Aktywne Wpisy
Britney16 +6
Myślicie, że jak pisałam analizę finansową dino s.a. Na licencjacie to mogę napisać na magisterce analizę finansową innej spółki? Myslam o fame mma brzmi spoko i całkiem przyjemnie #pracalicencjacka #studbaza #magister #famemma #wychodzimyzprzegrywu #redpill #blackpill #logikaniebieskichpaskow #logikaniebieskichpaskow
Lukiak +7
Dziewczyna z neta z takiej grupki proponuje spotkanie. U niej. Ognisko. Granie na gitarze. Śpiewanie. A ja mieszkam niecała godzinę od niej. Każdy jedzie, nawet z drugiego końca Polski a ja wymyślam że jestem teraz za granicą na wakacjach. Btw nigdy nie byłem za granicą.
A wszystko przez aspołeczność, fobie społeczną i poczucie własnej wartości na poziomie -1745262728
Chryste jak ja się nienawidzę. WYJDZ DO LUDZI. Ta, jak ja już mam ścisk
A wszystko przez aspołeczność, fobie społeczną i poczucie własnej wartości na poziomie -1745262728
Chryste jak ja się nienawidzę. WYJDZ DO LUDZI. Ta, jak ja już mam ścisk
Jakby taki osobnik miał jakiś kręgosłup, to by chciał, żeby wprowadzić podatek katastralny od każdej nieruchomości, no ale w takim wypadku to by też jego dotknęło w przyszłości, jakby już uciułał na własne mieszkanie, więc wtedy katastralny to byłby literalnie komunizm.
#nieruchomosci #podatki #ekonomia #takaprawda
Zreszta system juz dziala, na tajwanie, singapurze w kopenhadze, mozna sprawdzic.
Można płacić podatek w oparciu o zadeklarowaną wartość przedmioru z zastrzeżeniem że jest się zobowiązanym do sprzedaży tego przedmiotu po zadeklarowanej wartości jeśli znajdzie się kupiec - ale nie ma to sensu w przypadku jednej z dwóch nierozłącznie ze sobą związanych rzeczy, jak działka i budynek.
Powiedzmy że mam
https://www.reddit.com/r/georgism/comments/zso2e8/how_do_we_calculate_the_land_value/
https://gameofrent.com/content/can-land-be-accurately-assessed
@controll @qusqui21
Fun fact: Georgism nigdy nie został "zaorany" jedynie zapomniany. Gdyż jak powiedział Lew Tołstoj "Każdemu kto potrafi myśleć po zapoznaniu się z ideą Henryego George'a nie pozostaje nic innego jak tylko się zgodzić".
Polecam "The corruption of economics".
@Nester86 my chcemy tego ostatniego. To nie komunizm.
@strfkr: Ale co w tym dziwnego że na pierwsze nie? XD Sam napisałeś że DORABIA SIĘ, czegoś co jest normalnie dobrem podstawowym i koniecznym do egzystencji. Dwa, czy trzy mieszkania
@Dlkvv: No generalnie żeby kupić nieruchomość to musiał zarobić kasę i z tej kasy zapłacił podatek, następnie kupując mieszkanie płaci kolejny podatek. A Ty chcesz jeszcze żeby co roku płacił jeszcze jeden podatek, bo wciąż jest mało i mało. A jak zapłaci i dalej będzie miał kilka mieszkań to może mu zabrać, bo dalej będzie niesprawiedliwie przecież.
@controll:
@strfkr: Op napisał co napisał, a wykopki udają, że nie rozumieją, albo co gorsza rzeczywiście nie rozumieją. Nikt tu nie jest przeciw podatkowi od nieruchomości - wszystkich, proporcjonalnie do wartości.
Ale wykopkom nie o taki chodzi podatek chodzi. Im chodzi o taki co go inni płacą, a wykopki korzystają :)
@strfkr: tak jak jest progresywny podatek dochodowy z kwota wolna od podatku, tak nie widze przeciwskazan, zeby katastralny tez byl progresywny z kwota wolna
zaspokajsz swoje potrzeby mieszkaniowe, nie placisz,
Tak więc dzięki za te komentarze - poczytam sobie to co podlinkowałeś!
Ja bym tego w ogóle nie nazywał podatkiem, tylko opłatą za użytkowanie. Wszystkie dobra naturalne - kopaliny, woda w rzekach, powietrze, nawet
Np. Ołówek, łyżka czy krzesło są takimi towarami. Łatwo je produkować, ich ilość nie jest z góry ograniczona, a w razie czego można je łatwo dowieźć tam gdzie ich brakuje. Dzięki temu spekulacja na takich towarach jest trudna lub niemożliwa. Nikt nie wykupi wszystkich
Należałoby zacząć od wprowadzenia od drugiego mieszkania, a jeżeli chcemy całkowicie zlikwidować podatek dochodowy to od pierwszego.
Wprowadzenie podatku od drugiego mieszkania jest po prostu wstępem, bo rozwiązuje problem emerytów/rencistów, którzy nie mieliby z czego go zapłacić.
@Nester86
Bo to mieszkanie generuje
Później 90% polskich biznesów to bycie landlordem i zero inwestycji w innowacyjne rzeczy.
Polak przed i po szkodzie tak samo głupi.
@KEjAf: 10, 20 lat to krotki okres, znam takie osrodki ktore na takie terminy dzierzawia teren, i raczej nie inwestuja w niego za duzo, zazwyczaj na poczatku okresu.