Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 214
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

dwa kierunki = brak pomysłu na siebie, myślenie że przedłużanie sobie młodości studiami coś poprawi ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Emble: moja robi drugi kierunek studiów ale hobbystycznie, zaocznie.
Na co dzień pracuje jako lekarz i po prostu ma ochotę płacić za poszerzanie swojej wiedzy w innych dziedzinach, które pozwalają jej oderwać się od zawodowej rzeczywistości :)
  • Odpowiedz
@Johnny007pl:

a to każdy ma być inżynierem, programista15k itp?

Inżynierowie po najlepszych uczelniach w naszym kraju w znacznej części pracują jako programiści, bo zarobki w IT są 2x wyższe niż w przemyśle i mimo "końca el dorado" jest wciąż dużo łatwiej o pracę. Mam znajomych z liceum którzy poszli na automatykę, mechatronikę, geodezję, nawet budownictwo, zarzekając się, że nie chcą "siedzieć 8h dziennie przy kompie" a i tak zasilili szeregi
  • Odpowiedz
Mam znajomych z liceum którzy poszli na automatykę, mechatronikę, geodezję, nawet budownictwo, zarzekając się, że nie chcą "siedzieć 8h dziennie przy kompie"

@TibetanPlato:

Pozwól że poprawię: Nie chcą siedzieć 8h przy kompie za psie pieniądze
  • Odpowiedz
  • 15
@WielkiNos to przez programowanie społeczne, między innymi nauczycieli i rodziców, którzy mówili jej, że trzeba skończyć studia i wtedy będziesz kimś. To była prawda 30-40 lat temu, ale obecnie każdy debil może skończyć studia.
  • Odpowiedz
@QHiN: Kiedyś jak się nie miało papierka, to groziła praca fizyczna, której wielu ludzi się bało, skąd to przekonanie o konieczności studiowania.

Jak dla mnie jedynym kierunkiem, po których jest niemal pewna dobrze płatna praca to medycyna. Znam prawników bez aplikacji i lekko nie mają - albo urzędy, albo asystują kolegom po aplikacji, albo siedzą w firmach i zajmują się papierkową robotą.

Informatyki jako takiej nie liczę - znam świetnie
  • Odpowiedz
@KompletnieLosowyLogin: no nie robią bo każdy januszex, europol czy inny polinter przez ostatnie 30 lat wymagał od kandydatów tytułu magistra w każdym zawodzie który nie polegał na prostym, fizycznym z-----------u. I identyczny trend występował nie tylko u nas ale tak naprawdę w całym zachodnim świecie. Teraz całe szczęście od tego odchodzimy, ale dalej trzeba walczyć z mitem uniwersytetu - zawodówki w myśl idei, wiedzę upowszechniać, uczelnie elitaryzować.
  • Odpowiedz
  • 15
@WielkiNos: mam w rodzinie osobnika ktory cale zycie olewal szkole tak ze ledwo ogolniak skonczyl i oczywiscie bez matury bo na co to komu. Niedlugo potem zaczal prace fizyczna jako elektromonter i jest od lat w drugim progu podatkowym, pikachuface rodziny ze przeciez mial rowy kopac za minimalna nieuk ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz