Wpis z mikrobloga

#krakow #sct #niszczalski

Ci idioci od SCT z Krakowa naprawdę liczą, że obcokrajowcy przed wjazdem do miasta będą się rejestrować xxxD większego odklejenia niż krakusowskich urzedasow to nie widziałem w życiu

Jeśli Twój pojazd jest zarejestrowany za granicą, nawet jeśli spełnia wszystkie wymagane normy, musisz samodzielnie zgłosić go do systemu SCT. Podczas zgłaszania będziesz musiał przedstawić kopię dowodu rejestracyjnego pojazdu, podać markę, model i rok produkcji oraz wskazać normę emisji spalin.
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

większego odklejenia niż krakusowskich urzedasow to nie widziałem w życiu

@forfiterex: serio? Niemcy/Francuzi wymagający naklejek na auta jeżeli chcesz wjechać do strefy (nawet od obcokrajowców)? Auta zarejestrowane za granicą muszą dokonać rejestracji online np. w Belgii i Holandii?
  • Odpowiedz
  • 8
@awres: a nie ma być ograniczenia, że tylko 50 dni w roku można zabytkowym wjechac?

@nieustawne_lustro: oni mają kawałki miast w strefach, a nie jak krakówek 90% miasta. Poza tym, gdzie Paryż, Stuttgart, a gdzie krakówek z europy wschodniej. Już widzę jak niemcy będą rejestrować się żeby wjechać do tego syfu. Już pewniej ominą kraków podczas wycieczki do Polski.

Gratulacje miszcze od SCT kraków za skuteczne odstraszanie turystów!
  • Odpowiedz
  • 362
@forfiterex: jak jechałem kiedyś do Niemiec, to wcześniej sprawdziłem sobie lokalne przepisy i udałem się do polskiego dystrybutora po zieloną naklejkę Umweltzone. Oprócz tego np. jak się jeździ po płatnych drogach za granicą, nie wszędzie są bramki, często internet jest jedyną opcją, i trzeba to wiedzieć bo inaczej dostanie się wezwanie do zapłaty. Zasada jest prosta, zanim jedziesz to się przygotowujesz. Nie wiem co w tym odklejonego, jak ktoś jeździł
  • Odpowiedz
@forfiterex: Tak jak wyżej, ściągalność w Polsce mandatów z samochodów zarejestrowanych za granicą faktycznie nie istnieje, ale to problem całego kraju. Jednak sama idea rejestrowania, uiszczania opłaty to nic nadzwyczajnego. Jak będziesz jechał do jakiegoś europejskiego dużego miasta radzę się zainteresować bo można dostać pocztówkę z wakacji
  • Odpowiedz
Ci idioci od SCT z Krakowa naprawdę liczą, że obcokrajowcy przed wjazdem do miasta będą się rejestrować xxxD większego odklejenia niż krakusowskich urzedasow to nie widziałem w życiu

@forfiterex: ale co w tym dziwnego? Nie rejestrowałeś nigdy pojazdu jadąc do innego kraju, chociażby celem uiszczenia opłaty za winietę? Każdy myślący człowiek sprawdza takie rzeczy przed wyjazdem w obce miejsce.
  • Odpowiedz
@forfiterex: ej jak to właściwie działa, to jest jakoś pokazane w nawigacji gdzie jest sct? Jeśli przejeżdżam przez miasta w Polsce to teraz w każdym mam sprawdzać czy jakichś stref specjalnych nie mają i się rejestrować?
  • Odpowiedz
idioci od SCT z Krakowa naprawdę liczą

@forfiterex: Nie liczą. To jest zapis żeby polaczki się nie burzyły że nie mogą do polskiego miasta wjechać, podczas gdy obcokrajowiec może.
Bo i czym innym niby jest zapis którego nie mają możliwości wyegzekwować
  • Odpowiedz
  • 3
@a665321: no właśnie to jest idiotyzm totalny. Jeśli chcą sobie takie strefy wprowadzać, niech ogrodzą miasto jakimś murem postawią bramki przy wjeździe, a nie k**wa, "od tej kryski zaczyna się strefa czystego transportu, a przed nią jest strefa brudnego transportu"
  • Odpowiedz
@forfiterex: bez samochodów podróżowanie było bardzo czasochłonne, trudne i kosztowne, teraz mamy przywileje dzięki technice,

-rozumiem że wsiąść do samochodu i przejechać 1000km w kilka godzin mieści Ci się w głowie, ale wyklikanie na telefonie przed tym kilku rzeczy to już za dużo?
  • Odpowiedz
@forfiterex

To tak jakby myśleć, że Polacy za granica tez będą jakies naklejki kupowac czy opłaty wnosić. Śmiechu warte.
( ͡°
  • Odpowiedz
wyklikanie na telefonie przed tym kilku rzeczy to już za dużo

@Dajcie_zyc223: w normalnym kraju to pewnie by działało. W Krakowie rejestracja polega na tym, że wysyłasz wniosek przez stronę i czekasz do 14 dni na decyzję bo ktoś musi sprawdzić w CEPIKu i dodać do systemu xD w skrajnych przypadkach proces może trwać do 30 dni.
  • Odpowiedz
@maro500: nie rozumiesz ( ͡° ͜ʖ ͡°) musisz głosować na polityków którzy ci szkodzą, bo jak głosujesz inaczej to jesteś ruską onucą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@FLAC: dlatego kiedys czesto i gesto chodzilem na rozne protesty a teraz mam to w dupie. Dlaczego? Jak malpy ciagle glosuja na te same mordy a pozniej placza i protestuja ale w wyborach znowu zaglosuja na tych samych to niech sobie sami protesty robia. To jest jak wkladanie reki do wrzatku i dziwienie sie, ze za kazdym razem jest sie poparzonym xD
  • Odpowiedz