mirko_anonim
✨ Obserwuj #mirkoanonim
Dlaczego wszyscy hejtują miasta powiatowe? Mieszkam w Tarnowie, dzisiaj przeczytałem na głównej komentarz, że to miasto emerytów i studentów, a studenci i tak wyjadą do Krakowa lub Rzeszowa.
Mi się tutaj podoba. Ceny nieruchomości były i zapewne nadal są dużo niższe niż w Krakowie. Są restauracje, bary. Osób w moim wieku (35 lat) wcale nie jest tak mało. Moja żona również nie narzeka na brak towarzystwa, ma swoje środowisko matek z małymi dziećmi, z którymi chodzi na spacery. Dla dzieci jest multum atrakcji. Jeśli chodzi o kulturę też jest ok, choć na koncerty zwykle trzeba się wybrać do Krakowa. Nie jest to problem, bo z Tarnowa do Krakowa jest blisko, a lubimy czasem spędzić sobotę poza Tarnowem.

Wybraliśmy miasto powiatowe, bo mieliśmy do wyboru:
a) kupno klitki 35m2 na własność w Krakowie
b) wieczny wynajem 50m2 w Krk
c) kupno 55m2 na własność w Tarnowie

W dodatku jeśli będziemy planowali kolejne dziecko to nie będzie problemu żeby kupić większe mieszkanie.
Oczywiście są też minusy, np. rynek pracy nie jest tak chłonny jak w Krakowie, a płaca też jest niższa.

Czasem wydaje mi się, że ten hejt na miasta powiatowe bierze się jakiś developerskich farm trolli.

#tarnow #nieruchomosci #miasto #krakow #przemysleniazdupy #wykop #polska

─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

126
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
kokos24
kokos24
@mirko_anonim: wszystko się rozchodzi o pracę. Niewielu może sobie na to pozwolić.
375
zeszyt-w-kratke
zeszyt-w-kratke
Czasem wydaje mi się, że ten hejt na miasta powiatowe bierze się jakiś developerskich farm trolli.

@mirko_anonim: mieszczuchy chcą się poczuć lepiej bo muszą sobie jakoś uzasadnić kupno klitki 40 m2 za 600k więc wyśmiewają każdego kto nie robi tak samo jak oni.
227
jacekparowka
jacekparowka
Wybraliśmy miasto powiatowe, bo mieliśmy do wyboru:

b) wieczny wynajem 50m2 w Krk

@mirko_anonim: no czyli jednak cope, bo wybrałeś Tarnów bo cię nie było stać na Kraków a nie dlatego, że ci się tu podoba
39
CzeskaKura_ZLOMBOL
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
39
dr__slim
dr__slim
Tarnów, moje ulubione miasto, ale
na koncery i tak pewnie jeżdzisz na Tauron arena, bo w jaskółce co najwyżej tarnowianie grają.
międzynarodowy port lotniczy w Tarnowie słabo stoi.
na studia dzieci pojdą do krakowa.

A ciągle mówimy o 2 ośrodku miejskim w Małopolsce - z dostępem do autostrady i linią kolejową z pendolino.
36
Koronanona
@mirko_anonim: w powiatowych większość mieszkańców albo tyra u Janusza za minimalną albo jest tym Januszem zatrudniającym lokalną społeczność. Klasa średnia pracująca w IT korpo praktycznie nie istnieje.
29
Czekolatka
Czekolatka
@mirko_anonim Tarnów ma drogie nieruchomości w stosunku do tego co miasto oferuje, tak samo jest z Brzeskiem. Już wolałbym w Sączu mieszkać bo w góry bliżej, a niedługo będzie tam fajne połączenie kolejowe z Krakowem. Ja wybrałem Śląsk, tutaj fajne mieszkania można za 4-5k/m do remontu wychaczyc, mnie w KRK było stać na 30m, a na Śląsku kupiłem 80.
17
byferdo
@mirko_anonim: jedyne co trzyma Tarnów przy życiu to Azoty. Jak ich zabraknie, to zostanie miasto-widmo.
16
tobaccotobacco
14
slec22
@mirko_anonim:
Gdyby nie dostępność pracy to miasta powiatowe>wojewódzkie i to mówi ktoś kto w wojewódzkim żył całę życie i mieszkał!

Ja jeśli tylko dobrze mi wszystko w życiu pójdzie to wyprowadzam się do powiatowego, tam życie toczy się jakby trochę wolniej i spokojniej. Takie miasteczka są bardzo urokliwe.
14
nairoht
nairoht
@mirko_anonim: Ja bym chętnie zmienił z Krakowa na mniejszze gdybym dostał tam pracę na podobnym poziomie finansowym i znalazl ja od razu, nie każdy potrafi ryzykować niestety.
12
z.....u
z.....u
@mirko_anonim: To zalezy jakie miasto powiatowe, bo są w Polsce piękne i wygodne do życia tego typu miasta i są poprzemysłowe padoły, najgorzej maja zdecydowanie te miasta, które najbardziej rozwinęły się za komuny ze względu na wungiel, przemysł i energetykę, bo to są miasta sypialnie, biznesu tam dzisiaj zadnego, krajobraz okropny i ludzi młodych praktycznie brak
12
pamareum
12
LordAxe82
@Koronanona bo klasa średnia to tylko IT korpo. Świat tak nie wygląda.
12
mlodygustaw
@mirko_anonim: Tarnów to było miasto wojewódzkie przed reformą. Takich "powiatowych" nie ma sensu porównywać do prawdziwych powiatowych gdzie faktycznie nic nie ma. Dodatkowo na południu na Górnym Śląsku i w Małopolsce jest nasrane tych miasteczek jeden obok drugiego. Wystarczy przybliżyć google maps i gołym okiem widać gęstość dróg, miast, wsi etc. a potem zrobić to samo z taka samą skalą i spojrzeć na okolice Poznania, Białegostoku czy Gdańska. Plus granica
12
lysyzlombardu
11
jan-kowalski-nieudany-eksperyment
jan-kowalski-nieudany-eksperyment
@mirko_anonim: ceny w powiatowych już dawno odleciały, a dodatkowo zazwyczaj brak tam pracy
10
De_Fault
De_Fault

@mirko_anonim: jedno mało gorsze od drugiego. Tarnów ma nieadekwatnie drogie nieruchomości (zwłaszcza wynajem) w stosunku do tego co ma do zaoferowania. Rynek pracy praktycznie nie istnieje a jak mam siedzieć na zdalnej to już wolę wiochę bo rozrywek tyle samo ale przynajmniej taniej.
10