Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mój brat nie-programista zarabia w wieku 30 lat 15 tysięcy netto. Jego narzeczona, 29 lat, zarabia drugie tyle z bonusami w #audyt . Pracują w #korposwiat z domu od 3 lat.
Od 4 lat słyszę jak to go nie stać na mieszkanie w mieście wojewódzkim i jak to inflacja mu wszystko zjada.
Mieszkają w domu rodziców w mieście wojewódzkim.
Brat trzyma wszystkie oszczędności na lokacie.
Kupuje sobie najnowszy telefon i nawet go nie używa. Kupują sobie wycieczki do Azji czy do Ameryki Południowej za 10 kola spokojnie dwa czy trzy razy do roku.
Za każdym razem jak sie widzimy to narzeka na ceny #nieruchomosci
Mam ochotę rozpędzić sie i walnąć łbem o ścianę.

Jestem od niego młodszy o 3 lata, zrobiłem pivot do IT dwa lata temu i nie mogę znaleźć żadnej dobrej pracy. Jakiś projekt na B2B za parę tysięcy tutaj a później "dziękujemy, do widzenia". Nie chcą juniorów a moje projekty które wrzucam an gita nikogo nie obchodzą. Dorabiam sobie jako trener personalny ale z tym tez jest ostatnio słabo. Żyje sam w wynajmowanym pokoju i dostaje juz depresji od przeglądania ofert pracy i robienia testow na necie.

Mój brat jakby chciał to w rok mógłby zaoszczędzić z ćwierć miliona złotych, kupić obligacje lub na mcsi i później dostać mega kredyt ale nie. lepiej narzekać jak to nic nie robi cały dzień, robota prosta, dostaje 15 do łapy i płacze mi jak to go nie stać na mieszkanie.

#programista15k #zalesie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Mam kolegę, który zarabia te słynne 15k+, a też mówi że go nie stać na mieszkanie. Za to stać go na nowe telefony, auto, podróże, prezenty, knajpy, teatry, kino itp. Ogólnie widzę taką dziwną zależność, że młodzi programiści, którzy są singlami kupują mieszkania, a jak są w związkach nieformalnych albo małżeńskich to nagle rzekomo nie jest ich stać.
Dziwna sprawa, bo przecież z dwóch wypłat powinno być łatwiej, nawet
  • Odpowiedz
projekty które wrzucam an gita

@mirko_anonim: moze dlatego ze nie wrzuca sie projektów na gita, tylko np do githuba, git to technologia a nie narzedzie - tak jak nie mowisz że jeździsz motoryzacją tylko samochodem.

Jak nauczysz się różnicy między interfejsem/klasą a instancją to moze coś znajdziesz
  • Odpowiedz
moze dlatego ze nie wrzuca sie projektów na gita, tylko np do githuba, git to technologia a nie narzedzie - tak jak nie mowisz że jeździsz motoryzacją tylko samochodem.

@mirasKo-Kalwario: Chyba wiadomo o co typowi chodziło. P------------z się jakbyś miał bana na elektrodzie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: tak, jak to powiedziałeś - dostaje do łapy 15 tysięcy i w rok, jakby tylko chciał, mógłby zaoszczędzić z ćwierć miliona.

@poison101 Zarabiając rocznie 180 000 złotych brutto rocznie mógłby zaoszczędzić ćwierć miliona xD

Pewnie zarabia 15 netto + VAT na liniowym, to na czysto ma 10 500zł mniej-więcej, czyli jakby NIC NIE JADŁ to w rok odkłada 120 000zł a mieszkanie może kupić w stolicy po jakichś
  • Odpowiedz
@Urajah: nie p-----------m się tylko w-----a mnie takie pisanie bo to znaczy ze gosc nie rozumie co jest co i próbuje szukać pracy i narzeka że nie może znaleźć, a potem przychodzi na rozmowe o prace i mówi że new tworzy klase a nie instancje bo przeciez wiecie o co mi chodzi
  • Odpowiedz