Aktywne Wpisy

naokimistrzapjo +86

aha_pozdro +129
#drawskopomorskie #zachodniopomorskie
Hej.
Szukam dla mojej Mamy pracy w tym miescie. Po 15 latach postanowila zwolnic sie z pracy, ponieważ nie bylo innego wyjscia - byla beznadziejnie traktowana, uwielbiala swoja prace mimo iz to minimalna krajowa i teraz rozpacza.
Chcialbym jej pomoc lecz w tych okolicach wiele lat juz nie mieszkam i nie mam dobrych kontaktow i nie mam kogo spytac.
Taki post na forum ze smiesznymi obrazkami
Hej.
Szukam dla mojej Mamy pracy w tym miescie. Po 15 latach postanowila zwolnic sie z pracy, ponieważ nie bylo innego wyjscia - byla beznadziejnie traktowana, uwielbiala swoja prace mimo iz to minimalna krajowa i teraz rozpacza.
Chcialbym jej pomoc lecz w tych okolicach wiele lat juz nie mieszkam i nie mam dobrych kontaktow i nie mam kogo spytac.
Taki post na forum ze smiesznymi obrazkami

Kolejnym wartym sprawdzenia narzędziem jest z pewnością NotebookAI od Googla.
https://notebooklm.google/
To narzędzie do tworzenia badań, notatek, podsumowań etc, które jest w stanie nawet stworzyć audiobooka z naszych przemyśleń.
Nie chcę zapeszać, ale to może być „chatgpt moment” dla audio, który pozwoli google wyraźnie oddzielić się od konkurencji. Narzędzie jest fantastyczne!
Opinia Giana Segato:
uploaded my last essay to notebookLM. it's… uncanny.
some thoughts:
- first time i'm coming across AI content that feels genuinely human
- it doesn't simply summarize the content, it adds a meta-commentary on top, exactly as a podcast host would do; this is 1. new behavior, 2. extremely effective
- in a few instances it decided to expand concepts i didn't mention in my piece (one host mentions AGI, the other explains what it is; one host mentions synthetic data, the other elaborates) -- this is also new; i wonder how it manages to strike a balance between technical and mainstream, it's one of the hardest things to do for humans too
- the TTS is just crazy. indistinguishable from an Odd Lots ep. Turing test amply passed
- at the same time, none of this is necessarily adding anything new to the conversation. if Deep Dive truly was a podcast, it would be super successful, but mostly because the niche topic-to-production quality ratio would be surprisingly balanced: very high quality on super niche things. there's still room to produce top-1% new content. this is still, fundamentally, an averaging function. the bar of what 1% means has risen tho -- most people are also just averaging. that's no longer enough
- had the chance, recently, to try a somewhat similar product, and had a similar reaction: "this is a really really well designed AI". makes me think that there's an emerging sub-discipline within design that is not about graphics, but really about conversational experience. it's also more opaque and harder to copy: it's easy to copy pixels, hard to copy upstream prompts. the best designers are already making the switch (cough-@WarronBebster-cough)
Opinia Seanstorma/
NotebookLM is BONKERS.
I uploaded Satoshi's bitcoin white paper and in a few minutes it spit out this 8-minute podcast deep-dive.
(Imagine what you can do with 50 sources instead of 1)
Learning is more fun with AI.
Opinia samego Karpatiego
https://x.com/karpathy/status/1840112692910272898?s=46&t=m4xgLKFgqFafJXbRTotN1Q
Czy Mollica
https://x.com/emollick/status/1836480689081913572?s=46&t=m4xgLKFgqFafJXbRTotN1Q
Sprawdźcie w wolnej chwili.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzDlatego to ślepa uliczka, fajna do rozwoju AI, ale jako funkcjonalność... Potrzebujemy bardziej efektywnych narzędzi, które w ogóle wyeliminują konieczność słuchania podcastów, tak abyśmy znów mogli słuchać muzyki jadąc samochodem.
Sam fakt istnienia podcastów jest przerażający. Interfejs w którym jesteśmy więźniami rozmów, w których nie możemy brać aktywnego udziału, nie rozwijamy się jako istoty myślące, tylko chcąc nie chcąc przyjmujemy cudze punkty widzenia.
Cały trzeci akapit jest opisem wymienionego narzędzia. Agregacja wiedzy z różnych źródeł i efektywne jej przedstawienie w postaci innej modalności (dźwięku) to spory skok w rozwoju ai. Swoją drogą ta inna modalność nie jest przecież wymagana. Można narzędzie traktować jako rozbudowany Word z bazą danych. Sam
źródło: Godwin_WikiWorld
Pobierzźródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzOczywiście, kontekst serialu nie ma żadnego znaczenia :) Podoba mi się tylko cytat. Jesteśmy innymi ludźmi. Chociaż w pewnych aspektach bardzo podobnymi.
https://simonwillison.net/2024/Sep/29/notebooklm-audio-overview/
Wydaje mi się że tym razem mam dobry instynkt i to będzie świetne narzędzie.
źródło: 1000025362
Pobierz