Wpis z mikrobloga

Wydaje mi się, że w przypadku takich firm normą by było deployment najpierw do 1% klientów, a później jeśli nie słychać o problemach deployment do całej reszty.

@mwl4: Nie było czasu myśleć o takich pierdołach bo trzeba było liczyć czy w zespołach jest wystarczajaco dużo czarnych, kobiet i transwestytów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
To ja nawet jak robię deploy apki na sklepach, to max do 10% na start, a do 100% podbijam przez parę dni

@Wollier: Jak wybierasz tych co mają ten zaszczyt bycia testerami?
  • Odpowiedz
@mwl4:

ciekawe jest to, że oni zdeployowali kod do wszystkich klientów jednocześnie na całym świecie w jednym momencie. Wydaje mi >się, że w przypadku takich firm normą by było deployment najpierw do 1% klientów, a później jeśli nie słychać o problemach >deployment do całej reszty.

hahaha.

Nie.
  • Odpowiedz
@Krs90: pracowałem kiedyś z gościem, który nie w---------ł serwerów testowych i UATu jak go nie było w pracy. To nie jest śmieszne. Chociaż w sumie jest.
  • Odpowiedz
normą by było deployment najpierw do 1% klientów, a później jeśli nie słychać o problemach deployment do całej reszty

@mwl4: kto ma na to czas w piątek
  • Odpowiedz
@mwl4: Miałem przez krótką chwilę do czynienia z produktem CrowdStrike'a ale daleko mi do doświadczonego użytkownika.

Ten produkt działa w taki sposób, że klient (firma) ustawia sobie w konsoli do zarządzania politykę aktualizacji tej aplikacji na komputerach.
CrowdStrike zaleca że na produkcję powinna być wesja n-2, ma środowsko stage/dev możesz wrzucić n-1, wersję n tylko na wybrany nie za duży zestaw hostów po których nikt nie będzie płakał. To ma cię obronić
  • Odpowiedz
@sosn losowo, hash urządzenia/users + hash wersji. zamieniasz na liczbę z przedziału 0-1 i sobie ustawiasz ze aktualizujesz poniżej 0.1 i masz 10%. Stopniowy Rolout wszedl do branży stosunkowo nie dawno. Sam raz to implementowałem. Nadal nie wiele firm tego uzywa. chyba do Google Play wszedl z 6lat temu dopiero i od tego czasu developerzy moga stopniowo nowa wersję wypuszczać ale zaloze sie ze 99% odrazu wypuszcza 100%
  • Odpowiedz
@Krs90: nic nowego, jak robiłem w korpo przy apce której używa w Polsce kilka milionów ludzi to też bywało, że w dzien wydania ktoś koniecznie się sral (głównie jakieś marketingi), że trzeba dorzucić jakiegoś ficzera / poprawki i to wchodziło bez testów albo po jakichś pobieżnych. No i bywało że coś się wywaliło nie raz. I było wielkie zdziwienie menago zawsze że dlaczego nie działa i klienci się skarżą xD
  • Odpowiedz
Wydaje mi się, że w przypadku takich firm normą by było deployment najpierw do 1% klientów, a później jeśli nie słychać o problemach deployment do całej reszty.

@mwl4: no ta, bo pajeet ma czas na takie dyrdymały
  • Odpowiedz