Wpis z mikrobloga

• 8
I boski posiłek. Płatki owsiane na wodzie z odżywką białkową i budyniem. Do tego truskawy, trochę dżemu i odtłuszczonego masła orzechowego. Uwielbiam!
scorp02 - I boski posiłek. Płatki owsiane na wodzie z odżywką białkową i budyniem. Do...

źródło: szama

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 5
@Grzegiii Wsypuję budyń do kubka, nalewam trochę wody i mieszam żeby budyń był płynny. Na końcu wylewam to z kubka do ugotowanej już z odżywką owsianki i chwilę trzymam na ogniu. W moment owsianka łapie objętość i staje się idealną zapchajkichą ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@scorp02 spróbuj też z kazeina zamiast serwatkowej odzywki- np. na zimno na noc. to się zmienia w taką konsystencję jak budyń / serek. jak deser wjeżdża. tylko dodaje mleka jeszcze trochę
  • Odpowiedz
Na końcu wylewam to z kubka do ugotowanej już z odżywką owsianki i chwilę trzymam na ogniu.

@scorp02: Czy białka nie ulegają rozpadowi pod wpływem temperatury? W sumie to nie wiem, a jest to ciekawe ale nie przyszło mi nigdy do głowy spożywać odżywki białkowej na ciepło ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@NonServiam- Nah, z tego co czytałem to jest mit. Oczywiście pewnie można też przeczytać na internecie, że to nie jest mit i po drodze już całkowicie zgłupieć. Ale tłumaczę to sobie tak, że nie jest istotne czy do rozkładu białek dojdzie podczas gotowania czy podczas zjedzenia gdzie dalej zostaną rozłożone w układzie pokarmowym. Mówiąc kolokwialnie - jeden chu ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@NonServiam- białka ulegają denaturacji (która swoją drogą ułatwia wchłanianie) ale nie jest to związanie z ich rozpadem czy brakiem dostępności. Przecież jak gotujemy mięso to nie tracimy białka :D (no chyba że proces technologiczny przygotowania nie jest najlepszy, to może mikro ilości gdzieś tam znikną ;))
  • Odpowiedz