Wpis z mikrobloga

@Afrobiker:
Karton rozkłada się 6 miesięcy max, więc git.
Mnie ten system nie będzie za bardzo obchodził, bo od prawie 4 lat, mam dzbanek filtrujący + Soda Stream, a napojów dużo nie piję.
  • Odpowiedz
  • 1197
@Hambercios: @Afrobiker Przecież te kartony to jest najgorsze opakowanie do recyklingu, nawet nikt tego nie przetwarza bo koszty są tak duże że się nie opłaca i trzeba by do tego dokładać. Te opakowania to połączenie metalu, plastiku i kartony zgrzane wszystko razem w taki sposób że nie da się tego rozdzielić
  • Odpowiedz
  • 39
@Saeglopur te kartoniki trafiają do żółtych pojemników a na sortowni są oddzielane od frakcji plastiku i metalu lądując na wysypisku tego nikt nie poddaje recyklingowi bo się zwyczajnie nie opłaca. To jest najgorszy śmieć jaki wytwarzamy w gospodarstwach domowych.
  • Odpowiedz
@Hambercios: Gorzej, one są nie do użycia i nie do przetworzenia później. Plastikowe butelki są stworzone do ponownego przetwarzania, mają też taką zalete że nawet jeśli wyrzucone to leżą całe i przy porządkowaniu nadal masz cały produkt kompletny.

Dla porównania te tetra packi gniją, rozpadają się i cały mikroplastik, strzępki aluminium, tektura z farbami - wszystko w grunt i do wody.
  • Odpowiedz
normalnie jest poddawany recyklingowi. Jest trudniej, ale wszystkie części (alu, plastik, papier) się odzyskuje.

@teraz_z_kontem: @Hambercios @Afrobiker Jest o tyle trudniej i produkt jest o tyle nietrwały że do recyklingu trafia tylko ćwiartka wyprodukowanych sztuk. Większość firm nie przetwarza tego. Przypuszczam że te dane dla PL są jeszcze bardziej drastyczne xd
  • Odpowiedz
@Hambercios @Pomarancza008 chyba raczej 600 lat, w 6 lat to tylko warstwa tekturowa się rozłoży, plastik i aluminium to setki lat się rozkładają (aluminium jest trwalsze niż plastik), no i poza tym plastik rozkłada się na mikroplastik, który trafia do gleby i na zawsze pozostaje w obiegu, podobnie aluminium, bo sam metal nie rozkłada się biologicznie, choć akurat aluminium nie jest szkodliwe dla środowiska, ale odpad pozostaje jak się go
  • Odpowiedz
  • 77
@Pomarancza008 @Fantomo A niech się to i milion lat rozkłada, mam to w dupie, nas już tutaj dawno nie będzie. Nie znam się na cenach napojów, ale jeśli w takim kartonie bardziej się opłaca niż w kaucjowanej butelce - to świetnie dla mnie (potencjalnego kupującego). Może dzięki temu dopiero w ciągu paru lat powstaną jakieś szokujące ekoanalizy i pustym łbom u władzy zapali się lampka, że nie tędy droga.
  • Odpowiedz
  • 63
@Fantomo

@Hambercios: @Afrobiker Przecież te kartony to jest najgorsze opakowanie do recyklingu, nawet nikt tego nie przetwarza bo koszty są tak duże że się nie opłaca i trzeba by do tego dokładać. Te opakowania to połączenie metalu, plastiku i kartony zgrzane wszystko razem w taki sposób że nie da się tego rozdzielić

Czyli regulacje zadziałały tak jak zwykle - pogorszyły sprawę XD
  • Odpowiedz
@Afrobiker: i elegancko, w systemie kuacyjnym nie chodzi przecież o ekologię. Jak ma być taniej, to wybiorę taki kartonik albo butelkę 3l a lobbyści od automatów niech spadają.
  • Odpowiedz
p0laczki już się cieszą, że łatwe do przetworzenia plastikowe butelki zastąpili kartonami, których nie idzie za bardzo przetworzyć bo ani to makulatura ani plastik.

@donatien-de-sade: Koło c---a mi to już lata totalnie w tym momencie, jak mam dopłacać 50 gr do każdego napoju to totalnie mnie to już nie obchodzi.
Napoje były w szkle, plastiku i puszce które które łatwiej recyklingować to upośledzeńcy musieli to zepsuć przez ten sysytem kaucyjny.
  • Odpowiedz
@Fantomo: tu nie chodzi o ekologie ale o dojenie kasy xD przecież to nie konsumenci k---a wymyślili, że coca cola produkuje tony plastiku i aluminium. Jak zwykle koszta zamiast płacić korporacje które zarabiają na produkcji i sprzedaży tego gówna są przerzucane na konsumenta
  • Odpowiedz