Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak się żyje w #warszawa? Czy mieszakjąc obecnie w innym TOP mieście w PL odczuje różnicę?
Tyle się nasłuchałem o możliwościach w stolicy i zastanawiam się na czym one polegają? A może jest to stereotyp lub sprawdza się gdy przeprowadzasz się ze wsi itp?
Pytam nieironicznie - może są jakieś biznesy których nie ma we Wrocławiu/Krakowie/Poznaniu/Trójmieście? Nie wiem, więcej usług, więcej restauracji? Warszawę znam tylko jako turysta i na pierwszy rzut oka nic ciekawego tam nie ma ale pytanie do osób które tam mieszkają. Wszystkie znane osoby (youtube, telewizja, showbiznes) mieszkają w Warszawie więc może coś tam jest o czym nie wiem.

#miasto #mieszkanie #zycie #praca #nieruchomosci #zarobki #polska #biznes #wroclaw #krakow #poznan #lodz #gdansk

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: W Warszawie opłaca się mieszkać tylko jak zarobi się znacznie więcej niż w innym wojewódzkim. Jak pracujesz zdalnie albo nie będziesz więcej zarabiać to nie ma to miasto nic więcej do zaoferowania.
  • Odpowiedz
Jak się żyje w #warszawa? Czy mieszakjąc obecnie w innym TOP mieście w PL odczuje różnicę?

@mirko_anonim: Każde miasto ma swój klimat, więc trudno stwierdzić, czy spodoba Ci się.

Na pewno docenisz metro.
Mozliwości to przede wszystkim centrale firm, które w przeważającej większości są w Warszawie. W centralach i siedzibach firm mozna zazwyczaj dobrze zarobić. Również stanowiska typu dyrektor są najczęściej tutaj. To są te mityczne możliwości, w małym mieście
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: A w czym klimat Warszawy jest lepszy od klimatu Poznania, Wrocławia czy nawet Łodzi? Mówię tu w kontekście mieszkania na stałe. I czy ten klimat jest warty płacenia 4-8 tysięcy złotych więcej za m2?

Mimo wszystko większość mieszkańców Warszawy do metra ma daleko (czyli skorzysta maks kilka razy w roku). Nie jest dyrektorem a i nigdy nim nie zostanie. Co prawda zarobi więcej na zwykłym stanowisku niż w innym
  • Odpowiedz
A w czym klimat Warszawy jest lepszy od klimatu Poznania, Wrocławia czy nawet Łodzi?

@ArtBB: Jest po prostu inny, lepszy to kwestia dyskusyjna, zależy od preferencji. Mi np. bardziej odpowiada. Ale podoba mi się też klimat Poznania i nawet Łodzi (szkoda, że zdewastowana, ale przestronne miasto - na plus.).

Co do kariery to też zależy. Jeśli masz niskie stanowisko i nie masz oferty z centrali na awans, to rzeczywiście cudów
  • Odpowiedz
kierownika do centrali, to warto. W powiatowym zostaniesz tym smutnym midem czy specjalistą, bo tam nie ma przewidzianych lepszych posad często.

@Yuri_Yslin: Ale ile procent pracujących w Warszawie zostanie więcej niż midem? 10%?
  • Odpowiedz
@ArtBB: Sądząc po moich rówieśnikach ze studiów to sporo, dobre 50% ma eksperta, managera lub nawet dyra (1987). Kwestia czasu i bycia wytrwałym, plus dużo szczęscia w przypadku stanowisk dyrektorskich.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 4
precyzyjny-mędrzec-79: @Yuri_Yslin: o jakim klimacie mówisz? Byłem w stolicy kilka razy i zawsze wydawało mi się chodząc po centrum że każdy jest pospinany, presja na wygląd, kasę, karierę, pozerstwo. Jakiś taki dziwny vibe jak z lat 90 gdzie ludzie szybko zachłysnęli się wczesnym kapitalizmem i każdy chce każdego zrobić na hajs i wielka rywalizacja + taka sztuczna presja na bycie za wszelką cene nowoczesnym, europejskim. Nie czułem się jakoś
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
utalentowany-mędrzec-53: Nie mieszkałem w Wawie, ale często tam bywam + mieszkałem we Wrocławiu i Gdańsku. Obecnie mieszkam na prowincji. Jeśli miałbym cokolwiek wybrać, to najprędzej bym wrócił do Trójmiasta. W Warszawie jest jakaś tragiczna mentalność ludzi xD Taki powrót do lat 90" wymieszany z Oskarkami i Juleczkami xD
Ale na plus zdecydowanie jednak infrastruktura miasta, nie tylko metro, ale nawet drogi, dojazdy na osiedla. Wiem że Warszawiacy i tak mogą na
  • Odpowiedz
@enten: Za sprzedawanie chińskich rzeczy na b2b pamiętaj, że w kwietniu wchodzi KPO, i trzeba te pieniądze wydać bo przepadną, a pan chińczyk chce, żeby jak najmniej trafiło z tych pieniędzy do niemca. I jest w stanie za to dużo zapłacić, a że myśli że polska to europa to płaci tyle ile w europie ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz