Wpis z mikrobloga

#programista15k straci na propozycjach ustawy PIT Sławomira Mentzena.

Przysłowiowy programisty 15k będący aktualnie na uldze IP BOX zapłaci o ponad 7,5 tys. zł więcej podatku dochodowego przy rozwiązaniach proponowanych w projektach ustawa Sławomira Mentzena, wyliczenia po uwzględnieniu kwoty wolnej od podatku: 12 x płaca minimalna.

Wyliczenia są pokłosiem znaleziska "Dlaczego Konfederacja nie obniży ci podatków?" wiszącego w wykopalisku. Niestety tam nie trwa merytoryczna dyskusja, tylko fanboje konfederacji zleciały się do zakopywania.

#konfederacja #mentzen #podatki #finanse #polityka
Jarusek - #programista15k straci na propozycjach ustawy PIT Sławomira Mentzena.

Przy...

źródło: IP BOX vs Ustawy PIT Mentzena

Pobierz
  • 164
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@DeoLawson: nie gadamy tu o składce zdrowotnej, bo ja też ją płacę i założę się, że kwotowo jest to znacznie więcej niż ty płacisz, a jakość usługi dostajemy taką samą, to też nie jest sprawiedliwe. Zapłaciłeś z tytułu PIT coś w tamtym roku?

@Jarusek: IP BOX według Ciebie będzie na zawsze i w niezmienionej formie? Sprzeciwiasz się czemuś pewnemu na rzecz sprawy niepewnej choćby za rok?

@davidero69
  • Odpowiedz
ilu z nich nawet jak tez uzywa nie ma swiadomosci, ze nawet za 10 lat beda musiec splacic z odsetkami zalegle podatki ppoprzez nieslusznie naliczone ulgi?

@bin-bash: boze ile razy jeszcze te neurotyczne wysrywy bedziemy czytac o tym jakie krwiozercze sa US.

Wiesz w ogole, ze IP BOX sie dostaje po zawnioskowaniu - jako zwrot? Wiec fizycznie US musi wydac decyzje na papierze, ze CI sie nalezy
  • Odpowiedz
IPBOX nigdy nie miał być "ulgą dla programisty" tylko dla R&D.

@nappy: wlasnie mial byc kryptoulga dla programisty, taka zeby kazdy w EU wiedzial, ze u nas jest eldorado dla programistow i niskie podatki = zapraszamy
  • Odpowiedz
@Jarusek: Składka zdrowotna to podatek, a może odniesiesz się do możliwości ucieczki z zusu przez b2b? Albo właśnie niższej składki zdrowotnej, albo ryczałtu 12% zamiast 32% jak na uop ? Więc japa.
  • Odpowiedz
po za tym to uważam że płace za małe podatki place ich procentowo prawie x3 mniej niż przeciętny obywatel Polski

@zibizz1: ale wiesz że możesz dobrowolnie płacić więcej? Zrób dodatkowe przelewy do zusu i będzie ok
  • Odpowiedz
  • 0
@DeoLawson: no rozmowa na poziomie z tobą, poziom rynsztoku. Czyli nie zapłaciłeś nic z tytułu PIT, zapewne jakaś prosta praca, więc mało płatna w 85 tys. zł się mieścisz. Wychodzi na to, że ja zapłaciłem więcej od ciebie składki zdrowotnej, więcej podatku PIT, a według ustaw Mentzena wynika, że będę płacić jeszcze więcej i ty chcesz mnie uciszać dzieciaczku?
  • Odpowiedz
Przysłowiowy programisty 15k będący aktualnie na uldze IP BOX zapłaci o ponad 7,5 tys. zł więcej podatku dochodowego

@Jarusek: czyli żaden bo w Polsce nie prowadzi się działalności badawczo-rozwojowej w IT, będzie jak z pracą nakładczą, jak skarbówka skapnie się że proceder rozrósł się za bardzo to upomni się o zaległy podatek i odsetki
  • Odpowiedz
  • 0
@Instynkt: działalność b+r w odniesieniu do oprogramowania to według US:

polegające na rozwijaniu oprogramowania zmierzają do poprawy ich użyteczności albo funkcjonalności

bo

Zgodnie bowiem z art. 5a pkt 38 ustawy o PIT działalność badawczo-rozwojowa oznacza działalność twórczą obejmującą badania naukowe lub prace rozwojowe, podejmowaną w sposób systematyczny w celu zwiększenia zasobów wiedzy oraz wykorzystania zasobów wiedzy do tworzenia
  • Odpowiedz
@pieknylowca

>po za tym to uważam że płace za małe podatki place ich procentowo prawie x3 mniej niż przeciętny obywatel Polski

@zibizz1: ale wiesz że możesz dobrowolnie płacić więcej? Zrób dodatkowe przelewy do zusu i
  • Odpowiedz
  • 0
@DeoLawson: ja to wiem XD ty też rypiesz społeczeństwo aż miło, bo bierzesz socjal, a nawet nie płacisz. Kumasz, że jesteś na moim utrzymaniu? Zaakceptuj to.
  • Odpowiedz
wkleiłem ci artykuł z ustawy, czyli podstawę prawną, a ty sobie wklejasz coś tam z internetu. No tak to nie pogadamy. Ustawa jest podstawą ulgi i jest tam napisane konkretnie co i jak.

@Jarusek: to mi pokaż w ustawie gdzie jest wyjaśnione dokładnie co to są prace rozwojowe
  • Odpowiedz
  • 0
@Instynkt: wkleiłem ci dosłowny cytat z ustawy, przeczytać nie potrafisz. Koniec tematu czy można mieć IP BOX czy nie, bo jesteście w tym temacie głąbami. Nie pisać więcej o tym! Mam IP BOX, inni też mają, zaakceptujcie to! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
tu się zgadza, ale niestety ustawa Mentzena też wprowadza ulgi np. dla młodych 0%, czy to jest sprawiedliwe? Nie, to jawna dyskryminacja ze względu na wiek.

@Jarusek: Jest to o wiele bardziej sprawiedliwe niż ulga IP BOX. Klepacze kodu to i tak jedna z najlepiej wynagradzanych branż na polskim rynku i umożliwianie im korzystanie z takiej ulgi jest wysoko niesprawiedliwe wobec reszty społeczeństwa która musi płacić procentowo większe podatki, a
  • Odpowiedz