Położone blisko centrum, dobrze skomunikowane, m2 takiej działki jest warty tysiące. Co jeszcze mają ze sobą wspólnego zapytacie? Ano wybrani ludzie sadzą sobie na nich marchewkę - RODy we Wrocławiu ( ͡°͜ʖ͡°)
@ShpxLbh: gdyby za nie zapłacili rynkową cenę to wtedy nie mam problemów. Niestety państwo sponsoruje ich bezpodstawnie na ponad 90% wartości ziemi Zero benefitu bo wszystkie RODy są zamknięte na klucz
@dzem_z_rzodkiewki: dokładnie, gdyby za dzierżawę mieli płacić chociażby 1% rocznie ich wartości to by się zesrali a nie mieli ogródki działkowe. Imo jak ktoś chce kawałek swojego własnego ogrodzonego terenu W CENTRUM MIASTA to albo niech sobie kupi działkę w cenie 1000zł/m2 albo niech wyjedzie na wieś czy przedmieścia.
@Hi_Lo_Hi: Jak wejdziesz w mój profil to zobaczysz że jestem przeciwko dopłatom do deweloperów oraz mam do nich raczej negatywny stosunek. Tak trudno komuś pojąć że dla osoby nie korzystającej z ROD nie przynoszą one jakichkolwiek korzyści?
@wredny_bombelek: działka z prywatnym biurowcem w centrum miasta również nikomu nie przynoszą korzyści, a jednak stoją bo ktoś sobie to załatwił na lewo albo prawo. RODy były i są prawnie ok, dopóki pieprzeni developerzy nie zaczną mocniej podkopywać tych miejsc za miliony monet. Nie, nie mam takiej działki, ale jest to super że coś takiego istnieje i jak się chce to można ogarnąć takiego roda sobie.
Tak trudno komuś pojąć że dla osoby nie korzystającej z ROD nie przynoszą one jakichkolwiek korzyści?
@wredny_bombelek: Trudno pojąć, bo to oczywista nieprawda. Czy posiadanie widoku z okna na ROD zamiast na stojący o 10 metrów dalej 20-piętrowy budynek jest korzyścią, czy nie?
Rozumiem, że jesteś z tych zawistnych, co żadnemu bliźniemu mającemu ciut lepiej albo ciut więcej nie przepuści, ale wszystko ma swoje granice...
@Hi_Lo_Hi: @ShpxLbh ej panowie, a może p-------e sobie rodosa na samiutkim rynku i odgrodzę od reszty miasta i ludzi? Prawo do marchewki ma każdy człowiek!
Położone blisko centrum, dobrze skomunikowane, m2 takiej działki jest warty tysiące. Co jeszcze mają ze sobą wspólnego zapytacie? Ano wybrani ludzie sadzą sobie na nich marchewkę - RODy we Wrocławiu ( ͡°͜ʖ͡°)
Korzyść masz taką, ze zamiast mieć za oknem kolejny budynek masz coś zielonego. Natomiast tak zgodzę się lepiej by było jakby zamiast zielonego ogrodzonego płotem byłby park.
@Darth_Gohan: to akurat manipulacja i nieprawda. Rodów jest na tyle dużo że stanowią solidny % powierzchni gruntów ale patrząc ogółem mały % osób mieszkających w blokach ma widok z okna na rody, bo nawet jak masz osiedle przy rodzie to jedynie mieszkania ze
@wredny_bombelek: idealne miejsca żeby część przerobić na parki a część na mieszkania socjalne/komunalne czy jakieś tbs. ( ͡°͜ʖ͡°) za to mamy baraki z blachy falistej w mieście i palenie liści na podwórku.
@wredny_bombelek och dodaj jeszcze ze nie ma tam przyłączy kanalizacyjnych, a sporo domków ma toalety ( ͡°ʖ̯͡°). Jestem pewien że spełniają normy aglomeracyjne oczyszczalnie ścieków lub wywożą szamba z przepisową częstotliwością ( ͡°ʖ̯͡°)
@wredny_bombelek: dlatego podatek od nieulepszonej wartości gruntu potrzebny jest o zaraz. Do tego podatki majątkowe jak kataster zamiast PIT i ludzie sami zaczną się zastanawiać czy nie lepiej mieć tą marchewkę kilka stacji kolkowych od miasta.
@dzem_z_rzodkiewki Benefit jest bardzo ważny - nie ma tam bloków. Wszędzie jebnijcie sobie betonowe wierzę a później narzekajcie na korki, bo z----------e miasto samochodami a później narzekajcie na brak parkingów i zajęcie okoliczne chodniki samochodami.
#nieruchomosci #wroclaw
źródło: RODy
PobierzZero benefitu bo wszystkie RODy są zamknięte na klucz
@wredny_bombelek: W niemieckich miastach też są. Rozumiem, że wolałbyś wszystko wybetonować? Deweloper czy ki czort?
@wredny_bombelek: Trudno pojąć, bo to oczywista nieprawda. Czy posiadanie widoku z okna na ROD zamiast na stojący o 10 metrów dalej 20-piętrowy budynek jest korzyścią, czy nie?
Rozumiem, że jesteś z tych zawistnych, co żadnemu bliźniemu mającemu ciut lepiej albo ciut więcej nie przepuści, ale wszystko ma swoje granice...
@Hi_Lo_Hi: wow, czyli niemcy są idealnym krajem dla wykopków i trzeba od nich kopiować wszystkie socjalistyczne pomysły?
Prawo do marchewki ma każdy człowiek!
@wredny_bombelek: Dobra to teraz tak.
Część z tego co zaznaczyłeś nie nadaje się pod budowę bo jest
@Darth_Gohan: to akurat manipulacja i nieprawda. Rodów jest na tyle dużo że stanowią solidny % powierzchni gruntów ale patrząc ogółem mały % osób mieszkających w blokach ma widok z okna na rody, bo nawet jak masz osiedle przy rodzie to jedynie mieszkania ze
@Hi_Lo_Hi: macie gwoździa w głowie czy o co chodzi?
@Rad-X: Jeśli o mnie chodzi, to śmiało. Patrząc po sposobie wypowiadania się masz całą masę podobnych pomysłów i kim ja jestem by stać na ich drodze?
@dzem_z_rzodkiewki:
Akurat planowania przestrzennego od Niemców można się uczyć.
Benefit jest bardzo ważny - nie ma tam bloków. Wszędzie jebnijcie sobie betonowe wierzę a później narzekajcie na korki, bo z----------e miasto samochodami a później narzekajcie na brak parkingów i zajęcie okoliczne chodniki samochodami.
Jak ja nie lubię ludzi krótkowzrocznych