Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 214
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WielkiNos: Nie mam znajomości to wymówka nygusów. Takie są fakty. A skąd wiem? też kiedyś taki byłem. Znajomości, układy, bogaci rodzice, ten to się wstrzelił i 1000 innych GÓWNOROZKMIN. Działajcie! :)
  • Odpowiedz
badań interfejsów po badania ilościowe metryk związanych z ux

@chaindenim: kurde, o tym nie pomyślałem. Faktycznie to może mieć sens, ale pewnie przy grubych projektach i dużych produktach. No to już wiem ;)
  • Odpowiedz
@Kmicic90: Sam skończyłem socjologię i jeżeli ktoś myślał, że po tym kierunku coś znajdzie "w zawodzie" to się grubo mylił ( ͡° ͜ʖ ͡°) Największym problemem jest to, że takie osoby nie pracowały w trakcie studiów, kończą magisterkę i cyk 5 lat 0 expa. Inna sprawa, że oczekują od razu dużych zarobków, a jak wiadomo inflacja dyplomów robi swoje i znaczy to tyle co nic xD
  • Odpowiedz
Generalnie, prawie żaden kierunek nie ma na celu przygotowania kogoś do wykonywania zawodu,

@Filipterka25

To tylko tyczy się kierunków humanistycznych, olbrzymia ilość zawodów wymaga studiów kierunkowych, medycyna, budownictwo, architektura, prawo

@Makarow: magister, inżynier i licencjat to tytuły zawodowe, a nie tytuły czy stopnie naukowe jak wielu ludziom (nawet absolwentom z takimi dyplomami) się wydaje XD
  • Odpowiedz
ona popełniła jeden błąd, że poszła do osiedlaka zamiast do jakiejś sieciówki odzieżowej albo drogerii, gdzie mogłaby wewnętrznie startować na stanowiska kierownicze i tam pewnie ukończone studia byłyby atutem.

@znikam5: i pracować jako kieras za 500 zł więcej niż zwykły pracownik, mając większą odpowiedzialność i więcej obowiązków xD
  • Odpowiedz
@Dlkvv: praca za granicą naprawdę otwiera oczy, że można żyć inaczej, że nie trzeba się uczyć przez 20 lat aby godnie żyć i zarabiać oraz że praca to wyłącznie dodatek do życia. Kocham Polskę za wiele rzeczy i możemy być naprawdę dumni z tego co osiągnęliśmy przez ostatnie dekady, ale potrzeba jeszcze wielu lat aby zbliżyć się mentalnie do podejścia do pracy.

Teraz jestem pierwszy do piętnowania ludzi, którzy pogardliwie
  • Odpowiedz
Dla mnie największym szokiem za granicą byli kelnerzy 30+, którzy traktowali swoją pracę jako normalne źródło utrzymania siebie i rodziny. W Polsce nie do pomyślenia, bo każdy musi mieć tytuł magistra i robić karierę, inaczej jesteś nieudacznikiem.

@Dlkvv: W krajach południowych bardzo powszechne, choć w północnych, zwłaszcza Holandia gdzie liczy się kariera też mają powalone w głowach i raczej nie jest to uważane za wartościową pracę, a dużo kelnerów nie
  • Odpowiedz
@Nikczemnik: spoko, cieszę się, że rzuciłem trochę światła na ten wątek. O ile samych projektantów UX to teraz ma co druga firma to faktycznie na dedykowanych badaczy ux pozwolić sobie może już zdecydowanie większy gracz. W każdym razie, u nas w zespole badawczym (~15) większość ludzi to psycholodzy/socjolodzy.
  • Odpowiedz