Wpis z mikrobloga

@essos: Jeśli chodzi o programowanie, to jest na to trochę jeszcze za głupia (popełnia dużo błędów, czasami pisze bzdury). Czy może samodzielnie napisać pełną aplikację zgodną z briefem klienta bez udziału człowieka? Szczerze wątpię. Jeśli chodzi o grafikę, to wątpię, żeby poza graficzkami do postów komuś służyła. Składu nie zrobi, strony nie zaprojektuje. Natomiast jest całkiem fajną pomocą, jeśli wiesz o co ją zapytać i jak i potrafisz ocenić poprawność
  • Odpowiedz
  • 0
@mug3n: Wiadome ze samo sie nie zrobi, ale skoro jiuz jest pomocna, to chyba moze byc tak ze do jakiegos projektu wystarczy np. połowa pracownikow

Kolega ktory pracuje od 3 albo 4 lat w tej samej firmie, w branzy 3D (w usa), mowil ze od jakiegos czasu mieli zastój z projektami i w koncu stracił prac. Podejrzewa ze to wlasnie przez Ai, bo po co ktoś ma najmowac calą firme,
  • Odpowiedz
@essos: no przecież literalnie AI to był powód wielu layoffów w IT USA i nie tylko. z tego powodu pracę straciło setki tysięcy osób.
  • Odpowiedz
  • 1
Poza mną tylko 3 osoby sie wypowiedzialy. Słaby ruch jak na tyle mocniej obserwowanych tagów
  • Odpowiedz
@essos: widać. Próbowałam swoich sił w UX, popracowałam z pół roku na etacie, potem miałam jedno zlecenie na boku większe. Co do branży UX/UI myślę, że tutaj jest po prostu przesyt ludzi, a AI po prostu dokłada swoją cegiełkę. Słyszałam już, że są używane narzędzia, które wypluwają już mockupy stron po prompcie. Podejrzewam, że agencje już mogą z tego korzystać, do tego typu firm nowinki technologiczne docierają najszybciej. Teraz jestem
  • Odpowiedz
@essos: na ten moment to chyba zbyt wczesniej zeby zastąpić AI'em progrmiste,raczej uzywa sie tego do wspomagania, bo w szybki sposob mozna ze slabego programisty zrobic lepszego np poprzez poprawe jakosc kodu, trzymaniu sie standardow itp.
Po za tym jak masz bardziej skomplikowany kod to AI srednio sobie radzi zeby dolaczyc do niego cos swojego.
Ai obecnie w programowaniu to taki nastolatek ktory ci oczywiscie pomoze pod warunkiem ze opiszesz
  • Odpowiedz
@ly000: wrzuciłeś 4 linki i żaden nie mówi o zastępowaniu pracowników przez systemy AI, tylko o zwolnieniu pracowników z nierentownych działów i skupieniu się na rozwoju produktów z A.I.

Czy to ten słynny angielski B2, którym się chwali co drugi programista? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz