Wpis z mikrobloga

Skoro UE tak bardzo chcę być eko i ujednolicić ładowarki w telefonach to dlaczego nie weźmie się za narzędzia budowlane? Przecież tam każdy producent robi ładowarkę pod Siebie, ba mam 2 wkrętarki jednego producenta i każda z inną ładowarką. Wiem wiem IPhone amerykański i im trzeba było dosrać a Chińczyków trzeba zostawić w spokoju.
#iphone #ciekawostki
R-87 - Skoro UE tak bardzo chcę być eko i ujednolicić ładowarki w telefonach to dlacz...

źródło: IMG_4160

Pobierz
  • 65
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@R-87: @EnderWiggin dobrze prawisz jeżeli urządzenie nie wymaga inaczej to powinny istnieć standardowe systemy łączeń np. Każda ładowarka na 12v i 6 amper ma złącze tego samo kształtu. W mig producenci plastiki się połapią. I wyprodukują reszta. Powinna też istaniec uproszczona procedura dopuszczenia do rynku. Jeżeli złącze ma znak CE a materiał w całości jest np polbinitu to można ją dopuścić na rynek od taka nie wydawać 20k na
  • Odpowiedz
to jest tylko gniazdo ładowania - akumulatory robocze mają różne parametry, zabezpieczenia, elektronikę.

Oczywiście, fajnie by było bo to zawsze plus dla konsumenta, ale też staramy się za bardzo nie dopingować prawodawców w zwiększeniu ilości prawa, bo zaraz wszyscy będziemy musieli mieć jedną fryzurę.

@niegwynebleid: szkoda, że prawodawcy kombinują nad kretynizmami typu wymuszenie wymiennych akumulatorów w telefonach gdzie wymiana jest prostą operacją. W elektronarzędziach mamy mnóstwo antykonsumenckich zagrań typu elektroniczne
  • Odpowiedz
@R-87 mnie to już tak zaczęło wnerwiac ,że wywaliłem stara wkrętarkę i poszedłem w system zielonego Boscha , nawet nowy odkurzacz jaki biorę będzie miał baterie tego systemu. Green cell robi tanie zamienniki i na moje potrzeby takie urządzenia dają radę.
  • Odpowiedz
@R-87: dklatego ja już kupuję tylko narzędzia jednego producenta, gdzie ładowarka i bateria pasuje do wszystkich jego urządzeń.
  • Odpowiedz
@R-87: Mi się po 2 latach od zakupu spaliła ładowarka od celmy i nie dało się jej już dokupić. Co prawda dało, ale za 200 zł. Na szczęście okazało się, że Graphite ma identyczne i do nich już kosztuje 50 zł ;).

Niech sobie będą te akumulatory w każdej marce jakie chcą, ale niech zrobią po prostu w każdej baterii okrągłe wejście na zasilacz jak w starej nokii na przykład.
  • Odpowiedz
@R-87: ja bym chyba wolał, żeby zostało jak jest. Potrzebuję jakiegoś narzędzia, to wybieram spośród paru modeli tego producenta, którego narzędzia już mam. Jak będę miał za duży wybór, to zmarnuję mnóstwo czasu na przeglądanie wszystkich produktów, żeby dokonać opytymalnego wyboru. Zawsze tak robię z kupowanymi sprzętami i mnie to w-----a, ale nie potrafię inaczej xD
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: nawet na olx jak wpiszesz "do makita" to wyświetli ci podróby które działają z bateriami Makity. Ja mam większość M ale kątówkę mam podróbę, od 2 lat działa, zjeździła kilkadziesiąt tarcz, bez problemu. Takie proste narzędzia dają radę bez logo M ale te mechanicznie bardziej skomplikowane jak multitool wg mnie lepiej mieć w oryginale.

Gx
  • Odpowiedz
@R-87 W chinach funkcjonuje producent elektronarzędzi DongCheng w których jedną baterię przyłączysz do każdego narzędzia.

Większe narzędzia mają dwa jednakowe porty i musisz podpiąć 2 baterie.

Po zakupie wkrętarki, ładowarki i 2 baterii jak potrzebujesz nowe dobre narzędzie to już się nie zastanawiasz tylko kupujesz OEM, który jest 10-20% droższy od wersji na kabel.

I teraz uwaga: Inni producenci baterii produkują tańsze zamienniki. Producenci narzędzi nawet zaczynają korzystać z tego samego
  • Odpowiedz