Wpis z mikrobloga

Gdybyś miał kumpla w depresji to co być mu powiedział? Jak byś mu pomagał?

@Kotdog: Normalnie gadać o problemach, samopoczuciu. Jakoś oswoić że pójście do psychiatry i branie leków to nic wielkiego. Generalnie zależy od poziomu świadomości osoby z depresją.
  • Odpowiedz
  • 44
@Kotdog: Wystarczy być. Raz mi kolega opowiedział po pijaku o podobnym problemie i właściwie to dziękował za np wspólne wyjścia na basen/łyżwy oraz od tak po prostu granie na konsoli w jakieś gierki, by wspólnie zabić czas ;)
  • Odpowiedz
  • 38
@Kotdog ja mam kolegę który był dwa razy w psychiatryku nawet i bierze obecnie leki. Wiesz co dużo pomaga a nie wymaga od ciebie zbytnio czasu? Nie olewanie go ciągle i wysłuchać co ma do powiedzenia i normalna rozmowa to są rzeczy na które normalnie nas bez problemu stać a potrafią dużo pomoc żeby taka osoba się lepiej trochę poczuła
  • Odpowiedz
@NoMoreTearsJustSmile: Problem z depresją jest taki, że realnie to straszna choroba która wykańcza człowieka, natomiast jest traktowana mało poważnie, bo teraz co druga osoba ma 'depresję' bo np jest jej smutno przez dzień.
  • Odpowiedz
@zielonykszak: bo depresję to ma ułamek z tych którzy mają depresję. Nikt kto faktycznie ma problem nie będzie szukał społecznej atencji, czy farbował sobie włosów na zielono. Część tych młodych ludzi ma problem ze swoim wybujałym ego, które takie jest bez pokrycia w niczym, ot szukają wymówki do tego, że świat ich zweryfikował. Prawdziwa depresja ma zupełnie inne objawy, a przede wszystkim takie, że mało kto publicznie, bez rozpoczęcia terapii
  • Odpowiedz
@look997 a co według ciebie należy zrobić, jak dana osoba już jest na etapie uważania tego za normalne i kompletnie w tą wsiaknela, tworząc co wydaje się nowym problemem? Zjada kilka tabletek co godzinę, i na próbę rozmowy reaguje defensywnie?
  • Odpowiedz
@Kotdog po prostu powiedzieć ze zawsze mozesz na mnie liczyc, osoba z depresja wiecej nie potrzebuje. A jak juz mowi to sluchac a nie oceniac a nie dawac z-----e rady typu bedzie lepiej, moze zajmij czyms glowe xD to dziala jeszcze gorzej, sluchac, najlepiej nic nie mowic, tyle i az tyle. Chociaz dla niektorych to za duzo niestety.
  • Odpowiedz