Wpis z mikrobloga

Daily reminder:

Polska jest JEDYNYM KRAJEM UE, który nie zrównał wieku emerytalnego lub nie planuje jego zrównania w nadchodzących latach.

Dziś dodaję ten post po raz ósmy. To ważna liczba, bowiem 8 to także liczba lat różnicy między długością życia kobiet i mężczyzn. Oczywiście na niekorzyść mężczyzn. To jeden z najgorszych wyników w UE.

Będę Wam o tym przypominał codziennie do zrównania wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn, mojego przejścia na emeryturę lub aż mi się znudzi.

8/∞

#codziennaemerytalnadyskryminacja #dyskryminacjamezczyzn #emerytura #polska
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czerwonykomuch: Do tej całej absurdalnej sytuacji warto dorzucić, że często używany argument za obowiązującym stanem rzeczy jest taki, że kobiety rodzą dzieci i wykonują sporo "nieodpłatnej" pracy... w kraju, z jedną z najniższych dzietności na świecie XD
  • Odpowiedz
@stanleymorison: ja byłbym za wymianą że każde dziecko to 1 rok wcześniej emerytury dla ojca i np. 3 lata dla matki

ale podstawowy wiek powinien być równy, lub nawet większy dla kobiet z racji długości życia
  • Odpowiedz
@Desire22: @czerwonykomuch: Mogliście iść przy okazji wyborów zagłosować w referendum o zrównanie wieku emerytalnego, to pamiętam jak 90% wykopków przelewało dumę na klawiature i zgrywali twardziela "Ja NiE bRaŁeM rEfErEndUm! HEHE ~!!!11"
  • Odpowiedz
ja byłbym za wymianą że każde dziecko to 1 rok wcześniej emerytury dla ojca i np. 3 lata dla matki

@bzyku95: czemu? Nigdzie w Europie chyba nie ma takich pomyslow. Rowny to rowny.
Nie mowiac juz o tym ze co z sytuacjami kiedy ktos jest bezplodny, albo np dziecko umrze/zginie - liczy sie do dluzszej emerytury, czy nie?
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: w poście jest pewne niedopowiedzenie. Polska za rządów PO PSL zrównała wiek emerytalny. PiS reformę wycofał, szkoda mówić ile osób na tym portalu temu przyklaskiwała
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: No tak, skąd mogłeś o tym wiedzieć, skoro go nie brałeś
@kijanu_riws: no tak było to podniesienie, dla mężczyzn o 2 lata, dla kobiet o 7. Ale jak wolicie dalej być dymani to śmiało. Z resztą ja mam dopiero 25 lat, za mojego życia i tak nie będzie emerytury w wieku 65 lat, a zmieni się to pewnie 10 razy, bo braknie rąk do pracy przy obecnej
dsomgi00 - @czerwonykomuch: No tak, skąd mogłeś o tym wiedzieć, skoro go nie brałeś
@...

źródło: 1

Pobierz
  • Odpowiedz