Wpis z mikrobloga

Jakie sa zalety segmentow? Dlaczego sa takie popularne? Chodzi o nizsze koszta budowy? Bo z samego punktu widzenia konsumenta to dla mnie jakis kompromis miedzy mieszkaniem w bloku a we wlasnym domu - zarowno masz sasiada za sciana jak i (na ogol) lokalizacja znacznie gorsza. Tak jak tutaj nie wyobrazam sobie codziennie wychodzic na ogrodek, balkon jak na pic, mialbym wrazenie ze ktos mnie zrobil w bambuko
#nieruchomosci #budowadomu
E.....e - Jakie sa zalety segmentow? Dlaczego sa takie popularne? Chodzi o nizsze kos...

źródło: PIN0000

Pobierz
  • 90
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ElMatadore: są spoko moim zdaniem tylko trzeba sobie wytresować sąsiadów. Normalnie wychodzisz nago na ogródek w lato, nie zasłaniasz okien, odwalasz jakiś szajs, nie ściszasz głosu jak rozmawiasz albo się wściekasz, po prostu musisz żyć w segmencie jak w normalnym domku jednorodzinnym a nie chować się jak mysz. Po roku sąsiedzi przestają zwracać na ciebie uwagę i masz spokój.
Powiedzmy sobie szczerze, jeśli mieszkasz np na osiedlu jednorodzinnych to i
  • Odpowiedz
działki budowlanej w normalnej lokalizacji w takim Wrocławiu kosztuje więcej niż cały taki segment w stanie surowym.

@garbaty33: amen. jak kogos nie stac na wlasny dom na obszernej dzialce i nie chce w bloku to zostaje tylko szeregowiec jako mniejsze zlo
  • Odpowiedz
Komentarze mówiące, że jest to połączenie wszystkich wad mieszkań i domów pochodzą najprawdopodobniej od ekspertów mieszkających z rodzicami. Jak to się mówi nie ma rzeczy idealnych (chyba, że ma się kasy jak lodu, a jak wiadomo kasa może załatwić pewne aspekty). Nikt nikomu nie wciska niczego na siłę, jest to po prostu kwestia stylu życia, przyzwyczajeń i preferencji podyktowana ograniczona zasobami pieniężnymi. Sam aktualnie jestem na etapie zmiany mieszkania w niedużym bloku
  • Odpowiedz
@ElMatadore: Przede wszystkim nie ma wielu mieszkań 80+ metrów, co dla 4 osobowej rodziny jest takim minimum dla komfortu mieszkania. Druga sprawa to nawet mały ogródek jest niezastąpiony przy małych dzieciach. Często też są tańsze od mieszkań o podobnym metrażu. To nie jest tak, że każdy marzy o segmencie ale po prostu jest to trochę konieczność i kompromis.
  • Odpowiedz
@ElMatadore:

1. Lokalizacja często koło bloków, więc nie wiem czemu bloki uważać od razu za lepsze pod tym względem.
2. Większy metraż.
3. Nie masz sąsiadów nad i pod sobą.
4. Własny garaż a nie tylko miejsce
  • Odpowiedz
@eugeniusz_geniusz: Nigdy nie zrozumiem takiego podejścia, piszą tak chyba ludzie bez wyobraźni. Większość życia mieszkałem w kamienicy, po 2 lata spędziłem w bloku i domku jednorodzinnym wolnostojącym, a kilku znajomych ma obecnie segment, więc spędziłem w nich trochę czasu. Mój ranking:
1. Kamienica(jeśli ma stare, grube ściany i wysoki sufit, ja u siebie nie słyszałem sąsiadów)
2. Segment
3. Dom jednorodzinny(jeśli lubisz z---------ć non stop 365 dni w roku +
  • Odpowiedz
Mieszkasz w domu, a jednak w mieście.

@garbaty33: Odważne słowa. Zazwyczaj to już dość daleko od miasta. Chyba że masz farta i kupisz między dwoma miastami, które mają się połączyć w perspektywie 20 lat.

własny garaż gdzie możesz trzymać narzędzia, narty czy latawiec do
  • Odpowiedz
Dodatkowo większe metraże niż mieszkania. 140-200 metrów często mają takie segmenty, czyli idealnie dla pary 2+2 pracującej zdalnie.

@garbaty33: Raczej 120-140.
  • Odpowiedz
Wszystko jeszcze zależy od nieruchomości. Mieszkanie na wielkim osiedlu domków gdzie budynek ciągnie się niczym kiszka, w zasadzie niewiele różni się od mieszkania w bloku. Inny przykład znajomy ma dom wolnostojący ok 130m2 za zamkniętym osiedlu, ogródek 3a i sąsiedzi z każdej strony.. w takim wypadku wolę już swoją szeregówkę 165m2 i działkę 5a.
  • Odpowiedz
@Cozzie: no nie bardzo. Jeśli są sprzedawane jako domy szeregowe to muszą spełniać pewne standardy. DZielą tylko płytę fundamentową i dach, a tak każdy jest osobna bryłą z dylatacją pomiędzy. Mieszkałem 20 lat w domu z dużą działką w dzielnicy pod miastem, potem w mieszkaniu, obecnie 5 lat w szeregówce. I najbardziej mi się podoba. Dzielnica pod miasta przy lesie ale blisko centrum, piechotą do knajpy mogę iść, wszędzie blisko
  • Odpowiedz