✨️ Obserwuj #mirkoanonim Co robić po studiach z #matematyka? Zaraz ostatni semestr, a mam wrażenie że nie umiem nic wartościowego. Jakie umiejętności są ważne? Gdzie szukać pracy (czy znajdę ją w ogóle)? Czy długo może to trwać? Może byliście w podobnej sytuacji albo wiecie jak wygląda sytuacja na rynku #studbaza #pracbaza
@mirko_anonim: jak nie IT to banki, korpo, analiza ryzyka itp. Jak masz oprócz wiedzy matematycznej trochę miękkich skillów to roboty po matematyce masz od groma.
@mirko_anonim: ostatni semestr matmy? Uniwerek? Brzmi jak bardzo bystry chłopak. Studia z matmy to jest absolutna topka jeśli chodzi o poziom trudności i rozwinięcie mózgu w kierunku analitycznego myślenia.
Uderzałbym do korpo na praktyki / staże w jakieś stanowiska analityczne, analizy danych, może audyt, programowanie? Musisz doprecyzować co cię interesuje, bo możliwości jest dużo.
Wybierz ścieżkę, a dalej dobierzemy narzędzia, które musisz przyswoić.
@mirko_anonim: podziwiam za umysł. Jak matma to pewnie jakaś analiza danych, może jakieś projekty AI, w sumie biznes lub laboratoria potrzebują takich jak ty
@mirko_anonim: matematyka to nie jest kierunek, który daje konkretny zawód. kończysz studia i zauważyłeś to dopiero teraz? kiedyś większość po matematyce szło do IT, dziś raczej nie warto, bo rynek pracy w tej branży jest w opłakanym stanie, ale może warto spróbować w data science? może księgowość? może finanse? tak czy inaczej będziesz potrzebował lat nauki, aby przyuczyć się do konkretne zawodu. może w między czasie warto zostać na uczelni?
Zaraz ostatni semestr, a mam wrażenie że nie umiem nic wartościowego
@mirko_anonim: mówisz o licencjacie czy magisterce? Jak o magisterce przydałoby się dodać jakie przedmioty realizowałes i co konkretnie Cię interesowało na studiach. Matematyka finansowa? RP? Może jakiś topalg? Generalnie jeżeli rozumiesz matematykę to większość pracy żeby dostać fajna pracę masz już za sobą i mądry hr Cię doceni nawet jak nie do końca będziesz spełniał wymagania na dane stanowisko.
@mirko_anonim: analityka, ai/ml lub jak jesteś mało ogarnięty, to idziesz do szkoły i klepiesz ciągle ten sam program dla dzieciaków, którzy w 80% nie są mentalnie gotowi, aby zrozumieć, że nauka matematyki, może im się później przydać.
✨️ Autor wpisu (OP): @woj_st właśnie tego mi brakuje, mam problem z kontaktem z ludźmi
@LezliNilsen nic szczególnie nie zainteresowało mnie w trakcie studiów, ze wszystkim radziłem sobie całkiem podobnie. Kiedyś myślałem o czymś z matematyką finansową, ale nie wiem jak to naprawdę wygląda i czy dałbym radę - nie odnajduję się w dużych środowiskach. Najmniej interesuje mnie też czyste programowanie - raczej nudziło mnie na studiach.
@mirko_anonim: pytanie jest takie w jakim miescie studiujesz/mieszkasz i planujesz zyc w dalszym okresie. Polska jest zawodowo-geograficznie uposledzona
licencjat. Planuje magisterkę ale nie wiem czy matematyka dalej czy może coś pokrewnego. Chciałem też zaczynać zdobywać doświadczenie jakieś po tym semestrze
@mirko_anonim: Ja zacząłem strać się o pierwszą pracę jako-tako związaną z moją branżą dopiero pod koniec magisterki także bez spiny. Jeśli to licencjat i masz w planach dalszą edukację a pracować nie musisz to się na razie na tym nie skupiaj.
Co robić po studiach z #matematyka? Zaraz ostatni semestr, a mam wrażenie że nie umiem nic wartościowego. Jakie umiejętności są ważne? Gdzie szukać pracy (czy znajdę ją w ogóle)? Czy długo może to trwać? Może byliście w podobnej sytuacji albo wiecie jak wygląda sytuacja na rynku
#studbaza #pracbaza
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Uderzałbym do korpo na praktyki / staże w jakieś stanowiska analityczne, analizy danych, może audyt, programowanie? Musisz doprecyzować co cię interesuje, bo możliwości jest dużo.
Wybierz ścieżkę, a dalej dobierzemy narzędzia, które musisz przyswoić.
Jak matma to pewnie jakaś analiza danych, może jakieś projekty AI, w sumie biznes lub laboratoria potrzebują takich jak ty
kiedyś większość po matematyce szło do IT, dziś raczej nie warto, bo rynek pracy w tej branży jest w opłakanym stanie, ale może warto spróbować w data science? może księgowość? może finanse? tak czy inaczej będziesz potrzebował lat nauki, aby przyuczyć się do konkretne zawodu. może w między czasie warto zostać na uczelni?
@mirko_anonim: mówisz o licencjacie czy magisterce? Jak o magisterce przydałoby się dodać jakie przedmioty realizowałes i co konkretnie Cię interesowało na studiach. Matematyka finansowa? RP? Może jakiś topalg? Generalnie jeżeli rozumiesz matematykę to większość pracy żeby dostać fajna pracę masz już za sobą i mądry hr Cię doceni nawet jak nie do końca będziesz spełniał wymagania na dane stanowisko.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
@LezliNilsen nic szczególnie nie zainteresowało mnie w trakcie studiów, ze wszystkim radziłem sobie całkiem podobnie. Kiedyś myślałem o czymś z matematyką finansową, ale nie wiem jak to naprawdę wygląda i czy dałbym radę - nie odnajduję się w dużych środowiskach. Najmniej interesuje mnie też czyste programowanie - raczej nudziło mnie na studiach.
@ly000 zauważyłem,
@mirko_anonim: Ja zacząłem strać się o pierwszą pracę jako-tako związaną z moją branżą dopiero pod koniec magisterki także bez spiny. Jeśli to licencjat i masz w planach dalszą edukację a pracować nie musisz to się na razie na tym nie skupiaj.
@mirko_anonim: Uczyć się programować i wepchnąć na staż do IT