Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zarabiam 24 tysiące brutto i nie stać mnie na swoje mieszkanie czy dom.
Kiedyś posłuchałem mądrych "Zmień pracę, weź kredyt", ale w banku mieli inne zdanie i powiedzieli, że niepotrzebnie zmieniłem pracodawcę, bo teraz muszę odczekać kilka miesięcy. Potem był problem, że odrzucali moje wnioski, bo w kilku bankach na raz sprawdziłem swoją zdolność (za dużo zapytań BIK- wtf? To nie można ofert porównywać?) Później przeszedłem na B2B bo UoP to złodziejstwo i ten sam problem, bank stwierdził, że muszę być minimum rok na B2B. Mogę odkładać kilka lat i spróbować kupić bez kredytu, ale wszystko cały czas drożeje. Jak to jest, że singiel który od 5 lat zarabia nie ma szans na kredyt przy takich dochodach, a niektórzy wzięli kredyt mając dzieci i pracę za troszkę powyżej najniższej?

#nieruchomosci #kredythipoteczny

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: za takie pieniądze to, spokojnie odłożysz i kupisz mieszkanie bez kredytu, w cztery lata zaoszczędzisz prawie milion (zakładając że przejadasz miesięcznie 4 tysie) za takie pieniądze kupisz raczej mieszkaniue
  • Odpowiedz
za takie pieniądze to, spokojnie odłożysz i kupisz mieszkanie bez kredytu

@kacappylon: no to policzmy. 4k na życie mu dajesz, ok.

24 brutto = 16,7 netto
ale niestety wpadasz w 2 próg podatkowy i od czerwca to już nie jest 16,7
  • Odpowiedz
@kacappylon: kawalerka kosztuje powiedzmy te 500k
"popracuję 4 lata i odłożę, kupię za gotówkę"
...
mijają 4 lata
Twoja upatrzona kawalerka kosztuje aktualnie 1000k ( ͡° ͜ʖ ͡°)

niestety tak to wygląda i piszę to jako osoba co dobrze zarabia i chciała kupować za gotówkę, a teraz za największy błąd finansowy uważam że nie ładowałem kredytu po jaja w 2019/2020
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Znam ten ból, też chcę wziąć kredyt przy wysokich zarobkach, ale na razie muszę poczekać. I tak już parę lat czekam, płacąc co roku co raz więcej za wynajem. I co chwile coś mi wyskakuje, albo za krótki staż albo brak wkładu własnego bo niespodziewany wydatek. Na 2% się nie załapałem bo mam stary budynek po dziadku, który się nie nadaje do niczego.
  • Odpowiedz
Później przeszedłem na B2B bo UoP to złodziejstwo

@mirko_anonim: strategiczny błąd, w ostatniej sekundzie na UoP trzeba było brać zaświadczenie o zatrudnieniu, a jak się ma sztamę z paniami z HRu to i później się ogarnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

za takie pieniądze to, spokojnie odłożysz i kupisz mieszkanie bez kredytu

@kacappylon: nie ma uja żeby odłożyć na mieszkanie z takimi pieniędzmi, chyba że
  • Odpowiedz
Zarabiam 24 tysiące brutto i nie stać mnie na swoje mieszkanie czy dom.

Mogę odkładać kilka lat i spróbować kupić bez kredytu

Ja p------ę, że też wam się chce takie gówniane baity pisać

@
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ale nie rozumiem zdziwienia.

Bank kalkuluje ryzyko.

Dla niego b2b to jak firma. Dużo mniejsza pewność że spłacids. Trzeba było brać jak byłeś na UOP a potem
  • Odpowiedz