Wpis z mikrobloga

Szlag człowieka trafia jak takie coś widzi i serce się kraja już kiedyś wam pisałem niedawno o tym że często widzę właśnie emerytów w takiej sytuacji i to w przeciągu ostatniego roku, kogo wy wybraliście
( ͠° ͟ل͜ ͡°)
I to coraz częściej(°°
#ekonomia #gospodarka #polska #finanse
#polska #bieda #zalesie #emeryci #jedzenie #biedronka #lidl #zywnosc #jedzenie
aa-aa - Szlag człowieka trafia jak takie coś widzi i serce się kraja już kiedyś wam p...

źródło: temp_file4192065102733683365

Pobierz
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@Kamilbednarz: ta? Jak takiemu emerytowi dowalili teraz w przeciągu tego roku podwyżkę za prąd za gaz za mieszkanie za wodę jedzenie podrożało to skąd on ma na to brać jak miał budżet spięty z grubsza? A jeszcze leki()
  • Odpowiedz
? Jak takiemu emerytowi dowalili teraz w przeciągu tego roku

@aa-aa: Dochód rozporządzalny na głowę w gospodarstwach domowych emerytów jest wyższy niż w gospodarstwach domowych osób pracujących.

Emeryci 2280 na osobę, pracujący 2250 PLN na osobę. Dane GUS z 2022.

Nie żal mi emerytów, i tak mają Bajlando w spłaconych mieszkaniach.
PfefferWerfer - >? Jak takiemu emerytowi dowalili teraz w przeciągu tego roku

@aa-aa...

źródło: d00143e072511470a6aa400997902e29

Pobierz
  • Odpowiedz
no to jak mają tak dobrze no to czemu widze ich w takiej sytuacji z tymi wózkami przy śmietnikach?

@aa-aa: Bo od demencji im się odklejają klepki pod kopułą i później zapadają na jakieś zbieractwa albo inne świętochlebkowanie/jak to tak jedzenie wyrzucają
  • Odpowiedz
@aa-aa: bo są chorzy umysłowo i cała rodzina się od nich odcięła żeby im życia nie zatruwał
rozmawiałeś kiedyś z takim dziadem zgniłym? albo może znasz osobiście?
  • Odpowiedz
@aa-aa: akurat reformy sluzby zdrowia nie podjela sie od chyba 20 lat i nie podejmie zadna partia, bo to za grzaski temat i za latwo sie na tym wylozyc. PiS mial 8 lat i gowno zrobil, rzucil tylko trzynastka, ktora przyniosla same straty do budzetu, bo kosztowala 2x wiecej niz emeryt na konto dostal. Lepiej bylo zrobic ulgi na leki czy inne swiadczenia zwalniajace z kosztow.

Niestety, ale obecny stan
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@pasta_alla_carbonara
No dobra ale emeryt sobie może nie dać rady iść dorobić o to chodzi i skąd on ma wziąć? I chodzi później po śmietnikach, ja pier... A ci ścigają jakiegoś Romanowskiego czy kogo innego ( ͡° ʖ̯ ͡°) i oni chcą żeby tym ludzie żyli
  • Odpowiedz
No dobra ale emeryt sobie może nie dać rady iść dorobić o to chodzi i skąd on ma wziąć? I chodzi później po śmietnikach, ja pier...

@aa-aa: To niech sprzeda swoje mieszkanie i idzie do przytułku albo innego DPSu. Odwrócona hipoteka i jedziemy dalej.

Ale zaraz zacznie się emocjonalny płacz że jak to tak, że dziadziuś nie może bo on biedny dostał mieszkanie warte 300-700k za darmo i teraz nie
  • Odpowiedz
@aa-aa: no ale rozumiesz, skad jest problem? i czemu emeryci maja, ile maja? Nie ma skad wziac, bo tylko bral swiadczenia i nie pracowal przez swoje zycie. To sa konsekwencje, niestety. Sa ludize, co tyle w swoim zyciu przepracowali, ze dostaja 10zl na emeryturze i winic moga tylko siebie.

Nie po to z---------m od 17 roku zycia, splace skladki, ucze sie i doksztalcam sam nie bedac pewny swojej emerytury i
  • Odpowiedz
Czyli rozumiem że mogą sobie grzebać w śmietnikach i nam to nie przeszkadza?

@aa-aa: Tak.

No dobra ale nie każdy ma te mieszkanie własnościowe a słabszym powinno się chyba pomagać?

@aa-aa: No przecież im pomagamy - emerytura minimalna, publiczne jadłodajnie, DPSy. Gdzieś musi być granica, bo wszystkich nie uratujesz, wszystkich pieniędzy im nie oddasz, a demograficznie nie jesteśmy w stanie udźwignąć tyłu emerytów gdy od 35 lat nie
  • Odpowiedz
@aa-aa: czyli kazdy powinien miec karte wyjscia z wiezienia i mi tez pomozesz, bo stwierdze, ze mi sie nie chce pracowac? Nie mowie, ze to nie jest problem, ale taka sytuacja zazwyczaj z czegos sie wziela. Naturalnie jezeli sa przypadki, ktore sa losowe badz niewynikajace z, nazwijmy to po imieniu, lenistwa, to tak, ale zycie pokazuje, ze takie przypadki sa marginalne.

Zawsze mozesz isc i pomoc. Ja juz pomagam w
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@pasta_alla_carbonara
Ja w przeciągu ostatniego roku takich przypadków widziałem około nie wiem 10 czy więcej może i do tego tylko koło swojego śmietnika na który mam widok z okna, nie ja czy ty mamy pomagać tylko systemowo ma to działać od tego jest rząd a nie ja czy ty
  • Odpowiedz
@aa-aa To jak chcesz winic rzad, to moze zacznij od tego, ktory 2 kadencje z rzedu trzymal wladze i mial wszystkie mozliwe srodki, aby poczynic zmiany, ale wolał wszystko wydac na populistyczne obietnice wyborcze i zagwarantowanie stolkow swoim ziomkom na kolejna kadencje, a nie zaczynac od "kogo wy wybraliscie".
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@pasta_alla_carbonara
Ale za pisu ceny były niższe media były niższe ceny za media znaczy się i ludzi było stać na więcej co widać po spadającej konsumpcji no i nie widziałem tylu emerytów przy śmietnikach....
Ludzie boją się wydawać pieniądze bo nie wiedzą co będzie za jakiś czas boją się przyszłości, i przede wszystkim tych pieniędzy mają coraz mniej
  • Odpowiedz