Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Byłem ostatnio pierwszy raz w Warszawie, turystycznie na niemal tydzień. Pochodzę z innej części Polski i nigdy nie miałem okazji by tu trafić, co nie przeszkodziło mi zobacz większość krajów europejskich i trochę spoza. Z dużych miast w Polsce to nie byłem jedynie w Białymstoku i Łodzi. Pragnę się z wami podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat tego miasta, również w kontekście tego co pisały mirasy z wykopu:

- Warszawa to absolutny numer jeden jeśli chodzi o ośrodki miejskie w Polsce i to od razu widać. Zarówno poprzez obecność centralnych instytucji państwowych jak i ilości korporacji, biurowców, apartamentowców, infrastruktury miejskiej. Warszawskie city przebija Berlin tym jak się prezentuje, choć to ciągle z 1/20 tego co można zobaczyć w Honk Kongu XD

-Jeśli chodzi stare miasto, zabytki, rynek to już jest gorzej. Szczególnie na tle europejskiej czołówki w tym względzie. Taka Praga czy Budapeszt zjada tutaj Warszawę bez najmniejszego problemu. Teren równinny tutaj nie pomaga, nie uświadczymy żadnych ciekawych widoków poza tą górką ze stokiem narciarskim. Również wojna zrobiła swoje, większość zabytków została odbudowana i nie jest oryginalna. Jednak nie wydaje mi się, że poza Krakowem jakieś polskie miasto ma więcej do zaoferowania w tej kwestii

- Warszawa jest bardzo otwartym i tolerancyjnym miastem pełnym młodych ludzi. Jak na polskie warunki pełno tu obcokrajowców z całego świata i widać, że to nie są tylko tymczasowi imigranci a ludzie którzy tu zamieszkali na stałe, mówiący w jakimś stopniu językiem polskim. Uberem mnie wiózł na przykład sympatyczny Sikh w turbanie świetnie włądający językiem polskim. Na ulicach nikogo nie dziwi para gejów lub lesbijek idąca za rękę. Nie czuć tutaj polskiej zaściankowośći jak to w niektórych nawet większych polskich miastach. Mnóśtwo wydarzeń kulturalnych i klubów, każdy znajdzie coś dla siebie

- Infrastruktura drogowa i komunikacja miejska o dziwo całkiem sprawna jak na polskie realia. Wiele polskich miast jest bardziej zakorkowana. Nie ma jakichś ogromnych problemów ze znalezieniem miejsca parkingowego, opłaty całkiem znośne. Spodziewałem się czegoś dużo gorszego. Co charakterystyczne dla dużych europejskich miast, ludzie się tu poruszają samochodami szybciej niż zwykle. Na minus dwie linie metra i brak pełnego ringu miasta

- Nieruchomości czyli to czym miraski jarają się najbardziej. Osobiście jestem zmuszony wkrótce zmienić mieszkanie na większe, gdyż powiększy nam się rodzina i przyjrzałem się z ciekawości jak to wygląda w Warszawie. W żadnym polskim mieście nie widziałem tyle budów na przedmieściach, często mocno odległych. Widać że ciągną tu ludzie. Odnosłem wrażenie że standardowe bloki mieszkalne w Warszawie są odpowiednikiem budownictwa premium w innych miastach wojewódzkich. Apartamentowce w śródmiejsciu oraz zabytkowe odnowione czy odbudowane kamienice również robią wrażenie. Ja choćbym się zesrał nie znajdę u siebie nic takiego. Oferta deweloperów ogromna jak na realia innych miast, podobnie jak na rynku wtórnym, jest w czym wybierać w każdym segmencie. Ceny nieruchomości są obecnie chore, to bez dwóch zdań, ale odniosłem wrażenie, że Warszawa wcale nie jest taka droga w porównaniu do tego co oferuje pod względem kariery czy oferty spędzania czasu. A to że jest tutaj drożej 2 czy 3 razy niż w jakiejś pipidów gdzie nie ma nic raczej dziwić nie powinno. Mnie to bardziej dziwi, że na prowincji jest tak drogo.

Osobiście tu gdzie jestem trzyma mnie zbyt wiele, mam własną firmę, rodzinę, znajomych, jednak gdybym nie miał zobowiązań i chciał zmienić miejsce zamieszkania w Polsce, wybrałbym właśnie Warszawę, to miasto zdecydowanie da się polubić.

#warszawa #polska #przemyslenia #turystyka #nieruchomosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Oho tak właśnie czułem, że lepiej wrzucić to z anonimowych. Niestety już tu tak jest, że o ile nie wpisujesz się we wzór wykopowego myślenia, jesteś z miejsca hejtowany zamiast dyskutowania. Ten portal niestety schodzi na psy, coraz mniej tutaj sensownych osób z którymi można normalnie porozmawiać.

• Odpowiedz
Warszawskie city przebija Berlin tym jak się prezentuje, choć to ciągle z 1/20 tego co można zobaczyć w Honk Kongu XD

@mirko_anonim: ale czemu porownujesz Warszawe do Berlina? Berlin to fenomen, stolica o PKB na glowe nizszym niz srednia calego kraju [https://www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/europejskie-stolice-pkb-warszawa-berlin,87,0,2204759.html]. To ze jest stolica nie znaczy ze to topka kraju ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeśli chodzi stare miasto, zabytki, rynek to już jest gorzej. Szczególnie na tle
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): > Warszawskie city przebija Berlin tym jak się prezentuje

No niezupełnie, mieszkam obecnie w Berlinie, w Wawie mieszkałem przez wiele lat.
Fakt, Wawce sporo przybyło fajnych wierzowców ale ich otoczenie jest dość puste, nie licząc ścisłego centrum. Berlin, z racji bycia miastem kosmopolitycznym ma zaułki, różne klimaty poszczególnych dzielnic. Warszawie brak też rozpoznawalnych na większą skalę miejsc - wiadomo, po zrównaniu wszystkiego z ziemią niewiele zostało; przez to znana może
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To miasto to przereklamowana dziura. Tak, ma swoje biurowce i trochę korporacji, ale powiedz mi, ile jest tu zielonych przestrzeni? Naprawdę? Porównujesz to do Pragi czy Budapesztu? Tam to jest prawdziwy urok, tu tylko odbudowane i sztuczne. A te ceny nieruchomości... No cóż, nie wiem, jak ludzie tu mogą sobie na to pozwolić. Dla mnie Warszawa to po prostu duża, szara betonowa pustynia, gdzie pieniądze rządzą światem.
  • Odpowiedz
Jeśli chodzi stare miasto, zabytki, rynek to już jest gorzej. Szczególnie na tle europejskiej czołówki w tym względzie. Taka Praga czy Budapeszt zjada tutaj Warszawę bez najmniejszego problemu

@mirko_anonim: Wstyd pisać coś takiego, wiedząc jak bardzo rozwalili Warszawę Niemcy ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz