Wpis z mikrobloga

Witam, stoję przed wyborem kijków do biegania ultra.
Zastanawiam się czy carbon czy aluminium. No i oczywiście nad konkretnym modelem. Naturalnie chciałbym, żeby posłużyły dłużej niż 1 sezon. W zasadzie wiem, że kupując coś z firmy Leki będę zadowolony. Jestem przygotowany na koszt +/- do 700 PLN, jeżeli jest sens oczywiście.
Oczywiście im taniej tym lepiej🙂
Mam 184 cm więc wiem że muszą być kije o długości 130cm. Muszą też być składane 3-4 częściowo.
Może ktoś coś fajnego, zaproponuje?
Aonije, Leki, Decathlon?

#biegigorskie #biegiultra #ultramaraton #ultratrail #utmb #bieganie #biegajzwykopem #gory
runnerrunner - Witam, stoję przed wyborem kijków do biegania ultra. 
Zastanawiam się ...

źródło: 1000022363

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To jest wręcz niesamowite, że komuś udało się ludziom wmówić, że do chodzenia potrzebują kijów

@chilon: do chodzenia też nie trzeba butów, a jednak komfort w nich jest o niebo lepszy ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@PustyCzlowiek: takim dziwnym trafem wyewoluowaliśmy z istot używających czterech kończyn do chodzenia w takie, wykorzystujące jedynie dwie a goła stopa z powodzeniem jest w stanie przywyknąć do chodzenia bez obuwia, co zresztą potwierdzają zapaleni barefootowcy. Mało tego, obuwie to często przyczyna deformacji stóp i późniejszych problemów z chodzeniem.
  • Odpowiedz
@chilon: spoko, co kto lubi, ja w trudniejszym terenie wolę mieć 4 punkty podparcia, wymuszoną prawidłową postawę i odciążać kolana, po prostu, mniej się ciało męczy i mniejsza szansa na kontuzję :)
  • Odpowiedz
@runnerrunner: na Julian Alps trail run kijków bym w ogóle nie brał. Biegłem w zeszłym roku 60k. pierwsza część trasy bardzo techniczna. Wysoko, skały kamienie itd. łatwiej było balansować ciałem niż napędzać się kijami. Poza tym początek bardzo gęsty i łatwo kogoś trącić kijkiem. Potem się rozluznilo, ale większość trasy bardzo wąsko. Krzaki, kosodrzewina, kamienie i też nie było jak użyć kijków. Końcówka sporo po asfalcie i po wąskich ścieżkach,
  • Odpowiedz
  • 0
na Julian Alps trail run kijków bym w ogóle nie brał.

@grool: kurde niby tak, ale jak patrze na YouTube to prawie wszyscy mają...

Biegłem w zeszłym roku 60k.

@grool: wg ciebie potrzebny jest plecak czy wystarczy szeroki pas biegowy, gdzie ewentualnie zamontuje kijki.
  • Odpowiedz
@runnerrunner: bieglem z plecakiem Dynafit Sky 6 I było optymalnie. Kurtkę trzeba wziąć bo zdarzają się porządne ulewy. Mi brakło wody. 2 flaski po pół litra wystarczały od punktu do punktu na styk.
W wyposażeniu obowiązkowym była apteczka i się przydała. Moja partnerka rozwaliła sobie nogę o jakąś ostra skalę, jakiś gość wypadł poza trasę i wisiał nad przepaścią nad kępka trawy. Dzieje się w tych Alpach :)
  • Odpowiedz
  • 0
Kurtkę trzeba wziąć bo zdarzają się porządne ulewy.

@grool: Właśnie za bardzo nie wiem, jaka pogoda tam w drugiej połowie września będzie, muszę posp

W wyposażeniu obowiązkowym była apteczka i się
  • Odpowiedz
@runnerrunner: dycha kolo 40 min, połówka 1:32, ale różnie się to przekłada na górskie ultra :)
Trochę imprez już w życiu nabiegałem, ale JATR zrobił na mnie wrażenie bo tu już było sporo ekspozycji i parę trudnych technicznie odcinków. Niby nic strasznego, ale to już nie Bieszczady.

Wyposażenie obowiązkowe było sprawdzane wyrywkowo przy odbiorze pakietów. Dluzsze dystanse sprawdzali bardzo sumiennie, a te poniżej 100km już bez napiny, ale bądź czujny.
  • Odpowiedz