Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
"8600 kary za brak OC" jak stać na auto to stać na OC. Jak ktoś "zapomina" ma wcześniej list od ubezpieczalni, może ustawić przelew automatyczny na kilka sposobów. Jak nie stać na samochód bierz rower, Jakiekolwiek bronienie cwaniactwa "jazda bez OC" to jak bronienie pijanych kierowców. Odpadów społecznych #majtczak jest za dużo
#oc
#ubezpieczenia
#polisa
#motoryzacja
#motocykle

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 135
@mirko_anonim: problemem jest brak możliwości czasowego wyrejestrowania. Masz auto po wypadku komunikacyjnym w trzech częściach u blacharza przez parę miesięcy? Płacisz. Masz zabytek w stodole który sobie po godzinach remontujesz i na drogi wyjedzie za parę lat? Płacisz. Masz drugie auto które stoi w garażu i nie wyjeżdża na drogi? Płacisz.

To jest bez sensu.

W takim UK możesz czasowo wyrejestrować pojazd przez Internet. Zajmuje to około minuty, możesz to
  • Odpowiedz
W takim UK możesz czasowo wyrejestrować pojazd przez Internet.

@Atreyu: Bo tam masz ubezpieczenie na osobę a nie pojazd... I nie będzie sytuacji że janusze wyrejestrowują i jeżdżą bez tablic czy OC ważnego (tzn przy czasowym wyrejestrowaniu jest zapis że i tak musisz mieć OC ale jest na nie zniżka 95%)

Masz auto po wypadku komunikacyjnym w trzech częściach u blacharza przez parę miesięcy?
  • Odpowiedz
Bo tam masz ubezpieczenie na osobę a nie pojazd... I nie będzie sytuacji że janusze wyrejestrowują i jeżdżą bez tablic czy OC ważnego (tzn przy czasowym wyrejestrowaniu jest zapis że i tak musisz mieć OC ale jest na nie zniżka 95%)

@sayanek: nie musisz, miałem latami auta wyrejestrowane (SORN) i nic nie płaciłem, ani nikt mnie za to nie gonił ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pisz do OC
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jak wprowadzą możliwość wyrejestrowania auta to niech se dają te kary.
Ja muszę płacić oc za moje gruzy mimo że stoją w stodole i nawet nie zbliżają się do asfaltu.

W ch nie dość że mogę sobie wyrejestrować pojazd to jeszcze do 1 tablic mogę przypisać do 5 aut. Kupuje ubezpieczenie na dane auto i śmigam, a reszta może sobie gnić.
  • Odpowiedz
  • 6
@Atreyu tak, daj w PL możliwość czasowego wyrejestrowania to Janusze wyrejestrują bo oni hehe tylko wokół komina w niedzielę jezdzo to może się uda. W PL nie możesz dać żadnej furtki bo ciągle jest mentalność cwaniactwa I "zaradności".
  • Odpowiedz
Polacy nie dorośli do przywilejów

@PieknyWojciechPostrachDziewic: nie srają do paczkomatów

Tak naprawdę cywilizacyjnie nie odstajemy niczym od Niemców czy Brytyjczyków, jak się spędzi trochę czasu na zachodzie to doskonale widać że im też brakuje dużo do ideału. No może jeszcze ludzie w Polsce bardziej z----------ą na drogach w kwestii ograniczeń prędkości, ale to jest taka jedyna mentalna duża różnica jaką mogę wskazać

Mieszkając 10 lat w Krakowie i 10 lat
  • Odpowiedz
@sh2dov: Road Taxu nie opłacisz jeżeli auto ma status SORN - a nawet jakby miało opłacony np. z góry, to i tak nie może stać na drodze.

W skrócie: nie może stać na drodze nie przez Tax, a brak ubezpiecznia. Stojące auto i tak nie korzysta z infrastruktury drogowej, natomiast może uczestniczyć w obcierce parkingowej, albo nawet się stoczyć i w coś uderzyć - i wtedy jest problem, bo jedna
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Majtczak akurat OC miał. Pewnie nawet ac a nawet ubezpieczenie w postaci znajomych z policji i parti. Nie ma to totalnie związku. OC przede wszystkim powinno być można zawiesić czasowo wyrejestrowując auto. Ja wiem że januszy trzeba trzymać za szyję bo zawsze będą kombinować. Tylko jak to się ma do tego że notoryczni pijacy nadal wsiadają za kółko z N tym zakazem prowadzenia? Prawo najbardziej dojeżdża uczciwych ale gapiowatych
  • Odpowiedz
A jak chavix bez ubezpieczenia "bo auto w renowacji" wyrżnie na czerwonym w mojego Merola to co dalej?

@JGambolputty: po pierwsze chav trafia na konsekwencje w postaci konfiskaty auta, sprawa sądowa, grzwyna do 5k funtów za brak ubezpieczenia.
Grzywna do 1k funtów za brak taxu.
Grzywna 2.5k za jazdę autem wyrejestrowanym.
Za wszystko co powyższe wchodzą sprawy sądowe i
  • Odpowiedz
@Atreyu: Imagine ze w Polsce ludzie moga wyrejestrowac auto XD Ceny od razu o 50% do gory ze wzgledu na brak dostepnosci, kolejne sprowadzanie gruzow od szwabow, brak mozliwosci rozliczenia kolizji bo na bank 5-10% jezdzilo by bez ubezpieczenia, wyzsze stawki OC ze wzgledu na mniejszy popyt itd. itd.
Jak cie nie stac na OC za 2 dychy miesiecznie to XD
  • Odpowiedz
Imagine ze w Polsce ludzie moga wyrejestrowac auto XD

@RelaniU: ja tylko napisałem jak dobrze to rozwiązanie sprawdza się w innych krajach i też nawet wyżej dorzuciłem parę słów o "polskich kompleksach"

brak mozliwosci rozliczenia
  • Odpowiedz
bardzo dobrze, jeszcze tablice i test ze znajomości zasad ruchu drogowego. Dla bezpieczeństwa rowerzystów

@Atreyu: to może również obowiązkowe OC, tablice również dla pieszych?
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): "Samochodziarze chcą dowalić obowiązkowe OC również rowerzystom " jestem całkowicie za. Widać w komentarz płacz różnych cwaniaków. Samochodu mieć nie musisz, widać tylko w Polsce panuje chory kult samochodu, a to tylko rzecz nic więcej. Masz - płacisz OC, utrzymujesz w stanie bdb, nie to bierz rower, gruza złomuj. Wiem jak jest za granicą, tam nie ma tak chorej januszerki w Polsce. Sam proces rejestracji wraz z
  • Odpowiedz