@Funcfotek: na p---e nie na sor jedź- ogarnij gdzie masz punkt świątecznej/nocnej opieki lekarskiej i tam jedź. będzie szybciej i zaoszczędzisz sobie i innym dnia.
potem na sorze są kolejki po 6 godzin bo ludzie walą tam z otłuczonymi palcami i wysypką na pindolu.
@Kapitan_Pudenda: No niestety w obecnym systemie jest też od właściwie każdego złamania. Ja wiem, że istnieją dyżury opieki nocnej/weekendowej ale nie mają tam RTG i i tak trzeba jechać na SOR...
@garfild1994g: no nie wiem w jednym odcinku dr House właśnie nienastawiony palec u stopy powodował uwalnianie się ze szpiku do krwioobiegu jakiś substancji i dopiero nastawienie pomogło… może tutaj tak samo i warto by sprawdzić?
@Funcfotek mamy w rodzinie sytuację że chłop uderzył się w palec, palec zczerniały, chłodził tak przez miesiąc aż zaczęło n-------c nie do wytrzymania. Okazało się że wdało się zakażenie, chłop poleżał w szpitalu dwa dni i umarł na sepsę. Prawdziwa historia, nie zmyślam. Decyzję pozostawiam tobie (⌐͡■͜ʖ͡■)
#ortopedia #lekarz #zdrowie #medycyna
źródło: Screenshot_20240501_063850_Gallery
Pobierzpotem na sorze są kolejki po 6 godzin bo ludzie walą tam z otłuczonymi palcami i wysypką na pindolu.
@garfild1994g: akurat urazy są wskazaniem do przyjścia na SOR, elo
@garfild1994g: skąd wiedzieć, że to złamanie, skąd wiedzieć, że to nie groźne, skąd wiedzieć jak leczyć?
@KsiazePodziemi: Miło mi, Dawid jestem ;)