Aktywne Wpisy
Ten_spod_piatego +453
Szczerze mówiąc, łudziłem się, że Polska zrobiła krok do przodu. Ale afera z KPO pokazała mi coś zupełnie innego — mentalnie spora część naszego społeczeństwa nadal tkwi na wschodzie.
Pracuję w dużej firmie. Wszystko działa legalnie — pełne ozusowanie, delegacje, faktury, umowy. Myślałem, że to już od dawna standard. Aż tu ostatnio stoję w kolejce do piekarni i widzę, jak kobieta czeka na koleżankę, która przynosi jej… kopertę z wypłatą. Nie „po cichu”,
Pracuję w dużej firmie. Wszystko działa legalnie — pełne ozusowanie, delegacje, faktury, umowy. Myślałem, że to już od dawna standard. Aż tu ostatnio stoję w kolejce do piekarni i widzę, jak kobieta czeka na koleżankę, która przynosi jej… kopertę z wypłatą. Nie „po cichu”,

Qersoui +202
Chciałbym wierzyć, że ta afera będzie gamechangerem i podejście Polaków do bogatych się zmieni, że wzrośnie świadomość klasowa i przedsiębiorcy stracą status bożków. Ale znając życie sprawa przycichnie i za miesiąc ludzie zarabiający minimalną dalej będą kłaść się rejtanem przed opodatkowaniem bogatych,
#kpo #antykapitalizm #januszebiznesu #januszex #kolchoz
#kpo #antykapitalizm #januszebiznesu #januszex #kolchoz

#programowanie #pracait #programista15k
Też mi się rzuciło w oczy, podobno kiepsko z projektami mają, ale nie wiem kogo ani z jakich działów zwalniali
@ekjrwhrkjew
Znam ludzi z Netguru i sam pracuję w konkurencyjnej firmie. Od lat jest moda na trzymanie ludzi "na ławce" - nie ma dla nich projektu ale lepiej im płacić cokolwiek za nic niż później być w dupie jak znajdzie się klient. W Netguru byli ludzie, którzy na ławce siedzieli od praktycznie początku pandemii. #programista15k przez 2 lata otrzymuje zapłatę i nie generuje żadnego
firmy dają teraz mocny focus na wyciśnięcie ostatnich soków z pracowników których już mają, a bardzo niechętnie podchodzą
Wydaje mi sie, ze to normalny proces przy wysokim koszcie pieniadza - firmy tna inwestycje oraz przy tym, że powstaje kontrast pomiędzy szalonym okresem pandemicznym - gdzie stawki szalały - a obecną sytuacją.
źródło: netguju
Pobierz