiedz
  • 0
@dran2: Aplikacja działa w pełni lokalnie, łączy się z żarówką po Bluetooth, nie ma żadnego serwera, bo nie potrzebuje. Jedyne co potrzeba to lampa + smartphone. Więc dane użytkowników są w pełni prywatne.
  • Odpowiedz
Do osób które mają Home Assistant #homeassistant

Alternatywa wygląda tak:
Zakładam, że:
Lampa jest dostępna w HA jako light.sypialnia (może być Tuya, Zigbee, Wi-Fi itp.).
Dźwięk odtwarzasz na mediaplayer.sypialnia (np. Google Home, Alexa, inny głośnik w
  • Odpowiedz
  • 0
@vostok: To co opisałeś to po prostu budzik świetlny, nie twierdzę że nie ma takich na rynku. Jak komuś zależy tylko na budzeniu świetlnym - to budzik świetlny mu w zupełności wystarczy. Ja po prostu łączę 2 produkty, które mogą pomóc w spaniu (inteligentna lampa i budzik świetlny) w jeden poprzez funkcję alarmu dźwiękowego i tego że jest to jednak lampa, a nie jakaś plastikowa obudowa budzika. A w planach
  • Odpowiedz
Więc dane użytkowników są w pełni prywatne.

@adamszu: To 21 wiek, nikt o to nie dba xD Lokalne API jest mi potrzebne po to aby kolejna apka nie była niezbędna tylko żeby dało się tym światełkiem sterować przez n.p. #homeassistant. Nowy produkt z nową apką to ryzyko że za rok się zwiniesz i zostanę z elektrośmieciem.
  • Odpowiedz
@adamszu: Zrób zwykły budzik świetlny za grosze. Profit. Wszyscy próbują zgarniać kupę siana za żarówkę połączoną z zegarkiem. Odtwórcze, nieodkrywcze, a wszyscy mają siebie za wielkich wynalazców. Brakuje zwykłego budzika z doczepioną żarówką za 20 zł. Jak dasz możliwość ustawiania dni tygodnia w których ma dzwonić to już będzie luksus. Wpiąć w gniazdko, ustawić godzinę 5:30 i zapomnieć, a nie jakieś fajerwerki i wydziwianie.

Akurat dzisiaj natknąłem się na post
  • Odpowiedz
A w planach jest jeszcze sporo funkcji, których obecne inteligentne żarówki ani budziki świetlne nie oferują

@adamszu: co to za popelina? Jakie sporo funkcji? Jeśli wszystko rozbija się o żonglerkę światłem, to nie ma chyba nic co by nie zostało wymyślone, nie mówiąc o tej dużej ilości funkcji, które ma posiadać Twoja apka, a których nie ma soft do oganiania oświetlenia. A te chińskie budziki, o których pisałem, bywają mocno
  • Odpowiedz
  • 0
@dran2: Można sterować światłem przez homeassistant, ale wtedy nie będzie funkcji narastającego dźwięku (alarmu). Mógłbyś to robić przez inną aplikację ręcznie, ale wtedy dzieje się to czego chcesz uniknąć, tzn. masz ogrom aplikacji i w każdej musisz ustawiać osobno. Oferta głównie będzie kierowana dla ludzi bez bridge'ów/centralek, żeby mieli takie rozwiązania bez kupowania dodatkowych sprzętów.
  • Odpowiedz
  • 1
@adamszu Narastający budzik masz w telefonie z którego korzysta 90% ludzi a światło do niego dopasuje #homeassistant, #hue albo nawet bezbramkowo #yeelight. W każdej lampce ze zwykłym gwintem, każdy dopasuje coś donswojego wnętrza.
My tu patrzymy na to z punktu widzenia nerdów więc może jesteśmy niereprezentatywni ale jak wyżej wspomniano, jak chcesz konkurować z rzeczami skomplikowanymi to zrób rzecz prostą a nie kolejny
  • Odpowiedz
  • 0
@vostok: Ja się zgadzam że budziki świetlne to bardzo fajna sprawa i mają dużo funkcji. Chociaż mam swoją opinię że te najtańsze chińskie są słabej jakości i nie wyglądają dobrze - ale to moja subiektywna opinia. W momencie jak ktoś chce czerwone/ciepłe światło przed snem i przy tym siedzieć i coś robić to takie budziki świetlne tego nie oferują albo nie są przystosowane do tego, ponieważ ich panel słabo świeci.
  • Odpowiedz
@adamszu: @dran2 Tak naprawdę coś fajniego, nietuzinkowego i nowego, to było swego czasu w smatrtwatchach huawei (nie wiem czy teraz jest, bo od dawna nie używam, ale ponoć nie wiadomo czemu to usunęli), gdzie można było wybrać opcję budzenia w określonej fazie snu (konkretnie wtedy gdy śpimy najpłycej), bo budzik smartwatcha był spięty z monitorem snu. Oczywiście wtedy nie dzwonił co do minuty o wybranej porze, ale można było
  • Odpowiedz
@adamszu wypelnilem, nie przestrasz sie, nie mam polskich znakow, ale to nie troll xD
Zawolaj jak bedziesz mial update o tym produkcie, jestem zainteresowany, na razie uzywam jakiejs smart zarowki ale aplikacja to straszny szajs.
  • Odpowiedz