Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jestem PMem, najpierw pracowałem sporo w branży automatyki przemysłowej, później krótko w embedded a potem skończyłem w klasycznym IT, i mogę powiedzieć że praca z programistami niczym nie różni się od stereortypów z memów. W takiej automatyce z każdym dało się pogadać, załatwić co trzeba i sensownie współpracować, czy to konstruktorzy czy elektrycy czy montaż albo produkcja. A w IT każdy jeden przekonany jest o swojej wyższości i zajebistości (bo skończył polibudę i klepie crudy w javie xdd), nie pogadasz nawet z takim bo z automatu traktuje cię jak wroga, nie przyjdzie i nie powie że coś jest nie tak tylko będzie kluczył i wymyślał, ciągle trzeba kontrolować co robi bo nigdy nie wiadomo czego się po nim spodziewać. Naprawdę mam wrażenie że gdyby wziąć prostych chłopaków z montażu, nauczyć tej javy i usadzić przy kompach to projekty nie dość że byłyby dowożone bez problemu to nie trzeba by żadnych scrum masterów, jir i innych cudów, atmosfera byłaby 100 razy lepsza a i zarobki wyższe bo pewnie by się nie chwalili w internecie ile to oni nie zarabiają za nic xD

#pracait #programowanie #programista15k #korposwiat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jestem PMem, najpierw pracowałem sporo w branży automatyki przemysłowej, później krótko w embedded a potem skończyłem w klasycznym IT, i mogę powiedzieć że praca z programistami niczym nie różni się od stereortypów z memów. W takiej automatyce z każdym dało się pogadać, załatwić co trzeba i sensownie współpracować, czy to konstruktorzy czy elektrycy czy montaż albo produkcja. A w IT każdy jeden przekonany jest o swojej wyższości i zajebistości (bo skończył polibudę
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Te twoje chłopaki z produkcji są tacy "fajni" bo mają lekką psychicznie pracę gdzie robisz swoje od A do Z. Niech się nauczą podstawy języka, posadzę ich przed legacy systemem który jest uosobieniem zbiorowej choroby psychicznej w danej organizacji i po jakimś czasie tacy "cool" i wyluzowani nie będą.

Niejeden osiwieje jak po roku nadal nie będzie wiedział skąd niektóre rzeczy się biorą w takim systemie. Ty przez ten
  • Odpowiedz
@mirko_anonim pracowałem w firmie gdzie dział IT był tworzony z ludzi z magazynu i takie 50/50 wyszło gdzie osoby które zostały już wtedy studiowały informatykę albo były mega śliskie i potrafiły wszędzie wkupić się w łaski
  • Odpowiedz
Te twoje chłopaki z produkcji są tacy "fajni" bo mają lekką psychicznie pracę gdzie robisz swoje od A do Z

@armin-van-kutonger: xD wykopek says xDDD
Automatyka lekką psychicznie pracą xD
Zwłaszcza jak jesteś wzywany na fabrykę w środku nocy, bo produkcja stoi od dwóch godzin i nikt nie wie, co tam się właściwie spieprzyło.
  • Odpowiedz