Aktywne Wpisy
lenovo99 +2
Jaka gra na początek przygody z planszówkami? Coś do 100 zł żeby było od 2 do 4 osób.
#grybezpradu #gryplanszowe
#grybezpradu #gryplanszowe

Majku_ +6
Wybaczcie, ale czegoś tu nie rozumiem ¯\(ツ)/¯
Kaja i Krystian - w ostatnich dniach przewinęło się tu wiele krytycznych komentarzy na temat Krystiana. Że taki a taki, że w twarz nie powie, że za plecami, że coś tam. A Kaja? Wszelka krytyka w zasadzie się rozmyła, bo "no po prostu taki ma charakter".
Zgoda, w ostatnim odcinku Krystian odwalił mocno, w poprzednich też zaczął się napędzać - słabe zachowanie z jego strony. Ale to
Kaja i Krystian - w ostatnich dniach przewinęło się tu wiele krytycznych komentarzy na temat Krystiana. Że taki a taki, że w twarz nie powie, że za plecami, że coś tam. A Kaja? Wszelka krytyka w zasadzie się rozmyła, bo "no po prostu taki ma charakter".
Zgoda, w ostatnim odcinku Krystian odwalił mocno, w poprzednich też zaczął się napędzać - słabe zachowanie z jego strony. Ale to

Jakby taki osobnik miał jakiś kręgosłup, to by chciał, żeby wprowadzić podatek katastralny od każdej nieruchomości, no ale w takim wypadku to by też jego dotknęło w przyszłości, jakby już uciułał na własne mieszkanie, więc wtedy katastralny to byłby literalnie komunizm.
#nieruchomosci #podatki #ekonomia #takaprawda
Są tylko dwa scenariusze. Kupujesz nieruchomość albo ją wynajmujesz.
Kupujesz = płacisz czynsz do spółdzielni + ewentualny kredyt + podatek od nieruchomości
Wynajmujesz = Płacisz co miesiąc land lordowi = zysk land lorda + czynsz + podatek od
No to nie wiem, może dałoby się
@KEjAf: Algorytm nie musiał by być idealny do podstawowego celu - zastąpienia PIT/CIT i składek obowiązkowych. (VAT i akcyzę należy zastąpić podatkami Pigou ale to temat
@controll: ja p------e xD
@db658d9de50e3168d1434a9d58336bcc056 @strfkr widzisz na wykopie jakichś wolnościowców oprócz mnie?
Nie wolno karać zaradnych ludzi dodatkowymi podatkami.
Wystarczy liniówka.
@cordianss ciekawe.. powiedz czy dobrze rozumiem ten zamysł:
osoba X ma mieszkanie o wartości 1 mln zł., zarabia 5k zł. miesięcznie
osoba Y ma mieszkanie o wartości 1 mln zł., zarabia 300k zł. miesięcznie
Czy według Twojego pomysłu osoby te będą płaciły taki sam podatek? Brak dochodowego, jedynie katastralny, zgadza się? Czy coś źle zrozumiałem?
Bardziej coś takiego:
osoba X ma mieszkanie o wartości 1 mln zł., zarabia 5k zł. miesięcznie
osoba Y ma mieszkanie o wartości 1 mln zł., zarabia 25k zł. miesięcznie
Tak jestem za tym. Uczciwy podatek.
Nie wiem pieniądze z podatków? ( ͡º ͜ʖ͡º)
ZŁY KAPITALISTA SOBIE ZGROMADZIŁ KAPITAŁ
Oczywiście przykładów gdzie to kuleje można mnożyć:
- osoba mieszkająca w kamperze - czy zapłaci podatek?
- osoba która nie pracuje, np. studenci wynajmujący w 3 mieszkanie, będą płacić podatek dochodowy? No pewnie
@controll: po pierwsze - zakładasz logarytmiczne bądź wieloprogowe opodatkowanie nieruchomości. Jeśli nie rodzą ci się w głowie setki pomysłów jak to rentier obejdzie (np przypisując po 2 mieszkania na każdego członka rodziny) to nawet
Czy kamper to nieruchomość?
Kolejno, kowalski bedzie mogl zazadac wiecej pieniedzy za usluge i landlord tez bedzie musial ponies koszta uslugi.
Dobra ale o co chodzi, ano o to ze w