Aktywne Wpisy

denwood +36
Mirko przestroga, pilnujcie co wciskacie w telefonie. Przez przypadek na kilka chwil wyłączyłem tryb samolotowy na wycieczce poza UE. Apki w tle musiały se coś zaciągnąć. Dobrze, że mechanizmy #play wykryły taki skok w rachunku i przyblokowali konto. Bo aż mi sie przypomniał rachunek 1960 zł z #orange , z czasów gdy minimalna krajowa była na 1100 zł, a telefony miały ekrany 4096 kolorów … thx #p4
Z drugiej strony to nawet
Z drugiej strony to nawet

Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Przysłowiowy programisty 15k będący aktualnie na uldze IP BOX zapłaci o ponad 7,5 tys. zł więcej podatku dochodowego przy rozwiązaniach proponowanych w projektach ustawa Sławomira Mentzena, wyliczenia po uwzględnieniu kwoty wolnej od podatku: 12 x płaca minimalna.
Wyliczenia są pokłosiem znaleziska "Dlaczego Konfederacja nie obniży ci podatków?" wiszącego w wykopalisku. Niestety tam nie trwa merytoryczna dyskusja, tylko fanboje konfederacji zleciały się do zakopywania.
#konfederacja #mentzen #podatki #finanse #polityka
@Jarusek: ilu programistow ma ipbox i ilu z nich nawet jak tez uzywa nie ma swiadomosci, ze nawet za 10 lat beda musiec splacic z odsetkami zalegle podatki ppoprzez nieslusznie naliczone ulgi? IPBOX jesy przede wszystkim dla badaczy/naukowcow, ktorzy np. pracuja nad nowym algorytmem kompresji itp. a nie implementuja logike biznesowa :)
dziś już programista płaci na ryczałcie 12%
jeśli mógłby płacić 12% i odliczać koszty to byłoby tylko lepiej
a po za tym to uważam że płace za małe podatki place ich procentowo prawie x3 mniej niż przeciętny obywatel Polski
@bin-bash: ja mam, wielu ma. Dopiero wczoraj mi przyszło do głowy sobie to konkretnie wyliczyć.
@bin-bash: no i już wiem, że jesteś typowym fanbojem konfederacji, takie bzdury piszesz, że czytać tego się nie da. Czyli rozumiem, że młodzi też będą musieli oddawać ich niesłuszną "ulgę dla młodych"? Dobrze wiedzieć, szykuj portfel ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@zibizz1: głupie porównanie bo? Ja płacę 5% podatku, wielu programistów także.
Wole mieć jasne 12% niż kombinować i robić z siebie 'riserczera', który kiedy przyjdzie bardziej kompetentna władza potencjalnie będzie się musiał tłumaczyć.
I nie każdy kto jest za uproszczeniem systemu podatkowego jest 'fanbojem konfederacji'.
Robisz wpis żeby pokazać, że wyborca konfederacji jest głupi, bo ich propozycja podnosi podatki i w tym wpisie błędnie porównujesz proponowany sposób rozliczeń do celowej ulgi podatkowej sam udowadniając, że jesteś głupi.
https://jakipit.pl
Do IPBox nie zapomnij doliczyć obsługi tego rozwiązania i straty 15% z kwoty zwrotu podatku przez inflację
Oczywiście że jako programista to chciałbym nic nie płacić ale patrząc obiektywnie to w tej chwili mam za dobrze i nawet jak jakaś partia proponowałby 15% i jednocześnie uproszczonie podatków to bym ją popierał
A właśnie na wykopie najwięcej na socjal i pis narzekają ci wielcy programiści, którzy w sumie płacą ok. 10% podatku i mają #!$%@? jajca xD
@zibizz1: tak, z wyłączeniem zasiłków chorobowych rzecz jasna.
@nappy: nie. Płacę 5%, bo robię dokładnie to co mówi ustawa i nie ma w tym przypadku żadnego naciągania prawa. Nie płacę za żadna obsługę tego, bo nie ma takiej potrzeby.
zdecydowanie nie jesteś z IT bo nie masz pojęcia jak wygląda sprawa z IP BOXem.
Z fartem.
Zapomniałeś o składce zdrowotnej , ryczałt stałe 600cos a skala 9% -opłaca się tylko jak masz duże koszta
No i to nie są małe podatki tylko inni płaca gigantyczne. Przy skali korupcji i wydawania na prawo i lewo pieniędzy to podatki w IT ryczałt są po prostu wmiare Ok. Zreszta najwiecej biorą z VAT..
Ktoś konkretnie odniesie się od wyliczeń? Jakieś propozycje co zrobić, aby nie być stratnym jak dojdą
2. Moim zdaniem podatki na ryczałcie dla IT są za niskie, więc tutaj dobry ruch konfederacji. (Z przyczyn "nie twoja sprawa" place w #!$%@? podatków, ale trudno).
No