Wpis z mikrobloga

@thm10930: Pasjonatami jest tak, że zostają tymi co zapieprzają bezsensownie albo idą przy okazji w menadżerowanie i zostają kierownikami, którzy nie tylko zarabiają i zarządzają, ale też w razie czego sami coś ruszą.
  • Odpowiedz
Ja mógłbym zapieprzać po pracy nad własnym projektem, owszem, ale tylko w celu potencjalnego zarobienia na nim a nie dla żadnej frajdy xD

@ViniciusZunior: naczy jest to zasadne podejście jak realnie posiadasz duże doświadczenie programistyczne i WIESZ że zrobienie projektu komercyjnego to tylko kwestia żeby usiąść i to napisać

natomiast jak ledwo masz pierwszą pracę w branży i myślisz że 110% umiejętności wyniesiesz z zakładu pracy (albo lepiej - że
Dietetyq - >Ja mógłbym zapieprzać po pracy nad własnym projektem, owszem, ale tylko w...

źródło: sw-jan-pawel-ii-a6c-656

Pobierz
  • Odpowiedz
@Dietetyq: Patrz, jest masa takich i żyją bez problemu i pewnie są szczęśliwsi od tych co z----------ą i uczą się kolejnych frameworków co nigdy nie użyją ich ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Patrz, jest masa takich i żyją bez problemu i pewnie są szczęśliwsi od tych co z----------ą i uczą się kolejnych frameworków co nigdy nie użyją ich

@XanderPLXE: ale ja absolutnie należę to właśnie tej grupy i nie poświęcam nawet 1 nanosekundy na czytanie jakiś pierdół o nowych frameworkach

ale wynika to z mojego wieku, doświadczenia i zatrudnienia

jakbym był młodzikiem albo zmieniał robotę to na pewno bym miał inny mindset
  • Odpowiedz
@Dietetyq: A ja dalej mówię o takich młodych, co mają ważniejsze rzeczy do roboty niż szkolenie się z pierdół. Ludzie co zaczynają pierwszą pracę często szukają partnerów, mają masę hobby, albo nawet już mają pierwsze dziecko. Dorzućmy to że ludzie są ludźmi, mają problemy zdrowotne, rodzinne, często ci po uczelniach są zajechani psychicznie. Dlatego większość młodych też ma w dupie pracę po pracy i bardzo dobrze. Rozwijać się powinno w
  • Odpowiedz
@XanderPLXE: ale ja nikomu nie każę całej młodości poświęcać na uczenie się nowych frameworków

ale jako osoba 30+ doskonale sobie zdaję sprawy jak istotna jest ciężka i mądra praca

jak ktoś już od startu swojej kariery daje z siebie minimum to nawet w czasach dobrej koniunktury będzie miał przeciętnie, o gorszych czasach nie
  • Odpowiedz
@Dietetyq:

bez pracy po godzinach i szukania swojej niszy pozostaje im średnia krajowa a nie Malediwy

XD średnia krajowa to obecnie jakieś 6k brutto, przy minimalnej 4k. Wystarczy coś sobą reprezentować i juniorzy wyciągają więcej, bo sobie firmy wymyśliły, że juniorzy to i po 3 lata expa muszą mieć.

SUMIENNIE I RZETELNIE bym każdego dnia poświęcił tą ekstra godzinkę albo dwie żeby sobie coś swojego robić i
  • Odpowiedz
no i ok - ale niech się nie napalają na frukty piękne z instagrama, albo na pensje rzędu 20k za pracę zdalną bo bez pracy po godzinach i szukania swojej niszy pozostaje im średnia krajowa a nie Malediwy

@Dietetyq: no nie mordeczko, praca zdalna mogłaby istnieć pewnie na 99% stanowisk technicznych (no może poza embedded) ale jak pracodawca może narzucić prace z biura to wiadomo, że to robi bo może
  • Odpowiedz
@enten: mordeczko ale zdalnie to mogą pracować na spokojnie all the time PROFESJONALIŚCI i ludzie mający coś do powiedzenia w firmie - gdyż pracodawca wie, że zastąpić ich to nie jest 5 minut i na spokojnie pozwoli im pracować zdalnie w większości przypadków, ewentualnie raz na jakiś czas poprosi żeby wpadli do biura

jak masz realnego skilla i chcesz full zdalnie to tak będziesz pracował - jak nie dla tego,
  • Odpowiedz
@enten: ja cały czas z pełną mocą podkreślam że NIE JESTEM PASJONATĄ

mówię tylko jasno i wyraźne na swoim przypadku - jak byłem młodszy to się starałem, wykazywałem uczyłem dla zajawy jarałem się tym dość mocno

potem mi przeszło ale co sobie nabyłem skilla w tych czasach to mi realnie dało benefity w dalszym czasie zawodowym

cały czas wałkujemy temat osoby nowej, która nie siedzi w branży 10 lat tylko
  • Odpowiedz