Wpis z mikrobloga

Wczoraj pod tagami #programowanie #programista15k widziałem dyskusję kryzysie w branży IT i studiowaniu kierunki lekarskiego, @ByczekRozplodowy rzucił w pierwszym komentarzu "Czas na nowy tag pielęgniarz B2B" a jako, że nim jestem już od kilku lat to chętnie go zacznę xD.

Jeśli faktycznie w #it jest kryzys to zachęcam to bycia pigułą, co prawda nie ma bootcampa tylko trzeba zrobić studia, ale 3 lata licencjatu wystarczą by już pracować. Robicie potem zaocznie mgr + 2 lata speckę i na b2b dzisiaj stawki macie 80-120 zł/h. W miastach wojewódzkich wiadomka, lepiej płacą - w szczególności Poznań, aglomeracja śląska, Kraków.

Robota nie jest lekka i przyjemna, ale perspektywy demograficzne patrząc na pacjentów (a ludzie starsi chorują częściej) i wiek pielęgniarek (przeciętna pielęgniarka ma 54 lata) wydaje się być naprawdę obiecująca dla mojego zawodu. No i jest to uniwersalny zawód i zawsze można wyjechać gdzieś na Zachód albo do Skandynawii - sam miałem takie plany, ale co roku rosnące zarobki w Polsce mnie zniechęciły, a o podwyżkę nawet sam nie musialem prosić - jest zapewniona obecnie o średnią krajową w gospodarce narodowej wg GUS. Branża medyczna i środowisko pracy jest mega zacofane pod względem kultury pracy, ale im więcej młodych ludzi przychodzi tym bardziej się to zmienia. Zapraszam xD Wrzucam screena faktury za 240h pracy - tak wiem, to prawie 1,5 etatu, ale liczbe godzin możecie sobie ustalić sami;))

#pielegniarzb2b
prezi139 - Wczoraj pod tagami #programowanie #programista15k widziałem dyskusję kryzy...

źródło: wyplata

Pobierz
  • 163
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 253
@P-v-E: strajki dotyczą miejsc gdzie pracodawcy nie wypłacają wynagrodzenia zgodnie z siatką płac - masz mgr a placą ci jakbyś miał licencjat albo był po liceum medycznym (stary system). Pielęgniarki pozywają pracodawców do sądów i wygrywają.
  • Odpowiedz
  • 8
@lx200: to nie są nadgodziny, mam widełki godzinowe, w sensie minimalną i maksymalną ilośc jaką mogę przepracować, stawka jednakowa za 1h
  • Odpowiedz
@prezi139: Macie u siebie "advent of nurse" gdzie przez caly grudzien robicie w domu jakies zadania? Na przyklad 1 grudzien - wymiana cewnika, 2 grudzień - podpiecie wenflona itp a potem popisujecie sie przed lekarzem prowadzacym ile zrobiliscie?
  • Odpowiedz
@prezi139: i to jest fach, 3 lata zaocznych studiów i kosisz jak mid dev. Robota wszędzie, nawet na największych zadupiach, stabilność wiedzy. Jak cię nauczyli krew pobierać na studiach to do emerytury będziesz to robił tak samo. W IT to nawet składowanie wyników swojej pracy co 10 lat się zmienia: Mercurial, SVN, potem Git. 3 różne toole na robienie tego samego w ciągu 20 lat.
  • Odpowiedz
@ZADYMIARZ_PL: Pielęgniarstwo jest pod early game - zarobisz to 20k+ ale klepiąc nadgodziny, i to w czasie gdy lekarz zarabia 0 zł. W late gejmie lekarz wygrywa bo pielęgniarka nie zwiększy swoich zarobków godzinowych a lekarz zaczyna pracować np. na 80% etatu zarabiając znacznie więcej niż ta pielęgniarka klepiąc 1.5 etatu.
  • Odpowiedz
  • 51
@ZADYMIARZ_PL: Zależy czego oczekujesz. Lekarz zawsze będzie bardziej prestiżowym zawodem niż pielęgniarz, więcej też zarobi - ale jego odpowiedzialność jest większa i scieżka edukacyjna dłuższa. Pielęgniarz to 3 lata licencjatu (i juz pracujesz) + 2 lata mgr + kolejne 2 lata specka. Lekarz to 6 lat studiów + 4-6 lat specki i wtedy ma najlepszy hajs, jako specjalista. W ostatnich latach jednakże otwarto mnóstwo nowych kierunków lekarskich i będzie dużo
  • Odpowiedz