✨️ Obserwuj #mirkoanonim Pytanko do osób które rozważały Radiologię a finalnie zdecydowali się na coś innego
Co Was skłoniło do zmiany albo wyboru innej specki niż radiologia? Obecnie robię rezydenturę z radiologii, niestety w miejscu bez zaplecza SORu/IP i chirurgii, przez co większość badań to RTG i TK głowy z innych oddziałów. Nie czuję się dobrze, myślę nad zmianą miejsca ale też ucieczką ze specki. Dodatkowo dochodzi wizja zastąpienia mnie przez AI co jeszcze bardziej mnie stresuje. Nie wiem czy to objawy frustracji czy stricte jakichś obaw o przyszłość, ale nie za bardzo czuję się jako osoba która staje się specjalistą diagnostyki obrazowej. Mam wrażenie że jestem klepaczem RTG i wymuszonych USG z innych oddziałów.
Na końcu studiów skłaniałem się do wąskiej interny (pulmonologia/diabetologia) ale odrzuciłem bo zachlysnalem się Radiologią i formą pracy "z dala od pacjenta" - dzisiaj trochę czuję że to "nie to".
A może jest ktoś tutaj kto rzucił jakąś specke (niekoniecznie Radiologię) na rzecz innej i podzieli się przemyśleniami?
@mirko_anonim: tak się właśnie kończy wyciąganie miejsc specjalizacyjnych z kapelusza. Rezydent niczego się nie uczy, ale na papierze jest więcej miejsc. Tego właśnie chcą wykopki, takich specjalistów. Radiolog co nigdy MRI nie widział. Papier przyjmie wszystko ( ͡°͜ʖ͡°)
@mirko_anonim połowa specjalizacji to staże zewnętrzne, więc na nich się możesz uczyć. Ale jak Ci nie odpowiada to możesz zmienić, znam dwie osoby, które rzuciły radiologię dla bardziej klinicznych specjalizacji, bo źle się czuły w takiej pracy. Na pewno ostatnie co warto robić to tkwić w frustrującej pracy, wyhuśtasz się jeszcze zanim zostaniesz specjalistą
aktywny-przewodnik-76: No popatrz, a moja znajoma poszła na radiologię właśnie dlatego, że liczy na wkroczenie do branży AI i będzie mogła robić opisy zdalnie i tylko stawiać pieczątki z dowolnego miejsca na Ziemi ( ͡°͜ʖ͡°)
subtelny-marzyciel-89: Radiologia to najlepsza specjalizacja ever! Lekarska kasa bez kontaktu z pacjentem, przy nieograniczonej możliwości pracy zdalnej. Żyć nie umierać, nie odpuszczaj!
Nie czuję się dobrze, myślę nad zmianą miejsca ale też ucieczką ze specki.
A dużo ci zostało? Może warto ją dokończyć, a potem ewentualnie zacząć drugą. Ukończona specjalizacja, to mocna karta przetargowa na rozmowie z pracodawcą.
Pytanko do osób które rozważały Radiologię a finalnie zdecydowali się na coś innego
Co Was skłoniło do zmiany albo wyboru innej specki niż radiologia? Obecnie robię rezydenturę z radiologii, niestety w miejscu bez zaplecza SORu/IP i chirurgii, przez co większość badań to RTG i TK głowy z innych oddziałów.
Nie czuję się dobrze, myślę nad zmianą miejsca ale też ucieczką ze specki. Dodatkowo dochodzi wizja zastąpienia mnie przez AI co jeszcze bardziej mnie stresuje. Nie wiem czy to objawy frustracji czy stricte jakichś obaw o przyszłość, ale nie za bardzo czuję się jako osoba która staje się specjalistą diagnostyki obrazowej. Mam wrażenie że jestem klepaczem RTG i wymuszonych USG z innych oddziałów.
Na końcu studiów skłaniałem się do wąskiej interny (pulmonologia/diabetologia) ale odrzuciłem bo zachlysnalem się Radiologią i formą pracy "z dala od pacjenta" - dzisiaj trochę czuję że to "nie to".
A może jest ktoś tutaj kto rzucił jakąś specke (niekoniecznie Radiologię) na rzecz innej i podzieli się przemyśleniami?
#lekarski #medycyna #lekarz #lekarz15k #radiologia #szpital #rezydentura
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
@mirko_anonim: I slusznie.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: digitallord
A dużo ci zostało? Może warto ją dokończyć, a potem ewentualnie zacząć drugą. Ukończona specjalizacja, to mocna karta przetargowa na rozmowie z pracodawcą.