Wpis z mikrobloga

#programista15k straci na propozycjach ustawy PIT Sławomira Mentzena.

Przysłowiowy programisty 15k będący aktualnie na uldze IP BOX zapłaci o ponad 7,5 tys. zł więcej podatku dochodowego przy rozwiązaniach proponowanych w projektach ustawa Sławomira Mentzena, wyliczenia po uwzględnieniu kwoty wolnej od podatku: 12 x płaca minimalna.

Wyliczenia są pokłosiem znaleziska "Dlaczego Konfederacja nie obniży ci podatków?" wiszącego w wykopalisku. Niestety tam nie trwa merytoryczna dyskusja, tylko fanboje konfederacji zleciały się do zakopywania.

#konfederacja #mentzen #podatki #finanse #polityka
Jarusek - #programista15k straci na propozycjach ustawy PIT Sławomira Mentzena.

Przy...

źródło: IP BOX vs Ustawy PIT Mentzena

Pobierz
  • 164
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@demongod Jeśli zarabiam 10x więcej to rzeczywiście oddam 10x więcej podatku ale nadal zostaje mi 10x więcej czystej gotówki. Tak jak wyżej oddając ten sam % nadal bogatszy ma.mniejssy ból z tym związany. A chciałbym żeby każdy miał lepsze usługi czy dostęp do lekarza żeby nie było sytuacji że każdy płaci za siebie i jak facet wpadnie pod auto to gdy ocknie się na noszach to s-------a bo wie że jak
  • Odpowiedz
nie byłem na tyle głupi, aby brać się za coś co nie da mi godnych zarobków.

@Jarusek:

Ciekawe tylko kto będzie uczył Twoje dzieci jeśli wszyscy tak zaczną
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: ze składką zdrowotną powinno być tak, że każdy pracujący płaci taką samą kwotę (da się to bardzo łatwo wyliczyć), natomiast składkę za osoby niepracujące, poniżej 18 roku życia, emerytów, bezrobotnych itd. płaci budżet państwa w ramach UZASADNIONEGO socjalu zasilanego z podatków VAT, CIT, PIT itd. itd.
  • Odpowiedz
tak miało być według obietnic Konfederacji, tylko nic z ich obietnic nie wyszło. Jest 12% PIT i wybiórcze ulgi: 0% dla młodych i 500+. #socjalizm

@Jarusek: Wiemy do czego dążą, wiemy od czego zaczną. To właśnie ten pierwszy etap był czymś co zawsze trzymało okołokorwinowe twory przy 1%.
  • Odpowiedz
@zibizz1 ale przecież tak teraz też jest każdy ma tak samo dobre warunki, a twój większy podatek tego nie zmieni bo zostanie przejedzony prze nieracjonalne zarządzanie budżetem.
  • Odpowiedz
@Jarusek: na propozycjach mentzena to straci tez zwykły obywatel zatrudniony na uop - bo w ustawie nie ma odliczenia składki na ZUS od podstawy opodatkowania. Jest wyższa minimalna ale to nie wszystkim rekompensuje. Liczyłam to dla różnych progów dochodowych i generalnie to nie ma dużej różnicy ale osoba zarabiająca średnia krajowa traci na jego ustawie
  • Odpowiedz
  • 0
@wojtas_mks: dojdą do władzy i się okaże, że niewiele da się zrobić jak zobaczą nasz realny deficyt. Tak to się skończy, a my zostaniemy na 4 lata z tiktokerami głoszącymi dziwne hasła...

W ogóle ktoś sobie policzył na własnym przykładzie co zmieniają te ustawy w jego przypadku?
  • Odpowiedz
ilu programistow ma ipbox i ilu z nich nawet jak tez uzywa nie ma swiadomosci, ze nawet za 10 lat beda musiec splacic z odsetkami zalegle podatki ppoprzez nieslusznie naliczone ulgi?

@bin-bash: przy każdym zwrocie z IP Box miałem kontrolę skarbową i nigdy nie mieli zastrzeżeń

IPBOX jesy przede wszystkim dla badaczy/naukowcow, ktorzy np. pracuja nad nowym algorytmem kompresji itp. a nie implementuja logike biznesowa :)

Prawo do ulgi IP
  • Odpowiedz
  • 0
@Derasot: ale ci ktoś bzdur nagadał, przecież w tej ustawie jest 500+ ulgi na każde dziecko, czyli socjal...
Czyli co wynika, że ja zapłacę większy podatek w imię rozwiniętego kraju (skąd w ogóle taka pewność?) oraz aby ktoś dostał ulgę 500+? Niezły żart.
  • Odpowiedz
@Jarusek: Wole 12 procent + możliwość odliczenia, przez ipboxa nie przepuścisz wszytkiego plus jest mega ryzykowny a koszty wdrożenia i czas jaki trzeba na to poświecic powoduje że przy zarobkach jakie generuje programista to sztuka dla sztuki. Już lepiej zejść na ryczały 8,5%

Gdybym miał możliwość płacenia 12% + odliczać sobie koszty to bym pierwszy był o zmianę sposobu opodatkowania.
  • Odpowiedz
@Jarusek: ja bym nawet chciał płacić nieco wyższe podatki jako programista, gdybym np mógł sobie w przyszłym tygodniu pójść do lekarza specjalisty, zapisując się przez telefon bez wcześniej wizyty u lekarza rodzinnego, no ale xD powodzenia
  • Odpowiedz