Wpis z mikrobloga

@dzem_z_rzodkiewki: dokładnie, gdyby za dzierżawę mieli płacić chociażby 1% rocznie ich wartości to by się zesrali a nie mieli ogródki działkowe. Imo jak ktoś chce kawałek swojego własnego ogrodzonego terenu W CENTRUM MIASTA to albo niech sobie kupi działkę w cenie 1000zł/m2 albo niech wyjedzie na wieś czy przedmieścia.
  • Odpowiedz
Ano wybrani ludzie sadzą sobie na nich marchewkę - RODy we Wrocławiu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@wredny_bombelek: W niemieckich miastach też są. Rozumiem, że wolałbyś wszystko wybetonować? Deweloper czy ki czort?
  • Odpowiedz
@Hi_Lo_Hi: Jak wejdziesz w mój profil to zobaczysz że jestem przeciwko dopłatom do deweloperów oraz mam do nich raczej negatywny stosunek. Tak trudno komuś pojąć że dla osoby nie korzystającej z ROD nie przynoszą one jakichkolwiek korzyści?
  • Odpowiedz
@wredny_bombelek: działka z prywatnym biurowcem w centrum miasta również nikomu nie przynoszą korzyści, a jednak stoją bo ktoś sobie to załatwił na lewo albo prawo. RODy były i są prawnie ok, dopóki pieprzeni developerzy nie zaczną mocniej podkopywać tych miejsc za miliony monet. Nie, nie mam takiej działki, ale jest to super że coś takiego istnieje i jak się chce to można ogarnąć takiego roda sobie.
  • Odpowiedz
Tak trudno komuś pojąć że dla osoby nie korzystającej z ROD nie przynoszą one jakichkolwiek korzyści?

@wredny_bombelek: Trudno pojąć, bo to oczywista nieprawda. Czy posiadanie widoku z okna na ROD zamiast na stojący o 10 metrów dalej 20-piętrowy budynek jest korzyścią, czy nie?

Rozumiem, że jesteś z tych zawistnych, co żadnemu bliźniemu mającemu ciut lepiej albo ciut więcej nie przepuści, ale wszystko ma swoje granice...
  • Odpowiedz
Położone blisko centrum, dobrze skomunikowane, m2 takiej działki jest warty tysiące. Co jeszcze mają ze sobą wspólnego zapytacie? Ano wybrani ludzie sadzą sobie na nich marchewkę - RODy we Wrocławiu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@wredny_bombelek: Dobra to teraz tak.

Część z tego co zaznaczyłeś nie nadaje się pod budowę bo jest
  • Odpowiedz
Korzyść masz taką, ze zamiast mieć za oknem kolejny budynek masz coś zielonego. Natomiast tak zgodzę się lepiej by było jakby zamiast zielonego ogrodzonego płotem byłby park.

@Darth_Gohan: to akurat manipulacja i nieprawda. Rodów jest na tyle dużo że stanowią solidny % powierzchni gruntów ale patrząc ogółem mały % osób mieszkających w blokach ma widok z okna na rody, bo nawet jak masz osiedle przy rodzie to jedynie mieszkania ze
  • Odpowiedz
ej panowie, a może

@Rad-X: Jeśli o mnie chodzi, to śmiało. Patrząc po sposobie wypowiadania się masz całą masę podobnych pomysłów i kim ja jestem by stać na ich drodze?

@dzem_z_rzodkiewki:
Akurat planowania przestrzennego od Niemców można się uczyć.
  • Odpowiedz
@wredny_bombelek och dodaj jeszcze ze nie ma tam przyłączy kanalizacyjnych, a sporo domków ma toalety ( ͡° ʖ̯ ͡°). Jestem pewien że spełniają normy aglomeracyjne oczyszczalnie ścieków lub wywożą szamba z przepisową częstotliwością ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@wredny_bombelek: dlatego podatek od nieulepszonej wartości gruntu potrzebny jest o zaraz. Do tego podatki majątkowe jak kataster zamiast PIT i ludzie sami zaczną się zastanawiać czy nie lepiej mieć tą marchewkę kilka stacji kolkowych od miasta.
  • Odpowiedz
@dzem_z_rzodkiewki
Benefit jest bardzo ważny - nie ma tam bloków. Wszędzie jebnijcie sobie betonowe wierzę a później narzekajcie na korki, bo z----------e miasto samochodami a później narzekajcie na brak parkingów i zajęcie okoliczne chodniki samochodami.

Jak ja nie lubię ludzi krótkowzrocznych
  • Odpowiedz