@chwilowypaczelok @jegertilbake : przecież nie ma czegoś takiego jak śmierć z ciężkim grzechem i odrazu niebo,ksiądz daje odpuszczenie grzechu ale wina pozostaje i w czyścu trzeba odpokutować jeśli serio sie załuje.Przynajmniej tak księża sobie to tłumaczą i tak w wierze chrześcijańskiej jest.
nie ma czegoś takiego jak śmierć z ciężkim grzechem i odrazu niebo
@Medb: czyli trafiając do nieba nie zastaniesz tam 4/5 Polaków. Bo grzechem ciężkim jest m.in. cudzołóstwo. A cudzołóstwem jest seks przed ślubem, o rozwodnikach nie wspominając (za wyjątkiem Kurskiego i Marty z domu Kaczyńskiej).
A nie, dobra. W niebie nie ma w ogóle żadnych katolików bo grzechem ciężkim jest też bałwochwalstwo tak więc pozamiatane xD
@xer2--her: @takija: za każdym razem kiedy w najprostszy możliwy sposób są pokazane absurdy wiary w gusła to ktoś sie zesra o gimboateizm. W sumie sie nie dziwię, zawsze to jakis mechanizm obronny.
@chwilowypaczelok: ja się pocieszam tym że jeśli Bóg naprawdę istnieje to wszyscy razem z cała populacja chrześcijan będziemy się smażyć w piekle a za co będą tam siedzieć ? Bo nie potrafili nawet przeczytać pierwszego punktu umowy. "Nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną" - Jezu no weź przecież to Twoja matka. A najlepiej będzie jak będą się gapić pikaczufejsem na jehowych robiących impre w niebie.
@chwilowypaczelok @Tymajster ale odróżniajcie chrześcijaństwo od sekty jechowych. w chrześcijaństwie nigdzie nie jest powiedziane że ateista nie może pójść do nieba. ba nawet Franciszek ostatnio mówił że jak najbardziej można jeszcze jak
@takija: @xer2--her <obrazek OPA> - "kwiiiiii gimboateizm" <obrażanie proroka mahometa albo innej ważnej postaci z jakiejkolwiek innej religii niż chrześcijaństwo> - LOL śmieszne leci plusik X-D Chrześcijaństwo to jest święta krowa, z której najwyraźniej nie można się nabijać ani jej obrażać, ponieważ wtedy to jest "gimboateizm". Ale z jakiejkolwiek innej religii można się nabijać do woli i wtedy nie jest się "gimboateistą" albo "gimbokatolikiem"...
@xer2--her @takija nieźle, szybko wjechało "argumentum ad gimboateistum". Macie zamiar wejść w dyskusję czy po prostu przyszliście tu wyzywać opa? (to bardzo po chrześcijańsku xD)
@takija: To nie gimboateiści. To hołota, ściek społeczeństwa ma tu konta. Ludzie bez intelektualnej podpory oraz jakiegokolwiek kompasu moralnego. Oni nie rozumieją słowa "wiara" a co dopiero mieliby rozumieć psychikę ludzką, w której mogą zachodzić pewne zmiany jak na przykład nawrócenie.
@xer2--her: Dlaczego gimboateizm? To przedstawia realne stanowisko kościoła. Jak ktoś był wychowany w wierze katolickiej ale został ateistą pójdzie do piekła. Jak najgorszy zbrodniarz na sekundę przed śmiercią się wyspowiada i pożałuje to pójdzie do nieba.
Nie ma nagród i kar za całokształt. Liczy się tylko ostatni moment.
A co jak ktoś był całe życie złotym człowiekiem żyjącym dla innych a na koniec rok przed śmiercią w wyniku choroby psychicznej zrobił
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: Dobra tak czytam ten wątek ale jak przeczytałem twój komentarz to żyłka mi pękła.
Ludzie ja wiem, że powszechne jest utrzymywanie poglądu X pozaracjonalnie sam pewnie tak robię. To nie zmienia faktu, że skoro indukuje się w tobie motywacja do odpisania na post na wykopie to sprawdź informacje tą informację którą się chcesz z nami podzielić może dowiesz się czegoś nowego.
1) Katolicyzm nie równa się chrześcijaństwo raczej jest podzbiorem
przecież nie ma czegoś takiego jak śmierć z ciężkim grzechem i odrazu niebo,ksiądz daje odpuszczenie grzechu ale wina pozostaje i w czyścu trzeba odpokutować jeśli serio sie załuje.Przynajmniej tak księża sobie to tłumaczą i tak w wierze chrześcijańskiej jest.
ale odróżniajcie chrześcijaństwo od sekty jechowych. w chrześcijaństwie nigdzie nie jest powiedziane że ateista nie może pójść do nieba. ba nawet Franciszek ostatnio mówił że jak najbardziej można jeszcze jak
W katolicyźmie jest to jak najbardziej powiedziane. Hint: Sobór Florencki, Bulla Cantate Domino
ba nawet Franciszek ostatnio mówił że jak najbardziej można jeszcze jak
To że sobie coś Franciszek powie nie znaczy, że takie jest nieomylne nauczanie kościoła. Nieomylne są dogmaty ogłaszane jako takie, a także dokumenty soborowe np.
Próbujesz wytłumaczyć ślepemu, jak wyglądają kolory...
@Mopek666: Ach tak, bo jeśli ktoś nie przeczytał całego Akwinaty, katechizmu, dokumentów soborowych i wszystkich wypocin Wojtyły to nie może krytykować absurdów wierzeń katolików?
Typie, ja nie muszę obejrzeć wszystkich filmików i przeczytać forów płaskoziemców, żeby cisnąć z nich bekę.
ale wiedziałem że zaraz ktoś wyskoczy z zupełnym niezrozumieniem pojęć jak typowy Janusz
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: Ja prosty Janusz jestem, ale to może ty mi wytłumaczysz. Jakie znaczenie ma to, że tekst pochodzi ze średniowiecza? Czy to oznacza, że nieomylne teksty nieomylnego kościoła tworzone pod natchnieniem Ducha Świętego mają w sobie błędy? Albo
@Mopek666: oczywiście że tak. Najpierw powinny istnieć jakiekolwiek przesłanki by uznać że bóg istnieje. Potem czy ten bóg jest chrześcijański, a potem czy rzymskokatolicy mają najlepszą interpetacje tego boga. I dopiero teraz zainteresowałbym się tematem dogłębnie
@#!$%@?: Czekaj, chcesz mi wmówić, że jesteś mądrzejszy, bo inni są głupsi? XD Nieważne jak inni są głupi czy mądrzy, Twojego stanu ignorancji to nie zmienia, czego dałeś dowód w ostatnim komentarzu. Tak samo (z logicznego punktu widzenia) można powiedzieć, że bóg istnieje, jak że nie istnieje. Upieranie się po którejkolwiek ze stron jest tak samo głupie. A negowanie całego dorobku ludzkości, jest... no nie najmądrzejsze. Jak można krytykować coś, o czym
@chwilowypaczelok: Odpowiedział mu Jezus: Zaprawdę, zaprawdę powiadam ci: Jeśli się ktoś nie narodzi na nowo, nie może ujrzeć królestwa Bożego. Ewangelia Jana 3,3
Ty racz wysłuchać w niebie, w miejscu, gdzie mieszkasz, i odpuścić i wkroczyć, i dać każdemu według wszystkich jego postępków, Ty bowiem znasz jego serce, gdyż Ty jedynie znasz serca wszystkich synów ludzkich, I Księga Królewska 8,39
Chcesz mi powiedzieć, że człowiek byłby w stanie oszukać Boga? Bóg
Bardzo często mam sen, że jestem w szkole i okazuje się, że jest koniec roku, a ja nie byłam na jakichś zajęciach ani razu, np jakiejś geografii i teraz przez to mogę nie zdać.
#heheszki #ateizm #kosciol
@xer2--her: to nie jest #gimboateizm, to ateizm przedszkolny
@Medb: czyli trafiając do nieba nie zastaniesz tam 4/5 Polaków. Bo grzechem ciężkim jest m.in. cudzołóstwo. A cudzołóstwem jest seks przed ślubem, o rozwodnikach nie wspominając (za wyjątkiem Kurskiego i Marty z domu Kaczyńskiej).
A nie, dobra. W niebie nie ma w ogóle żadnych katolików bo grzechem ciężkim jest też bałwochwalstwo tak więc pozamiatane xD
@xer2--her: @takija: za każdym razem kiedy w najprostszy możliwy sposób są pokazane absurdy wiary w gusła to ktoś sie zesra o gimboateizm. W sumie sie nie dziwię, zawsze to jakis mechanizm obronny.
- Jezu no weź przecież to Twoja matka.
A najlepiej będzie jak będą się gapić pikaczufejsem na jehowych robiących impre w niebie.
<obrazek OPA> - "kwiiiiii gimboateizm"
<obrażanie proroka mahometa albo innej ważnej postaci z jakiejkolwiek innej religii niż chrześcijaństwo> - LOL śmieszne leci plusik X-D
Chrześcijaństwo to jest święta krowa, z której najwyraźniej nie można się nabijać ani jej obrażać, ponieważ wtedy to jest "gimboateizm". Ale z jakiejkolwiek innej religii można się nabijać do woli i wtedy nie jest się "gimboateistą" albo "gimbokatolikiem"...
@Medb: no ale potem do nieba
a jego szef jest świętym im mu pomniki stawiają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak ktoś był wychowany w wierze katolickiej ale został ateistą pójdzie do piekła.
Jak najgorszy zbrodniarz na sekundę przed śmiercią się wyspowiada i pożałuje to pójdzie do nieba.
Nie ma nagród i kar za całokształt. Liczy się tylko ostatni moment.
A co jak ktoś był całe życie złotym człowiekiem żyjącym dla innych a na koniec rok przed śmiercią w wyniku choroby psychicznej zrobił
Ludzie ja wiem, że powszechne jest utrzymywanie poglądu X pozaracjonalnie sam pewnie tak robię. To nie zmienia faktu, że skoro indukuje się w tobie motywacja do odpisania na post na wykopie to sprawdź informacje tą informację którą się chcesz z nami podzielić może dowiesz się czegoś nowego.
1) Katolicyzm nie równa się chrześcijaństwo raczej jest podzbiorem
@Medb: słabo się znasz na swojej religii
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: Próbujesz wytłumaczyć ślepemu, jak wyglądają kolory...
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol:
W katolicyźmie jest to jak najbardziej powiedziane. Hint: Sobór Florencki, Bulla Cantate Domino
To że sobie coś Franciszek powie nie znaczy, że takie jest nieomylne nauczanie kościoła. Nieomylne są dogmaty ogłaszane jako takie, a także dokumenty soborowe np.
@Mopek666:
Ach tak, bo jeśli ktoś nie przeczytał całego Akwinaty, katechizmu, dokumentów soborowych i wszystkich wypocin Wojtyły to nie może krytykować absurdów wierzeń katolików?
Typie, ja nie muszę obejrzeć wszystkich filmików i przeczytać forów płaskoziemców, żeby cisnąć z nich bekę.
@Blaszczykowski_Robert: A ciśnij! Samemu sobie wystawiasz świadectwo ignorancji.
https://szkolateologii.dominikanie.pl/disputatae/9-zasada-extra-ecclesiam-a-sobor-florencki/
ale wiedziałem że zaraz ktoś wyskoczy z zupełnym niezrozumieniem pojęć jak typowy Janusz
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol:
Ja prosty Janusz jestem, ale to może ty mi wytłumaczysz. Jakie znaczenie ma to, że tekst pochodzi ze średniowiecza? Czy to oznacza, że nieomylne teksty nieomylnego kościoła tworzone pod natchnieniem Ducha Świętego mają w sobie błędy? Albo
Nie odpowiedziałeś na moje drugie i trzecie pytanie.
No i powtarzasz się z tym papieżem.
@Medb: udzielam Ci w takim razie odpustu zupełnego
@#!$%@?: A to jakkolwiek Ciebie stawia w lepszym świetle?
Odpowiedział mu Jezus: Zaprawdę, zaprawdę powiadam ci: Jeśli się ktoś nie narodzi na nowo, nie może ujrzeć królestwa Bożego.
Ewangelia Jana 3,3
Ty racz wysłuchać w niebie, w miejscu, gdzie mieszkasz, i odpuścić i wkroczyć, i dać każdemu według wszystkich jego postępków, Ty bowiem znasz jego serce, gdyż Ty jedynie znasz serca wszystkich synów ludzkich,
I Księga Królewska 8,39
Chcesz mi powiedzieć, że człowiek byłby w stanie oszukać Boga?
Bóg