Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#wiara #religia #religie #nauka #filozofia #psychologia

Czy do was czasami dociera że religia powstała w czasach ogromnego zacofania, nie wiedzy itp. itd... ? Przecież tamte czasy to były totalny odlot, wiedze miały tylko jednostki specjalne, często mocno upolitycznione albo bogate dzięki czemu bez problemów mogły zmanipulować masę prostych ludzi, do tego brak komunikacji, mediów nawet między bliskimi państwami a co dopiero między światowo nie istniał, nawet mapy były totalnie nie dokładne to były takie rysuneczki wymyślone w wyobraźni oparte o zapiski, wyobraźnie i inne mocno naciągane informacje i cała masa innych takich rzeczy.
Porównajcie sobie wiedze jaką dzisiaj posiada dziecko w podstawówce do tamtejszych dorosłych ludzi, obecne dziecko było by super bogiem w tamtych czasach...

Dzisiaj można zaorać religijne opowieści naukowo praktycznie pod każdym kątem, Jezus wiszący na krzyżu który potem zmartwychwstał? Cud? To co powiedziecie na sytuację kiedy człowiek przestaje się ruszać, reagować, otwierasz go, odcinasz mu różne rzeczy, przyszywasz inne i on potem zaczyna żyć, a te nowe części mu rosną i działają... czy coś wam świta już? Zobaczcie na medycynę przecież sam rozwój medycyny totalnie demoluje większość tworów religijnych, a gdzie fizyka, matematyka, psychologia, biologia, chemia i cała reszta...?

Przecież to się w ogóle nie klei do kupy z obecnego punktu widzenia rozwojowego, na wszystko są dowody obalające, ludzie byli na marsie, wiedza co jest w środku ziemi, byli w jądrze cząsteczki człowieka, są w stanie zamienić obraz i dźwięk w falę i wysłać je daleko daleko w świat itd. itd. Religia to twór dysfunkcyjny zakrzywiający rzeczywistość, powodujący często konflikt między ludźmi i w samych ludziach, stąd jej upadek.

Czy ktoś z was kiedykolwiek próbował popatrzeć na to w taki sposób jak opisałem?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: na reddicie masz taki subreddit /r/atheism, weź tam sobie idź bo to idealne miejsce dla takich 95iq deepthinkerów jak ty co dochodzą do podobnych wniosków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w dużej mierze masz racje ale życie bez jakiejkolwiek wiary jest puste i smutne. Warto czasem w coś wierzyć niekoniecznie w to co wkładają do głów księża. Bez wiary odczuwa się jakąś taką trudną do opisania pustkę.
Przez to co księża wyprawiaja daja ludziom jasny sygnał że nie boją się Boga robiąc słynne imprezy na plebaniach i w watykanie. Niewygodne sprawy zamiataja pod dywan a zwyklych ludzi piętnują. To
  • Odpowiedz
o co powiedziecie na sytuację kiedy człowiek przestaje się ruszać, reagować, otwierasz go, odcinasz mu różne rzeczy, przyszywasz inne i on potem zaczyna żyć, a te nowe części mu rosną i działają... czy coś wam świta już?

@mirko_anonim: czekaj, mocno senny jestem i moge czegos nie lapac, ale Ty do historii Jezusa porownujesz jakas skomplikowana operacje z cala obstawa lekarzy, po ktorych to jeszcze pacjent troche do siebie dochodzi?

Przecież
  • Odpowiedz
Warto czasem w coś wierzyć

@Majki7: każdy bez przerwy wierzy w setki rzeczy. Jeśli zatem warto w coś wierzyć to w rzeczy uzasadnione, sensowne, pokrywające się z naszym doświadczeniem, obserwacjami, codziennym zdrowym rozsądkiem, skumulowaną wiedzą ludzkości itp. itd.

Jeśli natomiast ktoś wierzy w cokolwiek, byleby w coś wierzyć, bo podobno "warto czasem w coś wierzyć", to cóż, gratuluję podejścia ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: na pewno byśmy byli bogami w tamtych czasach:
- jak wydobywać i oczyszczać tą ropę?
- jak się odlewa metale?
- to pokaż jak robisz ten prąd?

Teraz ci nie zrobię, ale ja to widziałem, naprawdę!!!
  • Odpowiedz
  • 1
życie bez jakiejkolwiek wiary jest puste i smutne.

@Majki7 no nie przesadzaj. Próbowałeś chociaż? Z drugiej strony jak ktoś ma wpajane jakieś bzdury w zasadzie od dziecka i dopiero w wieku 20-30 lat zacznie ogarniać ze coś jest nie tak to faktycznie z przyzwyczajenia może czuć pustkę.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
nieprzekupny-kreator-40: @tyrytyty:
Nigdzie nie napisałem że jestem ateistą i ten temat też nie jest o ateizmie tylko o bezsensowności religii, to co przeczy ateizmowi i jednocześnie wszystkim religiom to te wszystkie dowody naukowe jak dobrym inżynierem był ten kto to zaprojektował i uruchomił.

@Majki7:
Według mnie wiara w naukę i technologię była by o wiele bardziej bliższa prawdy niż to co serwują religie, nawet wiara w naturę, przyrodę
  • Odpowiedz
@mirko_anonim
To by dobrze zrozumiec - masz teorie ze jakies 2 tysiace lat temu ktos uzywal takich srodkow jakie mamy dzis?
A co do penetracji nieba i piekla, co dokladnie masz na mysli? Chyba nie oczekujesz ze miedzy chmurami siedzi dziadek z broda, a przy jadrze Ziemi jest jakas jaskinie co diably trzymaja grzesznikow w kotlach? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Skoro znamy już środki które potrafią znieczulić człowieka i pozwolić mu pokonać ból, cierpienie, sprawić że będzie nie przytomny długi czas, sprawić że jego tętno nie będzie wyczuwalne, sprawić że będziesz w stanie wykroić z niego jego organy

@mirko_anonim: co do tego kawalka, nie dawalo mi to spokoju wiec spytalem czata GPT kiedy tetno moze byc u zywej osoby niewyczuwalne i tak:

Wstrząs, ciężka hipotensja – bez leczenia (np. płynoterapii, leków
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: przy takich rozkminach warto poczytać Biblię. Tam są np. prawa na temat zachowania higieny, informacje o ciałach niebieskich (m.in. w księdze Hioba) wykraczające poza ówczesne możliwości technologiczne, których ludzie generalnie nie znali, nie rozumieli a nawet odrzucali przez następne kilka tysięcy lat. Możesz się zastanowić, skąd wzięły się te i inne informacje w starożytnej książce.
  • Odpowiedz