Wpis z mikrobloga

Taka opona to śmietnik czy jeszcze dać ją na jeden sezon? Ja bym chyba już utylizował ale może to tylko moje zwidy :D ma 3 lata, jakieś 60k przebiegu i jest w aucie z 500+ koni i zależy mi na bezpieczeństwie

Tam gdzie zielona kropka jest 2.16mm tam gdzie czerwona 4.69mm

#samochody #motoryzacja
assninja - Taka opona to śmietnik czy jeszcze dać ją na jeden sezon? Ja bym chyba już...

źródło: image

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@assninja: Masz wskaźnik od producenta te 3 paski w poprzek w jakim stopniu może być zużyta opona, jak będzie na równo to bezwzględnie wymienić.
Jak dla bezpieczeństwa to wymienić już teraz bo nie wróżę że ta opona wytrzyma cały sezon
  • Odpowiedz
@assninja przemawia że jest zużyta zauważalnie i to nic jak masz 120KM i jeździsz po mieście i masz w dupie wszystko ale ty masz tych koni ponad 500 i zależy ci na bezpieczeństwie
  • Odpowiedz
@assninja opona jest nierówno zużyta. Jak będziesz czekał aż dojdzie na środku do znacznika to z boku będziesz miał slica. Mówisz o bezpieczeństwie i 500 kunia. Ja bym wymienił ale jeżeli masz zamiar przez sezon letni tylko do kościoła jeździć co niedzielę to sobie zostaw.
  • Odpowiedz
@assninja: te poprzeczne kreski we wzdłużnym bieżniku to marker zużycia całkowitego czyli 1.6mm. Jak masz porządny samochód i chcesz zadbać o bezpieczeństwo to opony zmieniasz przy bieżniku 4mm.
Samochód łączy się z podłożem obszarem.cirka 4x pocztówka poprzez oponę i jest to przez to słabe ogniwo. Tu się szuka oszczędności tylko jeżeli jeździsz 2km do biedronki na wsi.
  • Odpowiedz
@assninja: Ja na takich oponach robiłem dobre czasy na torze w deszczu ale musiałem uważać na hamowanie w zakręcie. Miałem je na tyle ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja bym je dojechał na torze i kupił nowe. Jak masz 500 koni to Cię stać
cwlmod - @assninja: Ja na takich oponach robiłem dobre czasy na torze w deszczu ale m...

źródło: IMG_0970

Pobierz
  • Odpowiedz