Wpis z mikrobloga

Hej, to znowu ja. Już jakiś czas temu (chyba rok) dałam wpis o moim ewentualnym powrocie do Polski i szukaniu pracy, wszystko po to, aby w 2025 roku wrócić do Polski lub mieszkać zdecydowanie bliżej granicy z Polską. Jakieś poszukiwania już zaczęłam, znaleźli się też tacy co zaprosili mnie na rozmowę o pracę. Jestem z wykształcenia lekarzem weterynarii toteż miałam rozmowę o pracę w lecznicy (choć średnio jestem zainteresowana pracą w lecznicy), ale jako, że potencjalny pracodawca nagabywał na taką rozmowę to się zgodziłam.

Rozmowa była on-line i ogólnie super bo lekarze mogą ponoć wyciągnąc 10tys-14 tys netto (głównie przez prowizje). Do tego dochodzi nocny dyżur telefoniczny oczywiście dodatkowo płatny. Jednak nie zdecydowałam się na ta ofertę, choć brzmiała nieźle.

Druga oferta pracy, póki co wysłałam papiery na stanowisko kogoś kto zajmuje się jakością i bezpieczeństwem żywności w zakładzie . Oferta płacowa 13tys-16 tys brutto. I wszystko spoko poza tym co potem wyszperałam o tej firmie w necie: że ogólnie niegodna zaufania firma bo nie płaci faktur, i podobno mają komornika zasądzonego i co chwilę zakładają nowe spółki. Także tego...

Wysłałam jeszcze papiery do Landratsamtu do Gorlitz na stanowisko które jednak wiem, że jest pracą na czas określony (bo chodzi o zastępstwo). Ale i tak złożyłam bo jestem ciekawa reakcji.

W międzyczasie byłam na rozmowie o pracę w DE, w Tuyrngii. Praca związana z moimi zainteresowaniami (sokolnictwo, ptaki drapieżne) tyle, że strasznie mało oferują i zaproponowali mi żebym sobie po prostu poszukała czegoś w pobliżu ich jako Teilzeit w jakiejś lecznicy czy gdzieś, abym mogła i u nich pracować.

To tyle jeśli chodzi o moja rozpoczynające się poszukiwania pracy żeby wrócić do Polski, lub mieszkać zdecydowanie bliżej granicy. Póki co mieszkam w Badenii-Wirtembergii.

#praca #pracazagranica #emigracja #emigracjaniemcy #szukaniepracy #powrotdokraju #zmiananalepsze #emigrujzwykopem #rynekpracy
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Oferta płacowa 13tys-16 tys brutto. I wszystko spoko poza tym co potem wyszperałam o tej firmie w necie: że ogólnie niegodna zaufania firma bo nie płaci faktur, i podobno mają komornika zasądzonego i co chwilę zakładają nowe spółki.

@Smauga: póki płacą pracownikom i oferta jest UoP to bym się nie martwił nadto mykami ze spółkami. W końcu Brzoska też tak zrobił i jest człowiekiem sukcesu.
  • Odpowiedz
10tys-14 tys netto

@Smauga: no to widzę, że na Podlasiu to dalej jest słabo. Siostra ma ósemkę i dorobi z wizyt może 1-2 miesięcznie. Bez amortyzacji samochodu, 23 expa w jednej leczniczy.
  • Odpowiedz
  • 0
@deptacz_gnoju: oferują UoP z brutto 5-7 tys. Na zdolności kredytowej zależy.

Co do firmy która jest spółką- ma do tego negatywne opinie na portalu gdzie ocenia się różne firmy. Wiem, że UoP teoretycznie jest bezpieczną umową, która chroni przed machlojkami no, ale niepokój jest.

@ka-lol o którym przypadku mówisz?
  • Odpowiedz
@Smauga: no więc jak to jest rozliczane podatkowo? Żeby nie było, że na umowie masz 5 brutto( czyli niemal minimalną krajową) plus reszta pod stołem wedle widzimisię jaśniepana.
Jako pciembiorca 75.00.Z nie podniecałbym się tą ofertą kliniczną, bo mi stinkuje ciśnieniem na b2b. A jeśli to kuroszownia to wogóle szkoda czasu.
  • Odpowiedz
  • 0
@ka-lol: jakby nie patrzeć interesuje mnie to, aby jednak dobrze zarabiać. Wiem jakie są ceny w Polsce w sklepach i ile trzeba zapłacić za wynajem, oraz ogólnie mieć dobry poziom życia. Zależy mi na tym, aby dalej móc samej wynajmować mieszkanie, utrzymać auto i mieć co odkładać. No chyba, że masz inne podejście niż ja to chętnie się dowiem dlaczego.
  • Odpowiedz
No chyba, że masz inne podejście niż ja to chętnie się dowiem dlaczego.

@Smauga: ja tylko zapytałem o co kaman, bo jednoznacznie nie wynikało z tego posta za wiele ¯\(ツ)/¯
Tak, trzeba wybrać miejsce gdzie płacą dobrze i żyje się lepiej.

Niestety, jeśli nie masz naprawdę dobrego zawodu, gdzie dostaniesz 10k na łapę, to chyba nie za wiele da się tutaj zrobić.
  • Odpowiedz
  • 0
@ka-lol:

Chociaż utknąć gdzieś na zadupiu bez znajomych i rodziny, ale z dobrymi zarobkami, to też słaba opcja.

I tu się zgadzamy w 100%.
  • Odpowiedz