Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Ile lat trwa nauka na lekarza? Studia i staż zajmują 7 lat, następnie lekarz powinien zrobić specjalizację. W praktyce więc czas nauki wynosi od 9 do 13 lat. Średnio od momentu rozpoczęcia studiów do ukończenia specjalizacji mija 12 lat.

Miesięczne wynagrodzenie całkowite (mediana*) na tym stanowisku wynosi 8 840 PLN brutto. Co drugi lekarz otrzymuje pensję od 6 750 PLN do 12 570 PLN. 25% najgorzej wynagradzanych lekarzy zarabia poniżej 6 750 PLN brutto. Na zarobki powyżej 12 570 PLN brutto może liczyć grupa 25% najlepiej opłacanych lekarzy.

xDDDD to by było na tyle z opłacalnością tego zawodu...

#medycyna #lekarz #studia #praca #programowanie #rynekit #pracait #programista15k #it

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: razzor91

• 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim no ja nie wiem. Mam dwie znajome. Jedna 29 lat (nie poszła od razu na medycynę, tylko po roku), druga 31 i sobie zyją elegancko. Wczasy 4 razy w roku po drugiej stronie świata, lexusik na kredo, mieszkanka.

Sądzę że więcej zarabiają niż ta opisana mediana, a jedna z nich jest dopiero 2-3 lata po studiach
  • Odpowiedz
Wczoraj czytałem artykuł o tym że nie ma chętnych na stanowisko dyrektora/lekarza medycyny pracy (jeśli dobrze pamiętam w inowrocławiu?) z pensją 31k brutto. Nie ma chętnych bo w umowie jest zakaz praktyki prywatnej. Dalej wolałbym być lekarzem niż IT.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
refleksyjny-strażnik-37: @Korandosama: ale każdą pracę na firme można tak wycenić xD.
Za sprawdzenie pieca gazowego biorą po 200-250 zł a sprawdzenie trwa 15 min. Teraz sobie pomnóż ile można obskoczyć dziennie a ile miesięcznie. Jeszcze paragonu/faktury nie dają. To po co robić studia lekarskie? Albo wymiana opon bez paragonu, wiesz jaka to kasa?

Btw. 5k za wynajem gabinetu xDDD jeśli gabinet to schowek na miotły. Żeby się nie okazało że lekarz
  • Odpowiedz
@dr_Batman: mam połowę rodziny lekarzy o czym ty mówisz…wiem o sytuacji ortopedów, neurologów, okulistach, radiologów i chirurgów a jako że wywodzę się z prawa a pracuje w it to trochę znam rynek.
  • Odpowiedz
@dr_Batman: Kardiolog, ma parę sprzętów w gabinecie... m.in ekg i usg. Gabinet wymiarowo gdzieś 4x5m. Opłaty miesięczne ma takie jak pisałem, bo sprzęty ma nie przymocowane do podłogi tylko w razie czego może je przenieść do swojego nowego gabinetu jakby mu się zamarzyło. Pacjentów ma około 15 dziennie mówił mi, porada specjalistyczna 200zł, 230zł jeśli pierwszy raz u niego jesteś bo jeszcze wprowadza Twoje dane do systemu i robi wywiad
  • Odpowiedz