Wpis z mikrobloga

piateczek. kto dostal do zalatania pilnego buga prosto z produkcji? no ja. kto nie ma wjazdu na prod env? no tez ja. kto nie robil funkcjonalnosci, ktorej dotyczy problem? no wiadomo ze ja.

k---a jaka januszerka xD

#pracait #programowanie #programista15k
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@askey: oho, szykuje sie zacny piatek milordzie. Tylko pamietaj zeby updejta na boardzie zrobic, my z Oskarem skrumowym i Anetką prożekt ołnerką konczyny wczesniej, bo zaraz po daily o 10
  • Odpowiedz
@askey Różne są projekty, w jednych masz admina do produkcyjnej bazy, w drugich są tylko logi. W obu powinieneś mieć detale w zgłoszeniu, albo nawet kroki do zreprodukowania.
  • Odpowiedz
@askey: przecież to normalne. Ktoś musi naprawić błędy z produkcji.
Jeśli goscz który robił funkcjonalność jeszcze tam pracuje, to albo call z nim albo w ogóle zrzuć taska na niego.
Jeśli nie to sobie reprodukujesz na dev envie albo polegasz na logach. Ja od zawsze nie mam dostępu do proda i jakoś żyje
  • Odpowiedz
@askey: U nas żeby coś wrzucić na proda to musisz mieć akceptację dwóch uprawnionych osób. Przy czym wrzucanie na proda to nie tak że się logujesz jakimś ssh i kopiujesz pliki, tylko tak naprawdę robisz kolejną wersję i tylko podmieniasz sha obrazu w konfiguracji proda (czyli cały update proda to jeden commit, który musi być zrecenzowany). Dla mnie wygląda to na prawidłową praktykę, że programiści nie mają bezpośredniego dostępu do
  • Odpowiedz
  • 1
@Krolik: zdecydowanie, testowanie na produkcji to januszerka, dlatego nikt nie mowi tu o zadnym testowaniu na prod, czy tez modyfikacji tamtych danych.

natomiast sprawdzenie tego, czy dane sa poprawne lub gdzie cos sie w nich popsulo, nie majac do dyspozycji zadnych repro stepow lub szczegolowego opisu problemu - do tego jest potrzebny wjazd readonly.
  • Odpowiedz
@askey: a masz chociaż logi? Bo już nie mówię o Telemetry z jakimś traceId. Czy tylko "domyśl się?" bo jak tylko to to o 16:00 mówisz, że "u mnie działa" i do domu, no chyba, że uda się Tobie zreprodukowac przypadek testowy =]
  • Odpowiedz
@askey: U nas wjazd readonly wymaga pozwolenia security i uzyskania konkretnej zgody jakie dane chcesz obejrzeć. To jest możliwe tylko przy jakichś szczególnych sytuacjach typu totalny pożar, zgubienie danych itp. Normalnie do wglądu są tylko metryki. Nikt nie ma normalnie dostępu do danych klientów, bo nikt nie chce ryzykować pozwów że potem komuś dane wyciekły. Zresztą niewiele taki dostęp da, bo dane są i tak szyfrowane, więc i tak bez
  • Odpowiedz
  • 0
@Krolik: domena domenie nierowna, to co w jednej domenie nie stanowi problemu, w odniesieniu do czegos w stylu PII stanowi bariere nie do przeskoczenia
  • Odpowiedz