Aktywne Wpisy

Sonny86 +1045
źródło: temp_file6225500220203847679
Pobierz
Sonny86 +479
źródło: temp_file3593323373229408658
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file6225500220203847679
Pobierz
źródło: temp_file3593323373229408658
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
#mieszkanie #nieruchomosci #kredyt #wynajem
Mam 26 lat i mieszkam na przedmieściach miasta wojewódzkiego. Mieszkam jeszcze z rodzicami bo nie mam nikogo i nie wyjechałem do innego miasta na studia. Dokładam się ale i tak mogę sporo zaoszczędzić. Ostatnio myślę o wyprowadzce bo 1) mam bardzo daleko do pracy 2) po prostu chcę się w końcu usamodzielnić
Co do dylematu czy kredyt czy wynajem to uważam że po pewnym czasie zdecydowanie kredyt bo przynajmniej spłacałbym swoje lokum zamiast płacić komuś, a mieszkania będą drożeć. Zarabiam w miarę dobrze i myślę że dostałbym kredyt w banku nawet jako singiel ale myślę który z wariantów jest lepszy:
-oczywiście po dokładnej analizie, ale wziąć od razu kredyt na mieszkanie
-najpierw powynajmować jakiś czas, pół roku, rok, dwa, a potem kredyt
Myślę o drugim wariancie bo skoro nigdy nie mieszkałem sam to może warto najpierw się wdrożyć zamiast od razu iść na głęboką wodę. Być może życie na wynajmie dałoby mi wgląd w to jak się żyje „na swoim” i potem wziąłbym kredyt bardziej świadomie. Zwróciłbym uwagę na ważne szczegóły których nie zauważyłbym bez doświadczenia wynajmu
Z drugiej strony niektórzy mówili mi że to żadna różnica czy od razu pójdę na kredyt czy po roku wynajmu, poza wyrzuceniem kilkudziesięciu tysięcy, i że ten rok na wynajmie nie daje żadnej ekspertyzy
Oczywiście sam muszę podjąć decyzję ale jestem ciekaw waszych opinii
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: razzor91
Tak jak tu pisał
@mirko_anonim: z drugiej strony - oblicz sobie rate kredytowa, przykladowo kredyt na 900k ma rate 6500zl - ale kapitalu splacasz w racie 620
wiec teoretycznie splacajac swoje wydasz rocznie 6500*12 = 78 000
ale kapitału spłacisz 7440 - wiec nie kilkadziesiat tysiecy ;)
chyba ze zakladasz ze ceny w rok pojda do gory, ale imho to byłoby dosc odwazne zalozenie obecnie