Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
W co w Polsce opłaca się włożyć pieniądze rzędu 100k+, które po prostu leżą na koncie i nic nie robią? Mam kupione obecnie jedno mieszkanie w którym mieszkam, a zarobki na ten i przyszły rok przewiduję w okolicach ~30k na miesiąc na rękę. Nie chciałbym iść w drogę kupowania nieruchomości (chociaż w ostateczności może i na to się zdecyduję) i powolnego inwestowania w mieszkania, bardziej wolałbym zrobić coś w kierunku giełdy, obligacji, ale sam nie wiem co. Przy takich zarobkach zakup nieruchomości jest osiągalny, ale wydaje mi się, że te pieniądze w przedziałach w których kupowałbym te mieszkania/domki po prostu leżałyby i gniły, czyli można powiedzieć że realnie inwestowałbym je co 2-3 lata. Codziennie się rozwijam, więc na pewno inwestuję też w swoje umiejętności i zdrowie, ale chciałbym wrzucić gdzieś pieniądze które mam aktualnie.

Amerykanie najczęściej polecają inwestować w ich indeksy, przynajmniej w internecie. W co wy byście polecili wrzucić te pieniądze, albo chociaż jaki temat mógłbym zgłębić żeby znaleźć w nim jakieś pole do inwestycji?

#gielda #inwestycje #nieruchomosci #inwestowanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: OKO jakieś na 6.5% czy tam 7 i elo. Nie liczyłem ostatnio stopy zwrotu z wynajmu ale na takim OKO masz podobnie a kasa u Ciebie i nie ma lokatorów i remontów i podatków od nieruchów.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli masz dzieci i pobierasz 800+ to są fajne obligacje (ROD i ROS). Jeśli nie masz dzieci i nie pobierasz 800+ to są inne fajne obligacje (EDO i COI).
Są fajne konta oszczędnościowe na 7% w Pekao S. A. i na 5% w PKO BP.
Wyżej masz bezpieczne i proste w obsłudze instrumenty łatwo dostępne dla "przeciętnego Kowalskiego".
Z czasem możesz spróbować wejść na giełdę. Zacznij już dziś o
  • Odpowiedz
wsadz polowe w obligacje : EDO lub TOSy
druga polowe zapakuj się w ETF iShare S&P 500

aha w polska giełdę się nie ładuj, to juz lepiej iść do kasyna
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): @arnoldinho71 czemu? Nawet jeżeli to portal ze śmiesznymi obrazkami, to uważam, że spośród tych 30 postów które mogą być trollingiem/głupotą mogę wywnioskować coś mądrego. W ten sam sposób, pytając na forach typu reddit albo wykop jestem tu gdzie jestem. To, że taki serwis nie jest idealnym miejscem do tego to nie znaczy, że nie mogę odfiltrować albo zgłębić wiedzy wobec czyjejś odpowiedzi i zdecydować że jest
  • Odpowiedz
  • 2
@mirko_anonim miałem podobny dylemat 3,5 roku temu - teraz zarządzam portfolio lekko ponad 4mln. Zacznij od Finansowej Fortecy Marcina Iwucia - to dobry start i mi bardzo pomogła w pierwszej inwestycji. Jakbyś chciał pogadać, napisz na DM - dobrze wiem, jak trudno było mi zrobić pierwszy przelew.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Akcje zagraniczne- 25 procent
Akcje polskie - 25 procent
Długoterminowe obligacje amerykańskie - 10 procent
obligacje rynków wschodzących - 20 procent
polskie obligacje - 20 procent
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak się nie znasz to kup obligacje skarbowe detaliczne, nie stracisz na pewno no chyba że kraj zbankrutuje a procenty jeszcze są całkiem niezłe. Bierz 10 latki indeksowane inflacją Edo i Toski 3 letnie.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 4
✨️ Autor wpisu (OP): @anroldinho71 przecież ta wiedza w internecie brała się też z dyskusji takich jak ta, zresztą wykop to jest internet przecież. Wejdę w losowe artykuły, poczytam, ale konsensus może być taki sam jak tutaj w tym wpisie. Jak na razie odezwało się tutaj kilkanaście osób i nie widzę tego zjawiska śmietnika. Do tego wykop jest pomocny z tego względu, że mogę zadać pytanie, iść coś zrobić totalnie
  • Odpowiedz