Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czuję u siebie narastającą depresję/wypalenia zawodowe.
Mam mieszkanie, żonę, samochód, prace - wiec szystko jest
ale czuje sie przegrany bo zainwestowalem 10 lat zycia w zawod ktory teraz uwazam ze jest bez przyszlosci. i wprawdzie osiagnalem w miare ok zarobki (7000 netto), to jak czytam wypowiedzi ludzi z it czuje sie jak frajer, jak dowiaduje sie ze ktos jest programista to czuje taki wewnetzny bol ze sam nie podjalem takiej decyzji wiele lat temu. wiem porabane i glupie, ale zawsze jak mysle ze te osoby za godzine pracy zarabiaja 2 czy 3 razy tyle, i jeszcze moga pracowac zdalnie czuje sie zalamany, nie wiem za bardzo co z tym zrobic, myslalem ze przejdzie samo, w koncu bez szalenstw ale stac mnie na to co chce.
przerazony jestem jednak jak pojawia sie dzieci, koszty zycia wzrosna, chcialbym dzieciom w przyszlosci zapewnic wysoki poziom zycia - no i sie zapetlam myslami ze nie osiagnalem tyle ile powinienem (33 lata).
czuje taka niepisana presje spoleczna ze jako facet moim glownym zadaniem jest utrzymanie rodziny, i ze nie osiagam tego co powinienem...
macie jakies porady?

#depresja #zycie #praca #kariera

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie ma to jak sie dołować i porównywać do innych.
Zaakceptuj siebie i to co robisz. Jak chcesz lub możesz zmienić zawód, to się doszkalaj. Pamiętaj jednak, że ciągle oglądając się na innych, raczej nigdy nie będziesz zadowolony ze swojego życia i osiągnięć. Choćbyś został tym słynnym it, to może nigdy nie dobijeszdo tych topowych zarobkow i też będziesz nieszczęśliwy. Może zmień trochę perspektywę w patrzeniu na siebie. Porównaj
  • Odpowiedz
@mirko_anonim byłem w tym samym miejscu co ty kilka lat temu. skończona polibuda na kierunku, który był medialnie pompowany ze wszystkich stron, że aż uwierzyliśmy w tą propagandę. kilka lat doświadczenia w zawodzie i miałem tyle kasy co junior Java developer podczas studiów. na szczęście w porę się ogarnąłem i sam poszedłem do IT. dzisiaj nie wyobrażam sobie siebie w innej branży. jedyna branża gdzie ciężka praca popłaca, a politechnika powinna
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Wszystko_albo_nic tak masz racje, zdaje sobie sprawe jak szkodliwe jest porownywanie sie do innych. nie jest jednak to proces logiczny. ciagle gdzies przypadkiem wyskakuja informacje albo spotykam ludzi w roznych sytuacjach. i wtedy w glowie zaczyna sie maszynka ktora porownuje kazdy aspekt zycia.
tez zauwazylem ze na minus nie patrze w ogole, tylko na to kto ma cos lepiej, taka chorobliwa zazdrosc.
tylko jak to zablokowac?
  • Odpowiedz
mysle o tym od miesiaca, tylko jak? rzucic prace i na full sie przebranzawiac? czy robic to 3 razy dluzej po godzinach?

@mirko_anonim: jak chcesz się przebranżowić na programowanie to można to łatwo robić po godzinach. np dobry kurs i 2 godziny wieczorem klepania kodu/skryptów. Z pozostałymi rzeczami (nie koderskiimi) jest trudniej bo uczysz się praktykując.

tylko weź pod uwagę, że po 2-3 miesiącach możesz stwierdzić że kodowanie nie jest
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: przebranżowiłem się przed 30stką. Uczyłem się. Zajęło mi to między 800 a 900h nauki. W czasie nauki pracowałem na 3 zmiany jak zwierzę i trenowałem na siłowni przy tym po 5 razy w tygodniu. Do dzisiaj nie wiem jak ja dałem radę tak żyć przez rok.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: polecam ksiazke "Jak przestac sie martwic i byc szcześliwym" napisał ja Carnegi.
Na pewno nie jestes jedynym, ktory ma takie rozkminy, to tez kwestia wieku. Jak przyjda dzieci na świat, to i zmienia sie perspektywa i to co jest wazne. Polecam ksiazki Petersona 12 zasad i zobacz na youtubie jego wystapienia o zyciu i małżeństwie.
Zeby nie byc gołosłownym, to nowe życie zwiazane ze zmiana kraju i pracy zaczęlismy
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @kazieczkowy zaczalem juz, zrobilem kurs javascripta internetowy, potem kurs reacta dla poczatkujacych, a teraz rozwazam next? ale jak patrze na wypowiedzi ludzi to chyba frontend nie ma szans wskoczyc, wiec moze c# albo python? z pythonem moglbym polaczyc front i zrobic fullstack?
a moze to za duzo?
mozesz taka roadmape podeslac czy mowisz o tych co w internecie sa?

• Odpowiedz
@mirko_anonim mówię o takiej, którą sam napisałem. co to znaczy, że zrobiłeś kurs reacta? czego się nauczyłeś? ile tysięcy linii kodu napisałeś? pokaż swój github to rzucę okiem co potrafisz.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @kazieczkowy na razie to tylko kurs, nie zrobilem jeszcze wlasnego projektu w reacie, wiem ze to wymaga czasu, nastawiam sie na rok czy cos takiego do przepracowania, pisze z anonima bo poki nie rzuce pracy nie chce zeby ktos wiedzial jakie plany mam....

a w jakiej technologii ty pracujesz?

• Odpowiedz
@mirko_anonim: nie bardzo chce pisac o sobie, bo nic w przyrodzie nie ginie. Pare szczegółów wystarczy, zeby przestac być komfortowo w miare anonimowym.
Musisz po prostu uwierzyć na słowo harcerza, że da się zacząć życie od nowa po 30 i nawet sobie potem w miare spokojnie żyć.
Najważniejsze nie patrzeć na innych, że mają lepiej. Naprawdę mam bogatych/ dobrze sytuowanych znajomych, ale nie dokońca są szczęśliwi: a to zdrady, a
  • Odpowiedz