Wpis z mikrobloga

Wczoraj pod tagami #programowanie #programista15k widziałem dyskusję kryzysie w branży IT i studiowaniu kierunki lekarskiego, @ByczekRozplodowy rzucił w pierwszym komentarzu "Czas na nowy tag pielęgniarz B2B" a jako, że nim jestem już od kilku lat to chętnie go zacznę xD.

Jeśli faktycznie w #it jest kryzys to zachęcam to bycia pigułą, co prawda nie ma bootcampa tylko trzeba zrobić studia, ale 3 lata licencjatu wystarczą by już pracować. Robicie potem zaocznie mgr + 2 lata speckę i na b2b dzisiaj stawki macie 80-120 zł/h. W miastach wojewódzkich wiadomka, lepiej płacą - w szczególności Poznań, aglomeracja śląska, Kraków.

Robota nie jest lekka i przyjemna, ale perspektywy demograficzne patrząc na pacjentów (a ludzie starsi chorują częściej) i wiek pielęgniarek (przeciętna pielęgniarka ma 54 lata) wydaje się być naprawdę obiecująca dla mojego zawodu. No i jest to uniwersalny zawód i zawsze można wyjechać gdzieś na Zachód albo do Skandynawii - sam miałem takie plany, ale co roku rosnące zarobki w Polsce mnie zniechęciły, a o podwyżkę nawet sam nie musialem prosić - jest zapewniona obecnie o średnią krajową w gospodarce narodowej wg GUS. Branża medyczna i środowisko pracy jest mega zacofane pod względem kultury pracy, ale im więcej młodych ludzi przychodzi tym bardziej się to zmienia. Zapraszam xD Wrzucam screena faktury za 240h pracy - tak wiem, to prawie 1,5 etatu, ale liczbe godzin możecie sobie ustalić sami;))

#pielegniarzb2b
prezi139 - Wczoraj pod tagami #programowanie #programista15k widziałem dyskusję kryzy...

źródło: wyplata

Pobierz
  • 163
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czyli lepsze pielęgniarstwo niż medycyna?

@ZADYMIARZ_PL: Możliwe. Pracuję trochę z lekarzami i już od kilku słyszałem, że lekarze to nie problem, problemem jest zbyt mało pielęgniarek.
  • Odpowiedz
  • 1
Jak jest z odpowiedzialnością (zwłaszcza finansową) za błedy?
Na UoP masz 3xwynagrodzenie. Rozumiem, że na b2b masz jakieś OC? Jeśli tak to ile kosztuje?
  • Odpowiedz
Wrzucam screena faktury za 240h pracy - tak wiem, to prawie 1,5 etatu, ale liczbe godzin możecie sobie ustalić sami;))

@prezi139: a jak to wygląda w praktyce z godzinami? Ile z tego to aktywna praca a ile to po prostu bycie na dyżurze, ale lżejsze obowiązki albo po prostu odpoczynek? Praca się wydaje na tyle wyczerpująca, że wyobrażam sobie że w przeciętny dzień jakieś max 30% tego to może być
  • Odpowiedz
@prezi139: Podejrzewam, że to kasa głównie za dyżury nocne i świąteczne? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na podwyżki co roku nie licz już za bardzo, bo z tego co się orientuję to w tym roku jest chyba ostatnia :)
  • Odpowiedz
@prezi139: Ja swoim pielęgniarkom i pielęgniarzom płacę maks 60 zł tylko praca w prywatnym MR to nie tyranie chrupków w pieluchach, tylko podkłucie, podłączenie wstrzykiwacza, a potem pół godziny herbatki W szpitalach uniwersyteckich i wojewodzkich 80 to maks co można wyrwać
  • Odpowiedz
Jako 25-35 letni pielęgniarz często jesteś na "Pan/Pani" z lekarzami w Twoim wieku, w systemie ochrony zdrowia panuje hierarchia a czasami stosunki feudalne. Najwyżej jest lekarz, w szczególności z tytułami prof./dr hab. potem są inni lekarze bez tytułów, potem pielęgniarki z innymi zawodami medycznymi typu fizjoterapueta, potem sanitariusze a na końcu salowe. Niestety daje się często odczuć, że lekarze uważają się za elitę i lepszych od innych ludzi - ale w młodszym
  • Odpowiedz
Plusik za wpis. Skoro jako pielęgniarz wystawiasz takie faktury to pomyśleć, że lekarze wystawiają conajmniej x2 - x3

@Nighthuntero: Jako ex informatyk, który miał dostęp do całego systemu szpitala, w tym kadrowego - mogę potwierdzić. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@prezi139: dzięki, rozumiem natężenie kroków, ale możesz napisać coś więcej o samym rozkładzie zadań? Zgaduję, że co jakiś czas zajmujesz się pacjentami (leki i inne wymagane zajęcia przy nich) ale masz też na pewno inne zajęcia i moment na wytchnienie. Jak to się rozkłada w typowy dzień?
  • Odpowiedz
@prezi139: Napisz że to jest przelew brutto, od tego VAT, PIT, ZUS i finalnie zostaje około 14 200 netto za 240h czyli za normalny wymiar pracy jakieś 9 500 na rękę, bo pewnie nie wszyscy to tak zrozumieją :⁠-⁠) no chyba że się mylę to sory ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz